У

Україна – на останньому місці у світі за кількістю тестів на коронавірус*, це шлях до катастрофи

* Останнє місце серед приблизно 50 країн, для яких збирається статистика. Самі по собі карантинні заходи дозволять тільки трохи виграти час у боротьбі з глобальною пандемією COVID-19. Цей час необхідно використати для збільшення кількості тестувань в Україні в сотні разів (йдеться в першу чергу про тести, коли наявність вірусу визначається за допомогою ПЛР).

Цю статтю можна не тільки прочитати, але й прослухати:

Застереження: цей матеріал не про те, що карантин не потрібний. Він потрібний, навіть із тією не дуже ефективною реалізацією, що в нас є зараз. Цей матеріал про те, що одного лише карантину для подолання пандемії – на жаль, недостатньо. Досвід країн, які змогли взяти COVID-19 під контроль, показує, що необхідне масове тестування. Детальніше читайте нижче.

У чому проблема з поточними надзвичайними заходами? Вони не можуть тривати вічно. Вони навіть не можуть тривати місяцями. Блокада на рівні країни (lockdown, приблизно такий, як зараз запроваджується в Україні), здатний за лічені місяці обвалити економіку навіть таких гігантів, як США. Тобто, незабаром загальнодержавний карантин потрібно буде скасовувати.

В чому проблема з поточним станом тестування в Україні? У тому, що воно практично відсутнє. Всього було зроблено лише кілька сотень тестів (схоже, що ми на останньому місці в світі серед країн, щодо яких є дані, навіть в абсолютних числах. За кількістю тестів на мільйон населення ситуація ще гірша).

поки ізолюють хворих із симптомами та їхніх контактних осіб, хворі без симптомів продовжують поширювати вірус

Наразі подібне тестування здійснюється в нашій країні лише в одній (!!!) лабораторії (ЦГЗ МОЗ). Ще одна проблема – тестують лише хворих, які вже потрапили в лікарні з відповідними симптомами, й у випадку позитивного результату – намагаються ізолювати найближче оточення та контактних осіб таких хворих. Однак подібне реактивне тестування в жодному разі не зупинить пандемію! Тому що вже зараз відомо, що більшість хворих (50%, 60%, 70% або навіть 80% від усіх носіїв вірусу) може заразити оточення, не маючи симптомів хвороби. Тобто, поки ізолюють хворих із симптомами та їхніх контактних осіб, хворі без симптомів продовжують поширювати вірус.

масове тестування дозволяє швидко перейти від карантину до відновлення економічної активності

Що спільного у всіх успішних прикладах країн, яким вдалося взяти епідемію під контроль? Тим, що крім блокади (Китай), карантину та збільшення соціальної дистанції (Корея, Тайвань) всі ці країни використовують масове тестування.

Власне, масове тестування (тисяча і більше тестів на 1 млн населення) дозволяє відносно швидко перейти від жорсткої блокади/карантину до відновлення економічної активності зі збереженням соціальної дистанції й усіх правил гігієни – або застосовувати локальні карантини.

Тестування – це ключ до всього.

Тести дозволяють ідентифікувати кластери інфекції на початку, потім допомагають робити точкову локалізацію (точкові карантини). Тестування допомагає моніторити поширення вірусу, визначати ефективність заходів і приймати рішення про продовження або припинення блокади/карантину.

Що необхідно зробити в першу чергу: негайно почати створення заходів за принципом Тестування-Пошук-Карантин. Для цього:

За різними оцінками, втрати від повної блокади/карантину в залежності від інтенсивності можуть скласти до половини ВВП. Натомість витратити, наприклад, один відсоток ВВП на створення системи тестування та пошук усіх заражених і тих, хто перехворів – це значно дешевше рішення для боротьби з епідемією.

Розглядайте цей допис як відкрите звернення до МОЗ, Кабміну та РНБО. Це заклик негайно розробити програму дій та залучити максимум можливих ресурсів для збільшення тестування щонайменше в десятки разів у найближчих два тижні, з подальшим нарощуванням потужності щонайменше до тисячі тестувань на день. А також для якомога швидшого переходу до найбільш ефективної на сьогодні тактики боротьби з коронавірусом: Тестування-Пошук-Карантин. У нас для цього ще є трохи часу.

Китай, Півд. Корея, Гонконг - найкраще контролюють пандемію. Ключ - тестування. Графік: Боб Рудіс

Графік: Боб Рудіс. Чим більш похила червона крива, тим краще країна контролює епідемію

аудіотексти тактика редакційне коронавірус тестування

Знак гривні
Знак гривні