Самодостатня й потужна "оборонка" дасть змогу довго протистояти Росії. Як Україна розширює ОПК

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) підготували розлогий матеріал про те, як Україна може захищати себе в довгостроковій перспективі за умови різкого скорочення зовнішньої військової допомоги. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад статті.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Автори: Катерина Степаненко, Джордж Баррос і Фредрік В. Каган з Грейс Меппес, Ніколь Волков, Анжеліка Еванс і Крістіна Гарвард

Переклад: Павло Космачевський

Україна різко розширює свій оборонно-промисловий потенціал, щоб з часом розвинути здатність задовольняти свої військові потреби за значного скорочення іноземної військової допомоги.

Україна дотримується трьох основних напрямків зусиль для досягнення цієї мети: збільшення своєї вітчизняної оборонно-промислової бази (ОПБ), розбудова двосторонніх і багатосторонніх партнерств з європейськими державами та створення спільних промислових підприємств зі Сполученими Штатами та іншими міжнародними підприємствами для спільного виробництва в Україні оборонної техніки, матеріалів та ін.

Україна потребуватиме значної військової допомоги Заходу протягом кількох років, та її здатність зменшити свою залежність від такої допомоги частково залежить від того, чи зможе вона звільнити стратегічно важливі території, які зараз окуповані російськими військами, серед інших факторів. Але Україна та її західні партнери виконують реалістичний план створення стійкої основи для того, щоб Україна могла захищати себе в довгостроковій перспективі за умови різкого скорочення зовнішньої військової допомоги.

Перспективи України щодо утримання своїх збройних сил обмеженою допомогою в довгостроковій перспективі чудові. Україна є сильно індустріалізованою з високоосвіченим і технічно підготованим населенням. У радянський період вона мала величезну збройову промисловість і продовжувала залишатися значним експортером зброї після здобуття незалежності. Російська окупація ключових промислових районів і знищення важливих центрів виробництва зброї, особливо Харківського танкового заводу, погіршили, але не знищили міцну основу, на якій Україна може побудувати життєздатну ОПБ для підтримки своїх військових сил у майбутньому.

Українське збройове виробництво

Україна розширює свою ОПБ всередині країни та за кордоном з початку повномасштабного вторгнення Росії. Внутрішня збройна промисловість України на початку 2024 року виробляє більший обсяг зброї, ніж це було до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

З початку російського повномасштабного вторгнення Україна розширює свої можливості ОПБ усередині країни та за кордоном, щоб компенсувати дефіцит боєприпасів та зброї, ремонтувати військову техніку та розробляти нову зброю. Внутрішня збройна промисловість України у 2024 році тепер виробляє більший обсяг зброї, ніж це було до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, попри спроби Росії зруйнувати українську ОПБ.

27 грудня 2023 року Зеленський заявив, що Україна у 2023 році виробила втричі більше техніки та зброї, ніж у 2022 році. Укроборонпром – українська державна акціонерна компанія, яка об’єднує підприємства оборонної промисловості України – у 2023 році збільшив виробництво на 62 відсотки порівняно з 2022 роком.

Наразі ДІБ України виробляє наступну зброю та боєприпаси (перелік є частковим):

Артилерія і важкі боєприпаси. 27 грудня міністр промисловості України Олександр Камишин заявив, що в 2023 році Україна збільшила виробництво мінометних снарядів у 42 рази, а артилерійських снарядів – у 2,5 рази.

Україна відновила виробництво власних реактивних систем залпового вогню «Вільха» у 2022 або 2023 роках. Ракети «Вільха-М» мають більший радіус дії (130 км) і більше корисне навантаження, ніж ракети GMLRS, які випускаються американськими M142 HIMARS, які мають радіус дії 77 км. Український Forbes 10 березня 2023 року повідомив, що українські війська використовували ракети «Вільха-М» для ударів по тилах на окупованій території України, вказуючи на те, що українська промисловість відновила виробництво ракет, яке припинилося після 2021 року. Forbes зазначав, що Україна планує виробляти версію ракети «Вільха» зі збільшеною дальністю, до 150 км.

