Гігієнічне фото дня: Натовп українців на кордоні Польщі в останній день перед закриттям (ФОТО)

"Уникайте скупчень людей під час епідемії" в дії.

Черга громадян України на польсько-українському кордоні під час пандемії коронавірусу в Корчові, Польща, 27 березня 2020 року Фото: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ
Черга громадян України на польсько-українському кордоні під час пандемії коронавірусу в Корчові, Польща, 27 березня 2020 року Фото: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Сьогодні, 27 березня, у деяких пунктах пропуску на кордоні України та Польщі значно зросла кількість охочих повернутися в Україну. Особливо тих, хто прибув без власного транспорту.

26 березня президент Володимир Зеленський заявив, що до кінця дня 27 березня державний кордон буде закрито, про громадян України, які залишаться поза її межами, будуть піклуватися дипломати. Він наголосив, що 2 тижні тому попросив українців за кордоном повернутись в Україну, зараз у зв'язку з поширенням коронавірусу доводиться закривати кордон.

Охоронці кордону розраховують на розуміння співвітчизників, які повертаються з-за кордону. Просять врахувати, що прикордонники роблять все можливе для того, щоб не завдавати громадянам зайвих незручностей. Співробітники ДПСУ працюють без вихідних і з великим понаднормовим навантаженням. При цьому прикордонники також перебувають в зоні ризику, адже більшість підтверджених хворих на COVID-19 в Україні – це люди, які повернулися з-за кордону.

"Зокрема, сьогодні до опівдня на кордоні з Польщею вже здійснено пропуск майже 7,4 тисячі таких мандрівників, це більше ніж учора за усю добу – 5,4 тис. осіб.

Наголошуємо: процедури прикордонного контролю будуть проводитися з врахуванням сучасних загроз. Ми не можемо прискорити пропуск, знижуючи якість контрольно-профілактичних заходів".

Проблема поганої комунікації?

Найгірше, що цього натовпу можна було уникнути. І не тільки повертаючись поступово:

Із 28 березня Україна повністю закриє авіасполучення та перетин кордону залізницею, але українці зможуть перетнути кордон на власному авто чи пішки.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Він закликав українців, які ще перебувають за кордоном, повернутись протягом двох днів чи залишатися за кордоном і на час обмежень.

«Літаки до нас прибуватимуть до п’ятниці. В ніч із п’ятниці на суботу будь-яке авіасполучення буде зупинено, як і сполучення поїздами. Є два дні (повернутись — ред.)», — сказав міністр.

Водночас українці зможуть перетнути кордон пішки або автомобілем. Втім, не всім, звісно, доступна така розкіш, як повернення автомобілем.

Використано матеріали Громадського телебачення , Громадського радіо й Української правди

абзац коронавірус україна польща

Знак гривні
Знак гривні