2

27 тисяч померлих від COVID-19 від початку карантину. Що робив уряд?

Рік тому почався перший український карантин. Кажуть, що смерть однієї людини – це трагедія, однак смерть тисячі – вже просто статистика. Щоб згадати всіх та оцінити масштаб втрат за рік від початку епідемії COVID-19, ми розмістили символічні фігурки померлих на вулицях Києва.

Поки українці хворіли й помирали, влада намагалася боротися з епідемією. Спочатку був жорсткий локдаун, щоб виграти час на підготовку медичної системи до ймовірного навантаження. Через пів року виявилось, що здобутий час був бездарно втрачений, як і гроші, зібрані до «ковідного фонду» з держбюджету. Невдоволення підприємців обернулося численними протестами проти можливих подальших обмежень – борсання і бездіяльність влади обійшлися їм надто дорого.

Влада зволікала із закупівлями вакцин і непопулярними карантинними рішеннями напередодні виборів, маніпулювала статистикою заповненості ліжко-місць. А також провалила проведення масового тестування, відстеження вогнищ інфікування та контроль дотримання самоізоляції хворих, втративши важелі оцінки реального становища.


Зрештою в річницю початку першого українського локдауну, поки світ поволі виборсується з кризи, Україна знову опинилася на порозі потужної хвилі епідемії. Але вже в інших умовах, коли «ковідний фонд» витрачено, ресурси економіки обмежені (падіння ВВП у 2020-му за оцінками НБУ – 6%), обсяги закуплених вакцин і швидкість щеплень (3–4 тис. щодня) поки що не мають шансів обігнати поширення нового, більш агресивного штаму.

Водночас в активі є досвід: громадян – у дотриманні правил безпеки (щоправда, і недбалості стало більше), медиків – у лікуванні хворих на ковід, керівників лікарень і місцевих посадовців – у переобладнанні лікарень і розгортанні мобільних госпіталів, бізнесу – роботи в нових умовах. Є зрушення і в постачанні ліків – далеко не всі шпиталізовані сьогодні купують їх самостійно, як це відбувалося навесні 2020 року.

Але питання в тому, чи вистачить цього всього, щоб протистояти новій хвилі. З 24-го лютого в Україні знову посилюються карантинні обмеження – до 30 березня. Заходимо на нове коло.

Пригадаймо, з чого починалося і як все відбувалося у перший рік епідемії. Наводимо тут лише основні скандали. Насправді їх було ще більше.

Кінець лютого – березень 2020

Протистояння у Нових Санжарах. Влада провалила комунікацію, ЗМІ нагнітали паніку навколо 49-х українців, яких повертали з епіцентру епідемії у Вухані (чим скористалися маніпулятори та пропагандисти). Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька самоізолювалася «за компанію» з прибулими.

Першою офіційною жертвою епідемії стала 71-річна жінка з Житомирської області, що померла 13 березня 2020 року. Проте вже за місяць кількість померлих від коронавірусу збільшилась до 100 людей. На ілюстрації вони (у вигляді білих фігурок) розташовані навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому, на Софійській площі міста Києва.

4 березня Зоряну Скалецьку на посаді міністра охорони здоров’я замінив Ілля Ємець – відомий кардіохірург, що недовго обіймав цю посаду за часів Януковича. 30 березня його також звільнили, натомість призначили Максима Степанова.

Сто фігурок на Софійській площі, що символізують перші сто жертв COVID-19 (станом на 14 квітня 2020 року)
Сто фігурок на Софійській площі, що символізують перші сто жертв COVID-19 (станом на 14 квітня 2020 року). Наверху картинки - Софійський собор. Фігури розташовані навколо пам'ятника Б. Хмельницькому

13 березня в Україні оголошено карантин: громадянам рекомендовано носити захисні маски, дотримуватися соціальної дистанції, користуватися антисептиками. 23 березня в Україні зупинено усі види міських та міжміських перевезень. Стала на паузу й економіка у багатьох сферах. 3 квітня карантин продовжили до 30 квітня, перші послаблення офіційно почалися 11 травня, хоча насправді – раніше.

Гострий дефіцит масок та антисептиків, не вистачало навіть медикам. Пізніше з’ясувалося, що у січні-лютому 2020-го Україна продала за кордон понад 500 тис. медичних масок. Найдешевше продавали Росії – по 25 копійок за маску.

МОЗ зволікало із закупівлями засобів захисту для лікарів, хоча вони почали масово заражатися і хворіти. Гендиректор державного підприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов звинуватив новопризначеного міністра у блокуванні закупівель ліків через лобіювання особистих інтересів.

У середині березня Україна була на останньому місці у світі за рівнем тестування (серед країн, для яких були дані). Ситуація з тестуванням залишається однією з найгірших і зараз.

Черги з мігрантів на кордонах з Європою: влада закрила кордони України, перед тим закликавши українців повернутися додому. На пропускних пунктах стояли багатотисячні черги.