Україна почала власне виробництво 155-мм снарядів невеликими обсягами не пізніше вересня 2023 року. Ці снаряди є типом боєприпасів за стандартом НАТО, які використовуються 155-мм гарматами із Заходу, які український ОПК ніколи раніше не виробляв (еквівалентний радянський снаряд — 152 мм). Внутрішнє виробництво 155-мм снарядів в Україні, ймовірно, збільшиться протягом наступних трьох років. У грудні 2023 року українські чиновники підтвердили, що Україна підписала угоди з двома неназваними американськими компаніями про спільне виробництво 155-мм боєприпасів в Україні, і що реалізація цих угод триватиме від двох до трьох років.

Зараз Україна також виробляє власну 155-мм самохідну гаубицю 2С22 «Богдана». 2S22 Богдана почала розроблятися в 2018 році, увійшла в виробництво в січні 2023 року і почала підтверджене розгортання на фронті не пізніше травня 2023 року. Україна виробляла шість гаубиць «Богдана» на місяць станом на грудень 2023 року.

Дивіться також: САУ "Богдана" прямим влучанням знищує російський танк

У 2022-2023 роках українські виробники зброї налагодили нові лінії серійного виробництва радянських 82-мм і 120-мм мінометів, 122-мм артилерійських снарядів і 125-мм танкових боєприпасів для танків Т-64, Т-72 і Т-80 за межами України разом із союзниками по НАТО. У європейських державах із складами боєприпасів радянського зразка до січня 2023 року в основному закінчилися снаряди калібру 122 і 152 мм. У січні 2023 року було вперше візуально підтверджено, що 152-мм снаряди українського виробництва використовувалися на передовій. Внутрішнє виробництво в Україні протитанкових ракет «Стугна-П» і «Корсар» також зросло на невизначені обсяги після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: ЗСУ отримали нову версію ПТРК "Стугна", розроблену за досвідом війни проти Росії

Бронемашини. Виробництво броньованої техніки в Україні зростає. У грудні 2023 року українські чиновники повідомили, що виробництво бронетранспортерів в Україні зросло в 3,4 рази з 2022 по 2023 роки, а виробництво БТРів в Україні зросло в п’ять разів з весни 2023 року по грудень 2023 року. Міжнародна підтримка допомогла Україні відновити виробництво ходової частини танків, хоча Україна більше не може виробляти танки повністю. Однак Україна ремонтує пошкоджені танки в Україні. Повідомляється, що у 2022 році українські працівники відремонтували понад 3000 одиниць бронетехніки в тилових районах.

Читайте також: Які модернізації отримала українська бронемашина "Новатор-2" (ВІДЕО)

Дрони. З початку повномасштабного вторгнення Росії до листопада 2023 року виробництво безпілотників в Україні зросло більш ніж у сто разів. У 2022 році безпілотники виготовляли лише 35 українських компаній. Станом на жовтень 2023 року в Україні було понад 200 компаній (більшість з яких приватні), які виробляли різні типи безпілотників для української армії. Понад 50 українських державних і приватних компаній зараз виробляють боєприпаси для безпілотників вагою від 300 г до 10 кг. У грудні 2023 року Україна виготовила 50 000 дронів FPV, і українські чиновники прогнозують, що українська індустрія дронів виготовить один мільйон дронів FPV у 2024 році (або близько 83 000 дронів FPV на місяць).

Читайте також: Зібрати FPV-дрон удома: як долучитися до корисної інціативи та реальний досвід збирачів

Україна розвиває власні можливості для завдання ударів великої дальності. Українські чиновники оголосили, що в січні 2023 року Україна випробувала ударний безпілотник-камікадзе з радіусом дії 1000 км. За їхніми словами, цей безпілотник дальнього радіусу дії почали виробляти спільно з міжнародними партнерами (імовірно, що базуються в Європі) і Україна виготовить 1000 таких безпілотників до кінця 2024 року.

