Манафорта визнали винним, Трамп назвав це ганьбою

Члени журі присяжних у суді Олександрії (американський штат Вірджинія) визнали колишнього голову передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта винним за 8 із 18 пунктів обвинувачення.

Як повідомляє Голос Америки, п'ять пунктів обвинувачення, пов'язані з податковими махінаціями, два – з порушенням банківського законодавства та один – з приховуванням рахунків в іноземних банках. Манафорт обвинувачується в наданні податковим органам неправдивих відомостей про доходи та у приховуванні інформації про офшорні рахунки.

За кожним із восьми пунктів обвинувачення 69-річному Манафорту загрожує тривалий тюремний термін.

Реакція Трампа

Президент США Дональд Трамп назвав "ганьбою" і "полюванням на відьом" обвинувальний вирок колишньому керівнику свого штабу і екс-політтехнологу Віктора Януковича Полу Манафорту, якого суд присяжних визнав винним у шахрайстві. Про це Трамп заявив журналістам у штаті Західна Віргінія, його виступ транслювали по телебаченню.

"Це (розслідування щодо Манафорта – ред.) почалося як пошук "змови з Росією". Це абсолютно не має до цього ніякого відношення. Це полювання на відьом і це ганьба", − підкреслив Трамп.

При цьому він вказав, що "росіяни ніяк не були пов'язані з нашою кампанією (виборчою кампанією 2016 року в США − ред.)".

Трамп додав, що йому шкода Манафорта, який "працював на Рональда Рейгана (колишній президент США) і багатьох людей".

Чи піде Трамп проти суду?

Головне питання для багатьох – чи піде президент Трамп на те, щоб помилувати свого колишнього помічника або пом'якшити його вирок. Такий крок може мати для глави Білого дому серйозні політичні наслідки. Без втручання Трампа єдиною надією на пом'якшення вироку для Манафорта залишається співпраця з командою спецпрокурора Мюллера.

Справа Манафорта стала першою в розслідуванні Роберта Мюллера, яке було передано до суду. Спецпрокурор, який розслідує російське втручання в президентські вибори в США в 2016 році, висунув отвинувачення проти 32 осіб і домігся 5 попередніх заяв.

За матеріалами Дзеркала тижня та Укрінформу

скандал корупція сша трамп манафорт суд

Знак гривні
Знак гривні