Путінські війська в Єльні також рушили в бік українського кордону (КАРТА, ФОТО)

Про це пише The Economist.

За оцінкою видання, російське нарощування ввійшло в кінцеву загрозливу стадію.

Так, з листопада 2021 року база в Єльні, де зазвичай розташована 144-та Краснознамьонна мотострілецька дивізія, почала заповнюватися силами 41-шої загальновійськової армії, яка взагалі-то розташована аж у Сибіру, за три тисячі кілометрів звідси.

Untitled.jpg

Станом на січень, за даними приватної розвідувально-оборонної фірми Janes, військові займали намети, опалення яких розтопило сніг, а земля навколо перетворилася через постійний рух на багнюку:

А тепер Єльня спорожніла, як видно на зображенні нижче. Попри те, що звичайного зображення у зв'язку з хмарністю не видно, супутники Європейського космічного агентства, місії Sentinel-1, знімають кожну точку в Європі кожні шість днів за допомогою радарів. Окремих будинків чи транспортних засобів при цьому не побачиш, але металеві та бетонні структури добре відображують хвилі радарів. Тут їх позначено пурпуровим – це показує драматичні зміни у Єльні між 23 січня та 11 лютого 2022 року:

Untitled.jpg

41-ша армія, раніше переведена у Смоленську область аж із Новосибірська, рушила в бік українського кордону. В останні тижні дешборди, які використовують цивільні водії для фіксування можливих ДТП, записували велику кількість військової техніки, яка рухалася дорогами та залізницею на південь.

Untitled.jpg

Новозибків на карті

За номером вагона праворуч можна відстежити: він рушив з Єльні Смоленської області, знятий у Новозибкові Брянської області, вже за 35 км від українського кордону.

Більше про пересування російських військ (англійською)

супутник росія загроза ескалація

Знак гривні
Знак гривні