Україна також працює над модернізацією своїх крилатих ракет «Нептун», щоб збільшити їх радіус дії. Українські волонтери розробляють недорогу крилату ракету «Трембіта» класу «земля-земля» з дальністю 140 км для масового виробництва – для подолання російської протиповітряної оборони.

ППО. Україна працює над запуском виробництва власних зенітно-ракетних комплексів. У липні 2023 року українські офіційні особи повідомили, що Україна розробляє дві нові зенітно-ракетні системи (одна, можливо, базується на конструкції ракет «Нептун») і вже провела випробувальні польоти ракет.

Радіо-електронна боротьба. Україна має досвід виробництва систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) з 2014 року та інвестує в подальший розвиток спеціалізованих систем РЕБ після повномасштабного вторгнення Росії. Зараз Україна виробляє декілька спеціалізованих систем РЕБ – хоча й не в великих масштабах – деякі з яких, як повідомляється, кращі за російські системи РЕБ. Україна розробляє спеціалізовані системи РЕБ для захисту українських військ від російських безпілотників.

Тактичне спорядження. Україна все більше самозабезпечується військовими бронежилетами. У листопаді 2023 року Міністерство оборони України заявило, що українські виробники виробляють «практично весь обсяг засобів захисту», які закуповує МО України, і що Україна прагне виробляти всі бронежилети, шоломи, тактичне спорядження, одяг, та продовольчі пайки вітчизняного виробництва в Україні.

Україна прагне ще більше розширити свою внутрішню ОПБ, щоб збільшити виробництво оборонної промисловості в короткостроковій і довгостроковій перспективі. Україна прагне зміцнити свій прогрес у потроєнні виробництва оборонної промисловості в 2023 році, щоб у 6 разів збільшити потужність внутрішньої оборонної промисловості України в 2024 році. Українські оборонні виробники з 2024 року віддають перевагу виробництву боєприпасів, безпілотників і бронетехніки (власне в такому порядку), а також виробництву протитанкових ракет і систем ППО.

3 січня 2024 року Шмигаль заявив, що лише на виробництво, ремонт і закупівлю озброєнь у 2024 році Україна планує витратити понад 265 мільярдів гривень (близько 7 мільярдів доларів або 3,5 відсотка ВВП України до вторгнення).

Зусилля України подолати корупцію в оборонно-промисловому комплексі

Корупція є властивою для швидкої промислової мобілізації під час війни в будь-якій країні, та її присутність в Україні не є ані аномальною, ані дивною. Київ спрямував значну енергію на пом'якшення, якщо не вирішення цієї проблеми, а не на її приховування. Він задіяв українське громадянське суспільство та вільну пресу в цьому відношенні, а не придушував їх.

Україна посилює свої зусилля щодо боротьби з корупцією в оборонній промисловості та відновлює міжнародну довіру для підтримки майбутніх інвестицій. Українська оборонна промисловість зіткнулася з кількома корупційними скандалами під час російського повномасштабного вторгнення.

Три українські фірми-експортери зброї (які перетворилися на імпортерів зброї на початку повномасштабного вторгнення Росії) були залучені до великомасштабної схеми розкрадання після того, як МО України надало цим державним компаніям «повний карт-бланш» для пошуку та постачання необхідної зброї та припасів навесні-влітку 2022 року. Повідомляється, що ці три компанії брали участь у різних корупційних діях, масштаби яких досі невідомі.

Розвиток української ОПБ спільно з американськими та європейськими компаніями, що базуються в Європі, змушує українські організації, залучені до таких спільних підприємств, відповідати нормам ЄС і таким чином сприятиме підвищенню прозорості в оборонній промисловості України. Це явище взаємно доповнюється ширшими зусиллями українського уряду та особливо Міністерства оборони, спрямованими на приведення України до стандартів НАТО, які також накладають значні зобов’язання щодо відповідності та прозорості на оборонних підрядників.

