На Контрактовій площі рекламують майбутню реконструкцію, але на неї грошей ще немає

«Ух, ти! Це як у Венеції, площа без машин, а навколо сидять люди у кафе». «Куточок Парижу в центрі Києва». «2147 рік, бо раніше у нас такі трамваї не з’являться», – слухаю, як кияни обговорюють проект реконструкції Контрактової площі. Стенд із майбутнім виглядом площі поставили поблизу входу до станції метро.

«Добре, що знесли ті кіоски, там же була купа щурів. Ви ходили тут вночі? Купа щурів. Напевно, що з них той фаст-фуд і робили», – жартують між собою чоловіки. Хтось не вірить у чарівне перетворення Контрактової, хтось скаржиться, що тепер немає де попити кави і з’їсти смачний гамбургер в обідню перерву, адже перед тим як поставити стенд із красивими планами знесли популярні кіоски.

Cтенд із проектом реконструкції привертає увагу киян

Так, в теорії, буде після реконструкції.

Дехто зупиняється, аби уважніше роздивитись та обговорити проект

На думку окремих киян так Контрактова виглядатиме у 2147 році

Це вже давня історія. На хвилі Революції Гідності київські урбаністи змусили міську владу провести конкурс на реконструкцію Контрактової площі. Загальна ідея зробити частину Подолу пішохідною і наблизити Київ до європейських міст. Там зараз панує тенденція забирати міський простір у автомобілів і віддавати його пішоходам.

2015-го року мерія провела конкурс і разом з активістами відібрала найкращий проект. Він дійсно класний і називається «Київська вітальня».

«В нас в місті не так багато конкурсів проходить, і я дуже втішна,... тому що проект хороший із такою київською атмосферою. Сподіваюсь, в результаті ми отримуємо площу гідну назви головної площі Києва. Тому що Майдан – головна площа країни, а це буде наша київська», – говорить куратор фестивалю міських проектів «PRO місто», заступник директора Департаменту містобудування і архітектури КМДА, начальник управління ландшафтної архітектури, комплексного благоустрою Ганна Бондар.
ТЕКСТИ обіцяли розібратись, коли почнеться реконструкція. Ще 7 квітня мер Києві Віталій Кличко заявив, що реконструкції бути.

Ми спитали в Київської міськдержадміністрації, коли почнуться роботи, про загальний об'єм фінансування і про те, скільки грошей виділено на оновлення скверу в цьому році.

Виявилось, що знесення кіосків і встановлення плакату це, аж ніяк не підготовка до реконструкції, а просто, такий собі, піар.

Грошей на переродження Контрактової ще немає. За два роки проектна документація ще не пройшла експертизу.

Максим Коцюба, засновник студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA, що розробила проект, говорить, що знесення кіосків дуже важливе, адже це «відкриває простір скверу, а наступним кроком буде його відновлення. Це не потребує значних затрат і цілком реально зробити дуже швидко, до кінця літа». Та всі роботи виконуватимуться міськими структурами, за розробниками проекту залишається лише функція авторського нагляду за процесом виконанням і вони не впливають на дату початку робіт і їхній темп.

Нагадаємо, у підвішеному стані залишається й реконструкція Гостинного двору, адже в 2014 році КМДА розірвала договір з ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «УКРРЕСТАВРАЦІЯ», який мав протягом 2012-2017 років провести реконструкцію будівлі під торгівельно-офісний центр.

місто Контрактова київ урбаністика

Знак гривні
Знак гривні