Для провокацій проти цивільних у Донецьк прибули найманці "Вагнера" – розвідка

За даними розвідки, до Донецька прибули "вагнерівці", які спільно з російськими спецслужбами мають провести підрив житлових будинків, щоб звинуватити Україну.

Ідеться про класичні спецоперації типу "фальшивий прапор", які історично не раз ставали приводами для воєн – наприклад, так нацисти вдерлися в Польщу, а сталіністи – у Фінляндію.

Ми ще рік тому перекладали:

Авторитарні режими й раніше не боялись інцидентів, які передбачали пролиття крові їхніх власних громадян – згадайте Гливицький інцидент, який влаштувала нацистська Німеччина, щоб напасти в 1939 році на Польщу, або бомбардування армією СРСР радянського села Майніла, щоб дістати привід для нападу СРСР на Фінляндію.

В оперативно-тактичному угрупованні "Схід" пишуть:

"За даними розвідки, з метою здійснення провокацій до Донецька прибули підрозділи "вагнерівців", які спільно з російськими спецслужбами мають провести серію терористичних актів, а саме підрив житлових будинків.

Метою цих провокацій буде, звісно, звинуватити Україну для подальшої ескалації".

В ОТУ "Схід" наголосили, що його військовослужбовці не планували та не планують жодних наступальних або інших дій на тимчасово окупованій території.

"Діяльність військовослужбовців угруповання має виключно оборонний характер, а застосування зброї відбувається лише у разі загрози життю і здоров’ю наших воїнів та мирних жителів", – йдеться в повідомленні.

"Фальшивий прапор" уже почався:

Уявляєте, наскільки дурною мала б бути Україна, щоб дочекатися максимальної концентрації військ РФ на своїх кордонах і бодай подумати пальнути в бік РФ?

У штабі ООС назвали фейком повідомлення російських ЗМІ про нібито влучення українських снарядів у Ростовській області РФ.

"Очевидним є те, що противник продовжує використання своїх пропагандистських методів ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних сил України та нагнітання ситуації.

За відсутності будь-яких агресивних дій з боку українських захисників, загарбники самі підривають об’єкти інфраструктури на окупованих територіях та здійснюють хаотичні обстріли населених пунктів".

У суботу російські ЗМІ повідомили з посиланням на джерело в правоохоронних органах, що близько 04:00 мск (03:00 за Києвом – ред.) нібито снаряд розірвався на території Тарасівського району Ростовської області за кілометр від державного кордону РФ з Україною.

Згодом російські ЗМІ повідомили про другий снаряд, що нібито розірвався у Ростовській області, також без жодних доказів із посиланням на джерела.

луганщина росія ескалація провокації донеччина

Знак гривні
Знак гривні