Український уряд залучає потужну та широку спільноту українських неурядових організацій, щоб допомогти в боротьбі з корупцією. Корупція є глибоко вкоріненою проблемою в Україні, але українські чиновники активно та відкрито виявляють і вирішують корупційні проблеми, пов’язані саме з оборонним сектором промисловості в Україні.

Українська техніка прибуває на передову, попри одночасне зростання проблем і корупції в українському ОПК. Задокументовані поставки військової техніки вітчизняного та спільного виробництва на передову в Україні свідчать про те, що ОПБ України отримує на передову техніку, яку, як повідомляє, сама виробляє. Відкриті джерела підтвердили поставку та застосування на полі бою кількох нових видів зброї українського виробництва, включно з першими в історії України 155-мм снарядами вітчизняного виробництва, 155-мм самохідними гаубицями та безпілотниками.

Читайте також: Як має змінитися Україна, якщо вона хоче перемогти, — Енн Епплбом

Потужне українське громадянське суспільство та вільна преса притягують українських чиновників до відповідальності та регулярно викривають корупційні схеми. Колишній міністр оборони України Олексій Резніков у жовтні 2022 року створив спеціальну комісію з питань прострочених держзамовлень, а згодом створив громадську антикорупційну комісію після масштабного скандалу, який розкрили українські журналісти щодо хабарництва українського Міноборони у закупівлях продовольства.

Розширена багатостороння оборонно-промислова база

Зусилля України щодо встановлення незалежності оборонної промисловості також зміцнюють європейську ОПБ, оскільки Україна працює над інтеграцією з європейськими партнерами. Наприкінці 2023 року Україна створила Альянс оборонної промисловості — асоціацію, яка дозволяє міжнародним виробникам оборонної промисловості працювати з українським ОПК, і 38 компаній з 19 країн приєдналися до альянсу до кінця Першого міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві 29 вересня 2023 року.

Під час форуму Україна прийняла понад 250 оборонних компаній із понад 30 країн світу для налагодження спільного виробництва зброї в Україні, а також українського виробництва зброї за кордоном. Україна підписала з іноземними партнерами щонайменше 20 угод і меморандумів про виробництво безпілотників, ремонт військової техніки та спільного виробництва бронетехніки та боєприпасів, обмін технологіями та постачання комплектуючих.

Україна об’єднує міжнародну коаліцію для розвитку оборонно-промислової бази України в Україні та в Східній і Центральній Європі. Україна встановлює різні партнерства з міжнародними гравцями з початку повномасштабного вторгнення Росії, щоб залучити іноземне виробництво або відновити виробництво зброї в Україні; налагодити спільне виробництво, дослідження, розробки та ремонт озброєння за кордоном; і стимулювати країни до фінансування спільного виробництва в Європі чи Україні.

Спільні виробничі ініціативи України за кордоном передбачають передачу українських технологій і розміщення українських спеціалістів на закордонних підприємствах і дозволяють Україні виробляти обладнання в місцях, безпечних від нападу Росії.

Європейські держави та компанії беруть на себе провідну роль у розвитку ОПБ України та зобов’язуються відкривати виробничі підприємства в Україні, щоб підтримати опір України російській агресії. Німецький виробник зброї Rheinmetall і Укроборонпром 13 травня 2023 року уклали стратегічну угоду про технічне обслуговування та ремонт наданої Німеччиною бронетехніки та зареєстрували спільне підприємство 18 жовтня 2023 року.

У липні 2023 року компанія Rheinmetall оголосила про відкриття в Україні центру ремонту танків Leopard та іншої техніки, наданої Німеччиною, і вже навчала українських спеціалістів у Німеччині для комплектування цього центру. Повідомляється також, що Rheinmetall планує розпочати виробництво німецької бронетехніки, такої як бронетранспортери TPz Fuchs і бойові броньовані машини Lynx, в Україні в 2024-2025 роках. 10 лютого 2023 року генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що Rheinmetall готова побудувати танковий завод в Україні. Інший німецький виробник, Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, будує центр ремонту бронетехніки та танків Leopard 1 на заході України.