Також 100 людей, більше наближення (квітень 2020 року)
Також 100 людей, у тому ж місці, більше наближення (Софійська площа)

VIP-палати для хворих на COVID-19 високопосадовців. Через закриті кордони вони опинилися «в одному човні» зі звичайними громадянами, і київська влада намагалася забезпечити покращені умови лікування.

Квітень 2020

Влада створила Фонд боротьби з COVID-19: 64,7 млрд грн закладено на додаткові виплати медпрацівникам, закупівлю медобладнання, виплату допомоги з безробіття і грошову допомогу сім'ям медпрацівників. Скорочено витрати на освіту і культуру, залишилися недоторканими витрати на МВС.

Спойлер: 26 млрд грн із цих коштів Україна спрямує на ремонт доріг, ставши світовим лідером за витратами антикризових коштів на інфраструктурні проєкти.

6 квітня влада посилила карантин, заборонивши відвідування парків і скверів. Цього дня 13 поліціянтів затримали киянина, що перепливав Дніпро у Гідропарку. У травні головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що рекреаційні зони закривали «заради психологічного ефекту», у липні суд виправдав плавця.

22 квітня Зеленський зустрів в аеропорту літак, що привіз 12 млн масок із Китаю. Пізніше з’ясувалося, що літак оплачений комерційними структурами й лише частина вантажу мала гуманітарне призначення, решта надійшла для реалізації в мережу «Епіцентр».

Травень 2020

4 травня Єврокомісія провела глобальну відеоконференцію-марафон зі збору коштів на розробку вакцини та ліків від коронавірусу.

«Ми зі Шмигалем майстри спорту по боротьбі з коронавірусом»,


«Ми зі Шмигалем майстри спорту по боротьбі з коронавірусом», – заявив Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня.
Новий очільник МОЗ намагався призначити «свого» керівника Національної служби здоров’я України поза конкурсом. 11 травня уряд послабив карантин, який і раніше вже сам собою «послабився».

Червень 2020

5 червня карантинні обмеження ще раз послаблено, відновлено внутрішні авіасполучення, з 15 червня – міжнародні. Цей карантин назвали «адаптивним», і він тривав до 31 липня. Проте з 22 червня місцева влада отримала більше повноважень щодо послаблення-посилення карантинних заходів.

Світ закуповував вакцини, однак Україна пустила кошти на дороги



Світ закуповував вакцини, однак Україна пустила кошти на дороги: 14 червня Німеччина, Франція, Італія і Нідерланди підписали перший контракт щонайменше на 300 млн доз вакцини AstraZeneca, яка ще в розробці. Угоди на постачання вакцини до Великої Британії й США вже укладені. 18 червня Верховна Рада України дозволила витрачати кошти з Фонду боротьби з COVID-19 на будівництво доріг.

21 червня 2020 року. Перша тисяча померлих від COVID-19
21 червня 2020 року. Перша тисяча померлих від COVID-19 (Софійська площа)

Серпень 2020

Директори шкіл самотужки готували освітні заклади до відновлення навчання. Влада не виділила на це додаткових коштів і не поясила, що потрібно робити.


Вересень 2020

В Україні не відстежували контакти хворих на коронавірус та не контролювали дотримання самоізоляції, на відміну від країн Європи та, наприклад, сусідньої Туреччини. У тернопільських лікарнях бракувало місць із киснем.

10 вересня 2020 року. 3 тис. померлих від COVID-19
10 вересня 2020 року. 3 тис. померлих від COVID-19

Жовтень 2020

Влада виділила 9% від потрібних 6 млрд грн на закупівлю медичних масок, дезінфекційних засобів для закладів освіти. Ці 539,5 млн грн взято не з Covid-фонду, а з інших освітніх бюджетних програм.

Переповнені лікарні й «вільні» ліжка: як виявилося, в урядовій статистиці "ковідних місць" враховувалися ліжка без можливості подачі кисню чи під'єднання апарату штучної вентиляції легень. Міністр охорони здоров’я закликав зробити придатними для прийому пацієнтів із COVID-19 80% лікарняних ліжок (перший заклик до цього з вуст посадовця прозвучав ще у серпні).

Рейтинг vs карантин.

Напередодні виборів уряд фактично дозволив місцевій владі утриматися від непопулярних карантинних обмежень. З 15 до 30 жовтня у школах оголошено канікули, інші заклади освіти – на дистанційному навчанні.


Як обіцяли локдаун.

19 жовтня президент запевнив, що жорсткий карантин буде введено, коли кількість нових випадків захворювання перевищить 9,5 тис. щодоби. 27 жовтня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що запас міцності системи охорони здоров’я – 15 тис. нових хворих щодня, і лише після цього показника може йтися про посилення обмежень.

На Тернопільщині хворим бракує місць із киснем у лікарнях. В інших містах також виникають складнощі зі шпиталізацією.

Листопад 2020

З 14 до 30 листопада в Україні діяв карантин вихідного дня. 20 листопада очільник МОЗ Максим Степанов сказав, що локдаун в Україні ймовірний за умови виявлення 30 тис. нових випадків за добу.

30 листопада – 1 грудня зафіксовані пікові показники осінньої хвилі епідемії: близько 15 тис. нових випадків щодня. Медична система близька до колапсу.

