Трамп уперше схвалив продаж Україні летальної зброї - але не Джавелінів

Адміністрація Трампа вперше схвалила продаж летальної зброї Україні. Про це пише Washington Post

Адміністрація президента Дональда Трампа санкціонувала постачання Україні снайперських гвинтівок M107A1 і супутнього устаткування на суму $ 41.5 млн.

Водночас, кабінет (уряд) США не дав згоди на поставки Україні протитанкових ракет Javelin та інших видів важкого озброєння.

Washington Post нагадує, що Конгрес США в теорії ухвалив поставки летальної зброї Україні ще в 2014 році, проголосувавши за Ukraine Freedom Support Act, але адміністрація Обами не пішла шляхом реалізації цього проекту.

Експерти й офіційні особи заявили, що рішення Трампа було зваженим - він не схвалив все, що вимагали українці, але, тим не менш, схвалив перший продаж летального зброї, що є значною зміною підходу його адміністрації і політики США в цілому.

Washington Post зазначає, що Трамп прийняв рішення після звіту (memo) від Державного секретаря (міністра закордонних справ) Тіллерсона та секретаря (міністра) з оборони Меттіса.

Держдеп заявив, що в цьому "нема нічого нового", бо Україна, мовляв, і доти мала кілька американських гвинтівок - але оглядачі заявляють, що "межу перейдено, бо летальна зброя є летальна зброя".


Детальніше на Washington Post (англ)

сша трамп зброя україна

Знак гривні
Знак гривні