Читайте також: Німецька оборонна компанія FFG будує в Україні ремонтний центр для бронетехніки

12 січня 2024 року Зеленський і прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак підписали угоду про безпекову співпрацю, в якій зазначено, що Велика Британія продовжить надавати підтримку Україні протягом 10 років. В угоді зазначено, що Велика Британія співпрацюватиме з Україною, щоб зменшити наявні вузькі місця в ланцюзі поставок, які перешкоджають розвитку виробництва зброї та боєприпасів в обох країнах. Угода також заохочуватиме ОПБ Великої Британії співпрацювати з Україною для підтримки локалізації ремонту, технічного обслуговування та виробництва британської військової техніки в Україні.

31 серпня 2023 року британська багатонаціональна збройна, безпекова та аерокосмічна компанія BAE Systems оголосила про відкриття місцевого офісу в Україні та підписання угод з українськими офіційними особами щодо сприяння виробництву 105-мм легкої гармати в Україні. 4 жовтня міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін заявив, що Україна працює з неназваною британською компанією над виробництвом гаубиць в Україні у 2024 році.

У серпні 2023 року Україна та Швеція оголосили про намір спільно виробляти в Україні БМП CV90 і обговорили виробництво, ремонт і технічне обслуговування VS90 в Україні.

Читайте також: Данія і Швеція нададуть Україні додаткові БМП CV90

Туреччина, яка входить до НАТО, будує в Україні нове підприємство з виробництва безпілотників і сервісний центр. Провідний турецький виробник безпілотників Baykar оголосив у вересні 2023 року, що Туреччина відкриє завод з виробництва безпілотників і сервісний центр для безпілотників Bayraktar TB2, який, як повідомляється, має запрацювати на початку 2025 року. Будівництво цього українського заводу вже велося станом на вересень 2023 року.

Щонайменше 10 європейських країн налагодили партнерство з Україною у спільному виробництві, розробці озброєння чи ремонті військової техніки. У листопаді 2023 року «Укроборонпром» оголосив, що спільно вироблятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку щонайменше з шістьма країнами НАТО, включаючи Францію, Данію, Польщу, Чехію та декілька інших держав. В «Укроборонпромі» також заявили, що створюють спільні оборонні підприємства, налагоджують лінії виробництва боєприпасів замкнутого циклу, спільне виробництво бронетехніки та ракетних установок, а також спільно розвивають нові високотехнологічні потужності, використовуючи наявні потужності та створюючи нові.

Країни Східної та Центральної Європи використовують свої наявні виробничі бази важкої промисловості та інвестують у спільне з Україною виробництво зброї. «Укроборонпром» і польський виробник зброї Polska Grupa Zbrojeniowa у квітні 2023 року домовилися про спільне виробництво 125-мм танкових снарядів у Польщі.

На момент написання цієї статті Україна виробляє 155-мм артилерійські снаряди спільно з Польщею та принаймні ще однією неназваною країною НАТО. У квітні 2023 року «Укроборонпром» також підписав угоду з польським виробником Bumar Ladedy на модернізацію українських танків «Леопард-А4» і Т-64 у польському Глівіце. Повідомляється, що Канада, Польща, Велика Британія та США планують побудувати новий ремонтно-логістичний центр НАТО в польському Ряшеві для ремонту українських танків і бронетехніки.

Президент Чехії Петр Павел 28 квітня 2023 року заявив, що чеські компанії Sellier & Bellot, SwAero Vodochody, Czechoslovak Group і Vojensky opravarensky podnik беруть участь у шести спільних з Україною проектах з виробництва боєприпасів і стрілецької зброї, ремонту танків Т- 64 і Т-72, а також спільне виробництво легких штурмовиків F/A-259 Striker.

Чеські виробники зброї CZUB і Sellier & Bellot у липні 2023 року підписали угоду про поглиблення співпраці, а Міністерство стратегічної промисловості України та Міністерство оборони Чехії підписали 7 липня 2023 року меморандум про встановлення підтримки військово-технічного співробітництва та спільного озброєння та виробництво боєприпасів. Спільне українсько-чеське підприємство «UAC» виробляє українські безпілотники Leleka LR на заводі в Чехії.