18 листопада кількість померлих досягла 10 тис.
18 листопада кількість померлих досягла десяти тисяч (Софійська площа)

Грудень 2020

Швидкість тестування на Covid-19 сповільнилася. На початку місяця 25% зроблених ПЛР-тестів не надходили до загальної статистики навіть через тиждень. Результати для 15% затримувались на 10 і більше днів.

В Одесі працювало медичне сортування. На всіх хворих, що потребували медичної допомоги, не вистачало місць у лікарнях, лікарів та кисню. В Україні зменшилася щоденна кількість ПЛР-тестів. Хоча результат кожного третього тесту був позитивним. Це один із найгірших показників у світі.

За місяць померло ще близько 5 тис., і загальна кількість 12 грудня досягла 15 тис. людей. Це приблизно вдвічі більше, ніж було під час піку новорічних заходів на тому ж місці
За місяць померло ще близько 5 тис., і загальна кількість 12 грудня досягла 15 тис. людей. Фігурки людей, крім Софійської площі, розташовані ще й на клумбах перед готелем Хайат

Січень 2021

Президент Володимир Зеленський відпочивав у «Буковелі» і фотографувався з відпочивальниками під час карантину, що тривав 8–24 січня. Лижним курортам було дозволено працювати.


МОЗ організував закупівлю китайської вакцини через «Лекхім»

Арсен Жумаділов, гендиректор ДП «Медичні закупівлі України», звинуватив МОЗ у провалі закупівлі вакцин у кількох постачальників та призначенні посередником компанії «Лекхім». У відповідь МОЗ забрало функцію закупівлі у ДП. Попри обіцянку швидкої доставки китайської вакцини і досі немає в Україні.

З’ясувалося, що саме уряд України наполягав на закупівлі вакцин через «Лекхім», а не китайський виробник, як стверджував очільник МОЗ Максим Степанов.

12 січня 2021 року. Загалом померло 20 тис. людей
12 січня 2021 року. Загалом померло 20 тис. людей. Фігури займають не лише Софійську площу, але і вулицю Володимирський проїзд

Лютий 2021

Друга хвиля епідемії в Україні почалася з Прикарпаття. Там відкрили мобільні госпіталі через заповненість лікарняних ліжок. Лижний курорт «Буковель» продовжив приймати туристів. Місцеві підприємці протестували проти карантинних обмежень.

23 лютого в Україні оновлено поділ на карантинні зони й знову оголошено адаптивний карантин – до 30 квітня. Серед показників, за якими область може потрапити до «червоної зони»: завантаженість ліжок із подачею кисню – 65%, кількість госпіталізацій – понад 60 на 100 тис. осіб, коефіцієнт позитивних тестів – більш як 20%.

В Україні розпочали щеплення вакциною CoviShield компанії AstraZeneca, виробленою Інститутом сироватки крові в Індії. Напередодні до України прибуло 500 тис. доз вакцини, якими можна щепити 250 тис. осіб.

Березень 2021

Українці дістали змогу зареєструватися на вакцинацію в електронному застосунку "Дія". На 10 березня в листі очікування було понад 200 тис. осіб.

За перший тиждень березня кількість госпіталізацій хворих на коронавірус зросла приблизно на 2,4 тис., а кількість реанімацій – на пів тисячі. Чотири області записали до «червоної» зони карантину, ще 10 – до «помаранчевої». 9 березня міністр охорони здоров’я пообіцяв посилення карантину, якщо у «червоній» зоні опиняться 13 областей.

Лікарі стверджують, що Covid-19 став агресивнішим.

Поточна ситуація – понад 27 тис. померлих (станом на 10 березня 2021 року)
Поточна ситуація – понад 27 тис. померлих (станом на 10 березня 2021 року). Софійська площа вверху, Михайлівська -внизу (найвища - дзвіниця Миха́йлівського Золотоверхого монастиря) ́


На початку березня 2021 року стало відомо, що померли 77% хворих, які потрапляли до відділень інтенсивної терапії (з 16,6 тис. понад 12,6 тис. летальних випадків). Про це йшлося у дослідженні Національної академії наук України.

Софійська площа та околиці, вигляд зверху. Нагадаємо, що кожна фігурка з більш ніж 27 тис. на карті – це обірване життя конкретної людини
Софійська(вверху) та Михайлівська площі та їх околиці, вигляд зверху. Нагадаємо, що кожна фігурка з більш ніж 27 тис. на карті – це обірване життя конкретної людини

Застереження: для візуалізацій ми використали офіційну статистику смертей від COVID-19. Утім, реальна смертність, найпевніше, є у рази вищою. Наприклад, аналіз даних для визначення надлишкової смертності від робочої групи НАН України показує, що лише протягом 2020 року кількість смертей від цієї хвороби може бути у діапазоні 40–60 тис. людей.

Карти: Mapbox, дані OpenStreetMap

Ідея візуалізації: Едiль Байизбеков, William B. Davis

інфографіка ковід карантин епідемія covid-19 covid19 статистика коронавірус

Знак гривні
Знак гривні