Захід передає Україні дедалі більше озброєнь для стримання можливої агресії РФ

6 лютого до України прибув літак з уже восьмою партією військової допомоги від США Збройним силам України. У посольстві Сполучених Штатів запевняють, що "буде ще більше".

Польща

Окрім цього, Польща передасть Україні легкі 60-мм міномети та ручні 40-мм гранатомети.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час відвідин оборонного заводу Zakłady Mechaniczne Tarnów у п’ятницю, 4 лютого, розповів про передачу Україні озброєння.

Польща бачить посилення агресії та тиску з боку Росії на Україну.

"Ми бачимо рішучість захищатися з українського боку, але й техніки не вистачає, тому треба діяти швидко", – сказав прем’єр-міністр.

Моравецький пояснив, що Польща спочатку постачить сто одиниць озброєння. Зокрема, легкі піхотні міномети калібру 60 мм LMP-2017 і, можливо, ручні гранатомети RGP-40.

Легкий піхотний міномет LMP-2017 використовується для знищення живої сили, легких укріплень на полі бою, а також вогневих позицій та військової техніки напівпрямим вогнем в оптичній видимості в будь-який час доби та за будь-яких погодних умов. Виробник пропонує LMP-2017 у двох калібрах: польський 59,4 мм та 60,7 мм відповідно до STANAG 4425.2. Мінометом можна стріляти з "руки" снарядами вагою 2,3 кг.

Повітряний міст НАТО

Країни НАТО встановили "повітряний міст" для передачі озброєння та боєприпасів в Україну, щоб у такий спосіб стримати можливе вторгнення військ РФ, – пише The Wall Street Journal з посиланням на своїх співрозмовників, перекладає УП.

За словами офіційного представника США, Україні різко не вистачає боєприпасів. Декілька складів боєприпасів в Україні знищено внаслідок інцидентів (йдеться про вибухи на складах боєприпасів, до яких може бути причетна Росія).

Єдиний в Україні завод з виробництва боєприпасів був у Луганську, який контролюють російські бойовики збройного угруповання "ЛНР."

У статті наголошується, що до створення повітряного коридору зброю Україні постачали з країн НАТО лише США та Туреччина, які "готові були ризикувати гнівом Москви".

За даними WSJ, разом зі США Києву допомагають Британія та країни Балтії. Польща та Чехія планують розпочати їх найближчим часом.

При цьому українських військових уже навчають інструктори із США, Великої Британії, Канади, Польщі.

світ ескалація україна кремль зброя

Знак гривні
Знак гривні