Визволення від фашизму у київських школах. Що відбувається і чому це не правильно

Тема фактичного залучення у школах дітей до пропагандистської кампанії Партії Регіонів, яку підняли ТЕКСТИ набирає розголосу. Народний депутат від одного з київських округів Віктор Чумак (фракція «УДАР») звернувся з офіційним зверненням до Прокурора міста Києва з вимогою розібратися із фактами вимагання «добровільних» внесків з учителів Дніпровського району міста Києва.

«До мене звернулися вчителі району та повідомили про факти незаконного вимагання з них грошей під виглядом благодійності. За їхніми словами, на школи Дніпровського району прийшла «рознарядка» збирати добровільно-примусові пожертви у розмірі 150 грн. з директорів та по 20 грн. з учителів, нібито на «допомогу ветеранам», - розповів «ударівець».

Освітяни наголошують, що такі пропозиції надходять від представників службових осіб Управління освіти Дніпровського району м. Києва, а відмови надавати «пожертви» викликають погрози щодо можливих дисциплінарних стягнень.

Також Чумак поінформував, що у цих же школах було виявлено факти активного залучення школярів до участі у так званих «антифашистських» мітингах, які організовує влада. За словами стурбованих батьків, це робиться не офіційно і без належних на те розпоряджень з боку Управління освіти Дніпровського району міста Києва.

«Тому я вимагаю в найближчі терміни провести перевірку фактів і обставин, наведених у даному зверненні, та, у разі виявлення порушень чинного законодавства, вжити заходів прокурорського реагування», - підкреслив народний депутат.

До з’ясування масштабів залучення дітей до святкування «визволення від фашизму» долучився сайт Майдан.

Наші читачі свідчать, що після наших публікацій чиновники від освіти дещо попустилися, зокрема передумали виставляти «почесну варту» біля Святошинської райдержадміністрації.

Деякі батьки намагаються самотужки переконати адміністрацію своїх шкіл не брати участі у фальшивому "святкуванні". Зокрема, як повідомили читачі, завуч їм розповіла, що прийшла вказівка у всіх школах відкрити "куточок пам’яті", а старшокласники, мали нести «почесну варту», правда де саме не зрозуміло. Також чи виконається забаганка з вартою теж, до кінця ніхто не знає.

Що не так у святкуванні визволення Києва від фашизму?

Ми живемо на «Кривавих землях», так назвав британський історик Тімоті Снайдер Україну, Білорусь і Польщу.

Попри радянський культ перемоги факт смерті мільйонів і досі не осмислений і не обговорений. Навпаки радянський героїчний пафос виносив за дужки, не помічав і навіть забороняв бачити на війні смерть і страждання. Невимовний жах війни яку розпочали Сталін і Гітлер потрібно вивчати, потрібно викликати у дітей співчуття до жертв, і повагу до тих хто зумів вижити у цих жахіттях не вчинивши злочинів.

Для цього потрібно на уроках обговорювати обставити в які потрапили прості люди, солдати, партизани і поліцаї (наприклад Снайдер вказує, що в Білорусі і тих і тих набирали з місцевого населення силою не залишаючи вибору); обговорювати жертви і дії влади, які до них призвели.

Як слушно відзначає той же Снайдер злочини Сталіна породжували злочини Гітлера і навпаки. Без вивчення і осмислення жахіть війни вони можуть повторитися знову і не має значення, під яким прапором тепер.

На це все наплювати чиновникам від освіти і тим, хто їм віддає накази. Нинішнє «святкування» банальна політтехнологія: чим більше говориться про жахи фашизму, тим легше звинуватити конкурента Януковича на президентських виборах у фашизмі.

Ось ціль усіх заходів у школах: почесних варт, малюнків «на тему» і стінгазет. Продовження радянської лінії в оцінці війни не враховує мільйони трупів. Нинішній, як і радянський офіціоз з одного боку викликає насмішки в дітей, а з іншого вчить насильству.

Якщо «Ми нація переможців» і скрізь культивується культ сили, то війна це добре і чому б не розв’язати ще одну на знищення: з політичними опонентами, з сусідами, з чорними, жовтими, зеленими, гомосексуалістами, лесбіянками, католиками, протестантами, татарами, врешті з іншими країнами (потрібне підкреслити). Це шлях у прірву і стає ще страшніше, коли в неї влада штовхає дітей.

****
Будемо вдячні, якщо ви напишете, чи у школі до якої ходять ваші діти дирекція планує ці начебто шкільні, а на справді партійно-владні заходи. Пишіть в коментарях, на редакційну пошту або у Твітері під хїеш тегом #marazm_shkoly

Якщо маєте інсайдерську інформацію про плани чиновників від освіти – пишіть, або в коментарях, або на пошту texty.org.ua (собачка) gmail.com Анонімінсть гарантуємо.

школа київ партія регіонів абзац

Знак гривні
Знак гривні