П

Попередження проігноровано. Що писали ТЕКСТИ за два місяці до широкомасштабного вторгнення Росії

Приблизно в середині грудня 2021 року, після низки внутрішніх дискусій, редакція ТЕКСТІВ дійшла висновків, що масштабний військовий напад Росії є неминучим.

Автор фото: Sergey Bobok
Автор фото: Sergey Bobok

На користь цього сценарію вказувала низка факторів:

— Логістика й переміщення: масоване перекидання військ і техніки до кордонів України. Ми відстежували це за допомогою відкритих супутникових даних.

— Інформаційна підготовка: наша система моніторингу зафіксувала ознаки масованої програми дезінформації на тему “вторгнення”.

— Уведення в експлуатацію Німеччиною газогону "Північний потік-2", який серед іншого забирав у української газотранспортної системи фактор запобіжника масштабним військовим діям на території нашої країни. Німеччина тоді була головним західним союзником Москви й мала на меті запустити газогін за будь-яку ціну. Насамперед через поведінку Німеччини, а також дуже слабку реакцію ЄС на війну проти України з 2014 року, Москва сподівалася, що і вторгнення мине безкарно.

— Низка зовнішньополітичних кроків США у 2021 році: від спроби заспокоїти Росію після першої весняної ескалації неподалік українських кордонів у 2021 році, до надзвичайно шкідливого для образу супердержави виходу з Афганістану. Росія оцінила США як надто ослаблену країну, щоб серйозно завадити планам вторгнення.

— Нерозуміння більшістю західних еліт, окрім хіба що Британії, стратегічної культури Росії, що призвело до катастрофічних помилок у її стримуванні.

Кожен із цих факторів окремо, можливо, був би недостатнім, однак разом вони дали нам змогу правильно спрогнозувати подальший розвиток подій.

Нижче ми наводимо низку заголовків за період з грудня 2021 року й до початку вторгнення.

Відповідно, якби ти, наш шановний читачу, постійно стежив за нашим сайтом, то побачив би таку інформаційну картину й був би краще підготовленим до того, що почалося 24 лютого 2022 року:

До грудня 2021

Для гарантій українського суверенітету після запуску «Північного потоку-2» США та Німеччина мають надати Україні додаткову зброю (липень 2021)

Росія істотно посилила армію, Україна теж нарощує міць, але повільніше.

Дати по руках: як Заходу слід стримувати Росію.

Брязкання зброєю на кордонах з Україною треба сприймати серйозно.

Грудень 2021

Саморобні міни, дешеві дрони та рейди по тилах. Тактика на випадок вторгнення Росії. "Земля прийме добриво!"Як на фронті готуються до можливого вторгнення. Загроза російського вторгнення: перемогти страх, коли ворог біля воріт.

Січень 2022

Танки бруду бояться: як погода може стати на заваді планам Путіна. Можливості вторгнення Путіна з моря обмежені. Асиметрична стратегія ЗСУ: що потрібно змінити?

Що можуть зробити США? - слід припинити переговори з Росією негайно. У разі вторгнення Росія має більше шансів зазнати катастрофи, ніж досягти свого (якщо Україна серйозно боротиметься). Підготовка без паніки:як діяти і як допомагати іншим у випадку початку бойових дій.

Московія переміщує гелікоптери до українського кордону. Хто саме у 2020 році допомагав послабити українську протиповітряну оборону? Як повне блокування "Північного потоку-2" просто зараз може запобігти новому вторгненню Росії в Україну. НАТО та США мусять атакувати путінську стратегію залякування, діючи протилежно до його вимог. Економічних санкцій проти Росії після її нападу буде замало, щоб її зупинити.

Протитанкове обладнання, яке надає Україні Британія – найсучасніше: як воно працює. Росія продовжує підготовку до нового нападу. Слідом за главою ЦРУ в Україну летить держсекретар США.

Росія майже повністю завершила нарощування військ на українських кордонах (зверніть увагу на карту, оприлюднену ще в середині січня).

"Ми не просимо зараз важкої техніки, зокрема серйозних ракетних систем. Ми просимо простих базових речей, які при масовості можна швидко інтегрувати й застосувати, щоб збити першу хвилю, завдати удару по критичних точках і нав’язати війну на виснаження. Як швидко покращити протиповітряну оборону.

Вищому політичному керівництву слід забути все інше, припинити вдавати, що нічого не відбувається, і почати фінальну підготовку до можливого гібридного або повномасштабного нападу Росії, спокійно пояснюючи громадянам, що потрібно робити.

Керівництву слід припинити вдавати, що нічого не відбувається, і почати підготовку, пояснюючи громадянам, що потрібно робити

Війна в Україні може призвести до кризи на світовому продовольчому ринку. Росія планує скинути законний уряд України і поставити свою маріонетку.

Росія перекидає зенітно-ракетні комплекси аж з-під Тихого океану у васальну Білорусь.

Фракція монобільшості заблокувала додаткове виділення для армії 50 мільярдів гривень. Євросоюз через російську загрозу терміново надає Україні 1.2 млрд євро. Розгортання територіальної оборони в Україні триває цілодобово, – Рєзніков.

Три висновки, які не зробили українські політики і військові після 2014 року. 72% українців довіряють армії, й довіра росте. Зі США надійшли ще сотні "Джавелінів". Перші 40 інструкторів здійснили практичні пуски з британських NLAW.Розмова Зеленського і Байдена пройшла не дуже добре. (Зеленський говорив, що ситуація загрозлива, але не можна стверджувати однозначно, чи відбудеться вторгнення. Байден сказав, що багато збої не дадуть.) Мер Маріуполя не бачить реальної загрози вторгнення РФ.

