Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Рита з Авдіївки виросла у війні й тепер допомагає дітям, постраждалим від війни

Рита з Авдіївки виросла у війні й тепер допомагає дітям, постраждалим від війни
Коли Росія розпочала війну в Україні, Рита закінчувала четвертий клас. Їй було десять, коли вона вперше почула звуки обстрілів, коли дізналася, що град — це не тільки опади, а фронт — буквально сусідня вулиця.
Статті

Запалили ніч. Хроніка українських ударів по російських обʼєктах

Texty.org.ua проаналізували дані про українські атаки на російські обʼєкти з лютого 2022-го по вересень 2024-го (здебільшого вони відбувалися в темний час доби). Як бачимо на графіку, їх результативність суттєво зросла від початку поточного року.
Статті

Що спільного між службою в ЗСУ і поїздкою в Париж? Досвід року на передовій батальйону ТрО

Н-ський окремий батальйон ТрО вже приблизно рік на передовій. І вже два в зоні бойових дій. Без жодних ротацій. Та разом із тим досвід служби в батальйоні спростовує поширені стереотипи, які відлякують від мобілізації.
Статті

Чому росіяни стали наступати швидше і які системні проблеми в нашому війську

У новинах все частіше повідомляють про те, що українські війська відступили. На графіку нижче показано, як зростають темпи просування ворога. Йдеться про не дуже великі території, але динаміка вкрай погана. Адже на війні фронт може рухатися дуже не лінійно. Можна місяцями і роками битися за клаптики землі, але якщо фронт посиплеться, то ворог почне стрімко наступати.
Статті

Чому громади перестали переходити з УПЦ МП до ПЦУ і чи змінить це новий закон?

За останній місяць від УПЦ МП до ПЦУ перейшло лише дев’ять парафій, що значно менше, ніж два роки тому. Які причини цього явища та чи змінить щось новий закон про заборону РПЦ в Україні, читайте в нашому матеріалі.Read in English
Статті

Думку господарів урахували. У чому особливість відбудови вулиці Вокзальної в Бучі

Думку господарів урахували. У чому особливість відбудови вулиці Вокзальної в Бучі
“Ми попросили розвернути будинок на 180 градусів, щоб вхідні двері виходили не на вулицю, а всередину ділянки, — розповідає Марина Гордієнко, власниця одного з відбудованих будинків на вулиці Вокзальній у Бучі на Київщині. — Також попросили посунути будинок трохи ближче до вулиці. Усе врахували”.
Статті

Вибори в Румунії: хто ключові гравці та що треба знати в Україні

Цього року в країні має відбутися чотири виборчі кампанії, дві з яких, головні для країни, ще попереду. Офіційно передвиборча кампанія в Румунії розпочнеться 25 жовтня.Тож після місцевих і європейських перегонів, що вже минули, розгортається боротьба за президентське крісло й парламент. 24 листопада країна голосуватиме в першому турі президентських виборів, а 8 грудня відбудуться одночасно парламентські вибори (до Сенату й Палати депутатів) і другий тур президентських. Що треба розуміти в Україні про румунське політичне протистояння, у матеріалі для Texty.org.ua.
Статті

«Не дивіться вгору», або як нам пережити зиму

Прогнози щодо електрики й обігріву взимку різняться, але їх об’єднує одне — невизначеність. «До початку зими з урахуванням відновлених потужностей у нас буде приблизно 14–15 ГВт діючих генерацій», — розповідає виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк. Відповідно дефіцит, який неможливо буде повністю покрити імпортом, за оцінкою експерта, становитиме 4 ГВт, або приблизно 20% виробітку. Хоча сам експерт називає такий сценарій оптимістичним.
Статті

«Бійці вважають мене хорошим командиром, а командування поганим». Як правильно воювати, коли людей немає

«Влітку хлопці просиділи на позиціях 52 дні, з яких 8 були в повному оточенні. І вони, не дочекавшись наказу залишити позиції, вийшли з оточення самі. Вийшли зі зброєю. Ніхто й не сподівався побачити їх живими… Туди не було можливості підвезти ні воду, ні їжу. Думаєте, їх похвалили чи нагородили? Ні. Групу намагалися звинуватити в самовільному залишенні позицій», — розповідає Андрій (ім’я змінено на прохання співрозмовника), командир роти одного з підрозділів, який нещодавно повернувся з Покровського напрямку.
Статті

Спочатку підтримував блокаду зерна. Тепер міністр оборони Польщі погрожує блокувати вступ України до ЄС

Останнім часом голова Польської селянської партії, віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш відзначився низкою гострих заяв у бік України. Texty.org.ua розбиралися, чому польський політик та очільник оборонного відомства почав застосовувати щодо України таку риторику.

Підтримайте нас