Військовий експерт США: українська армія стала потужнішою, визнайте це

Я вас благаю, щоб ви визнали покращення, які відбулись у Збройних силах України. Вони, звісно, не ідеальні, але набагато кращі і потужніші, ніж були до початку війни на сході", - заявив в Укрінформі американський експерт у галузі безпеки та оборони доктор Філіп Карбер.

Він зауважив, що, на думку багатьох українців, в українській армії досі служать генерали радянського зразка, які просто сидять за столом. За словами Карбера, це уявлення, хоча й дещо перебільшене, могло стосуватися 2014 року, але сьогодні це точно не так.

Водночас, зазначив він, саме через таку усталену суспільну думку в Україні виникла потреба притягати до відповідальності "деяких офіцерів за ухвалення певних рішень".

"Після трьох років кровопролиття у вас з'явилися лідери, які мають відвагу, сміливість, можуть брати на себе ризик і вести за собою людей. Не відкидайте їх", - закликав він.

Американський експерт розповів, що у січні генерал-лейтенант Михайло Забродський (командувач Високомобільними десантними військами ЗСУ, Герой України - ред.) на запрошення американської сторони читав лекцію військовим США, які до того вже мали досвід бойових дій.

"Після завершення лекції йому аплодували стоячи - у військовій аудиторії я такого ще не бачив. І один з американських генералів, який мав найвище звання серед присутніх на заході, сказав Забродському, що з нетерпінням чекає моменту, коли стане з ним товаришами по зброї. Але зараз у військових колах США більше говорять про процес Назарова, а не Забродського,", - зазначив Карбер.

Необхідність військових судів

За його словами, у Сполучених Штатах неможлива ситуація, коли військового за якісь його рішення судять у цивільному суді, а судовий процес триває понад три роки і подеколи нагадує виставу.


Справа генерала Назарова. Військових мають судити військові, або "Нас пересаджають, коли війна закінчиться?"

"У США є військові суди, які розуміють контекст прийняття рішення і контекст поведінки певних командирів, які йдуть на певний ризик. І саме через це військовий суд набагато жорсткіший, ніж цивільні суди", - наголосив Карбер.

армія сша україна суд

Знак гривні
Знак гривні