Редакційна стаття, 29 січня 2021 року: Росія продовжує готуватися до воєнних дій проти України. Не варто себе заколисувати. Заходи Росії вказують на фінальну стадію підготовки до масштабної воєнної операції.

Лютий (до 24.02.22)

Польща передасть Україні боєприпаси, ПЗРК та дрони. Росія продовжує посилювати забезпечення своїх військ навколо України – Пентагон. Білий дім більше не називає вторгнення "неминучим". Через заяви з Києва про те, що публічне оголошення про війну підриває економіку.

Німецьке видання Bild оприлюднило ймовірний план Кремля з підкорення України Подальші події й низка отриманих пізніше документів підтвердили, що саме таким був початковий намір Кремля. Опублікована карта збігалася з основними ударами російських військ. Також зацитуємо частину публікації, що стосувалася геноциду українців:

"У секретному звіті дослівно сказано: «Завданням цього органу (маріонеткової влади — ТЕКСТИ) було б оголосити надзвичайний стан і реалізувати російський план створення таборів, у яких будуть переміщені українці, щодо яких є підозри, що вони чинитимуть опір». Далі в повідомленні йдеться, що росіяни вже планують «табори для утримання проукраїнських активістів» і складають списки тих, кого туди заганятимуть силоміць. Волю до спротиву решти населення буде придушено терором і масовим використанням російських і новостворених проросійських спецслужб, доки опір російським окупантам буде зламано."

Bild оприлюднив план Кремля з підкорення України. Подальші події підтвердили його правдивість

2 лютого: Наметові військові містечка з'явилися майже в усіх головних локаціях із російськими базами в Білорусі, Криму й на заході Росії. Це означає, що до техніки, яку пригнали раніше, перекидають особовий склад ЗС РФ. Речиця, Єльськ, Лунинець: російські літаки й "Іскандери" менш ніж у 50 км від України.

Без паніки. Міністр оборони України назвав "найреалістичніший" сценарій російської агресії (і це, на його думку, не повномасштабне вторгнення).

6 лютого до України прибув літак з уже восьмою партією військової допомоги від США Збройним силам України. На кількох полігонах підрозділи ЗСУ провели навчання зі знищення десанту та бронетехніки потенційних окупантів.

6 лютого, редакційна стаття. Війна триватиме довго. Чому американські чиновники, які говорять про швидке падіння Києва, помиляються

Уряд США розкрив розвідувальну інформацію про те, як Росія збирається виправдати напад на Україну. Адміністрація Байдена агресивно оприлюднює розвіддані, намагаючись цим стримати Росію (це не той спосіб стримання, який працює, — ТЕКСТИ).

РФ перекриває моря для навчань. Це схоже на спробу блокади. Більшість російських військ у Білорусі – саме на кордонах України. Прибув літак з Британії з допомогою для тероборони. Зі США прилетіли ще два літаки з "Джавелінами" й амуніцією.

П'ятнадцять років тому Путін розповів про все, що нині робить. Захід б'є у дзвони щодо російської агресії, щоб створити додаткові перешкоди Путіну. Посольства ще семи країн закликають своїх громадян якнайшвидше виїжджати з України. Літаки олігархів і чартери полетіли у вирій з України (14 лютого).

15 лютого: Командування Збройних сил України постійно фіксує переміщення російських військ уздовж кордону, але підтверджень, що їх кількість і далі зростає, наразі немає. Тим часом американський телеканал CBS із посиланням на неназваного високопосадовця у США повідомив, що "супутникові знімки свідчать: російські війська залишили місця збору й висунулися на позиції для атаки".

Російські війська впритул підійшли до кордону. Путінські війська в Єльні також рушили в бік українського кордону. Неподалік кордону з Україною військові РФ/Білорусі побудували новий понтонний міст через Прип'ять. Байден звернувся до своєї нації щодо російської загрози Україні. Абсолютна більшість українців готова до опору, зокрема збройного – й число росте. ЗСУ відпрацювали бої з використанням Javelin, NLAW та Bayraktar на кордоні

Європейські дипломати вирушили до Маріуполя, щоб разом з президентом України Володимиром Зеленським узяти участь у святкуванні Дня єднання.

Росія говорить про деескалацію, але продовжує ескалацію.

РФ складає списки людей для вбивств та арештів у разі вторгнення в Україну

РФ складає списки людей на вбивство й арешт у разі вторгнення в Україну (ця тактика окупантів повністю підтвердилась після вторгнення).

Гра-тренажер: ЧИЙ ЦЕ ТАНК?!

Президент США Джо Байден впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення в Україну (19 лютого). За останні дні зменшилася кількість українців, які вважають високою ймовірність повномасштабного вторгнення Росії. Водночас зросла кількість тих, хто вірить, що Україна зможе відбити напад.

За даними розвідки, до Донецька прибули "вагнерівці". На визначених військових полігонах на всій території держави, в умовах максимально наближених до бойових, тривають заходи підготовки військових частин та підрозділів.

Путін доручив армії РФ "підтримувати мир" на Донбасі.

Київські укриття: «Прохання бомбити лише у робочі дні з 9 до 17 з перервою на обід».

Німеччина призупинила сертифікацію "Північного потоку-2" (ця дія була недостатньою й надто пізньою).

На пресконференції Путін озвучив ультиматум Україні. Злочинець показав обличчя. Попереду важкі випробування, але ми переможемо, – звернення міністра оборони. Зустрічі Байден–Путін і Блінкен–Лавров скасовано. Зеленський оголосив мобілізацію резервістів (23 лютого).

Росія готується здійснити повномасштабне вторгнення в сусідню країну протягом наступних 48 годин.(23 лютого)

У Facebook масово рекламують створені у Вірменії псевдопатріотичні спільноти, що сіють паніку серед українців (2 лютого)

вторгнення війна редакційне

Знак гривні
Знак гривні