Американський інструктор: українські бійці не знайомі з елементарними речами, але є бойовий дух (РЕПОРТАЖ)

Українські військові, які вже пройшли бойове хрещення, аж тепер вивчають "курс молодого бійця" за програмою США.

Солдат накинув гак, прикріплений до мотузки, на загородження з колючого дроту і сильно смикнув - перевірив, чи не заміновано воно, оповідає кореспондент The New York Times Ендрю Е.Крамер в репортажі з українського міста Яворів. Це типова вправа для новачків, однак виконують її бійці української Національної гвардії, які вже провоювали кілька місяців на Східній Україні.

Їхній інструктор - американський військовий, інструктор армії для боротьби з колишнім супротивником США за часів холодної війни - Росією.

"Я давно не чув, щоб мішень називали "Іван", - зауважив один з інструкторів, перший сержант Девід Дзуік. - А тепер знову це чую".

"Курс військової справи для відстаючих", як назвала його газета, складається з 63 уроків. Заняття, об'єднані в три послідовні двомісячні курси, ведуть 300 інструкторів Армії США.

Інструктори виявили, що українські військові, на жаль, не мають належної підготовки. Тепер їх вчать користуватися раціями для шифрованих переговорів, зламувати двері, а також перетягувати поранених, тримаючи напоготові автомат.

"Коли рік тому почалася війна, українська армія майже загинула: вона була пронизана корупцією, наповнена російськими шпигунами і складалася в основному з батальонов-"скелетів": офіцери плюс нечисленні рядові. Зайве уточнювати, що бойовий дух був вкрай низьким ", - стверджує Крамер.

Уряд був змушений відправляти в бій бійців Нацгвардії, які навчалися військової справи лише два місяці.

"Вони невміло поводилися зі зброєю, потрапляли в пастки й помирали від несмертельних ран", - пише газета.

США відмовилися надати Києву протитанкові ракети, побоюючись, що це лише заохотить Росію до введення додаткових озброєнь і живої сили в Україну, відзначає автор. У результаті зі США прибули інструктори, які навчають базовим речам.

Капітан Ніколас Сейлімбен з тривогою помітив, що українці ходять з автоматами, знятими з запобіжника.

"Приступаючи до цього (навчання), я припускав, що у них (українських військовослужбовців) слабке уявлення про елементарні (армійські) навички", - поділився з своїми враженнями про боєготовність бійців Національної гвардії ще один приїжджий інструктор, сержант Майкл Фаранда.

Але, за його словами, виявилося, що вони не знайомі з елементарними речами, "які зобов'язаний знати кожен солдат". Деякі з учнів, як зазначив Фаранда, в перші дні занять навіть забували свої каски.

Водночас інструктор відзначає високу готовність українців іти в бій, незважаючи на низьку підготовку.

США також організували курс підвищення кваліфікації для професійних військових коректувальників вогню.

"Завдання - підвищити точність артилерійської стрільби, щоб гинуло більше бійців супротивника і менше мирних громадян", - пояснює автор.

В цілому за 6 місяців навчання пройдуть 705 українських військових, витрати складуть 19 млн доларів, повідомляє видання.

інозмі армія сша україна репортаж

Знак гривні
Знак гривні