У лютому 2023 року «Укроборонпром» також підписав угоди з чеським виробником військової техніки VOP CZ про спільне виробництво, ремонт і розробку бронетехніки, а також про налагодження ланцюгів постачання деталей і виробів. Також 10 листопада 2022 року «Укроборонпром» підписав угоду з Міжурядовим агентством оборонного співробітництва (AMOS) Міноборони Чехії про створення «спільного оборонного кластеру», який передбачає виробництво військової техніки, збільшення виробництва боєприпасів різних калібрів, технологічне співробітництво, а також технічне обслуговування та ремонт систем ППО.

Український Краматорський верстатобудівний завод у червні 2023 року підписав угоду зі словацькою державною компанією Konstrukta-Defense про спільну розробку нової 155-мм гаубиці. Міністерства оборони України, Чехії та Словаччини також 15 червня 2023 року підписали меморандум про наміри щодо співпраці щодо закупівлі та експлуатації бойових машин піхоти CV90. Завод Rheinmetall в Угорщині вже виробляє броньовані бойові машини Lynx на заводі в угорьскому Залаегерсегу та на невказаних заводах у Німеччині у співпраці з Україною.

На початку 2023 року компанія Rheinmetall відновила виробництво раніше знятих з виробництва 35-мм самохідних зенітних боєприпасів Gepard на заводі в Нижній Саксонії. Німеччина не виробляла 35-міліметрові боєприпаси Gepard кілька років після того, як Gepard був знятий з озброєння Бундесверу приблизно в 2010 році. Україна та Румунія підписали 18 жовтня 2023 року меморандум про розширення взаємного військово-технічного співробітництва між двома країнами, а Румунія оголосила свій намір у березні 2023 року побудувати новий пороховий завод у співпраці зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю.

Країни Балтії ремонтують українську військову техніку, збільшують власне виробництво боєприпасів, щоб підтримати Україну, і працюють над спільними дослідженнями та розробками з українськими компаніями. Литва ремонтує надані Заходом танки Leopard і, як повідомляється, є єдиною країною в Європі, яка ремонтує танки Leopard 2 A6 і A5.

Естонський виробник роботизованих транспортних засобів Milrem Robotics підписав угоду з Укроборонпромом під час Першого форуму оборонної промисловості в Києві щодо розвитку можливостей України щодо пілотованих і безпілотних транспортних засобів у багатьох сферах.

Читайте також: Міноборони Естонії розробило трирічний план перемоги України у війні: ключові кроки

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур оголосив 14 листопада 2023 року, що Естонія інвестує 30 відсотків свого оборонного бюджету у виробництво боєприпасів для України протягом наступних чотирьох років (2024-2028). 5 грудня Умеров заявив, що Латвія і Україна збільшать виробництво безпілотників і розвиватимуть спільні проекти з виробництва безпілотників. Міністерство стратегічної промисловості України та Асоціація оборонної та аерокосмічної промисловості Естонії 11 січня 2024 року підписали меморандум про взаєморозуміння, спрямований на підтримку розробки та виробництва безпілотників і систем електронної боротьби.

Країни Північної Європи нарощують регіональне виробництво боєприпасів, а Норвегія дозволила Україні безпосередньо закуповувати військову техніку у її виробників. У жовтні 2023 року Норвегія, Швеція, Фінляндія та Данія підписали угоду про спільну закупівлю боєприпасів для підтримки України в рамках Північного оборонного співробітництва та підписали перший контракт з Nordic Ammunition Company (Nammo) на виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України. 1 січня 2024 року уряд Норвегії прийняв зміни в політиці, дозволяючи прямі продажі зброї та оборонної продукції від норвезького ОПК в Україну.

Країни Західної Європи так само стимулюють продаж зброї Україні та розробляють спільні виробничі ініціативи для підтримки очікуваного збільшення європейського оборонного виробництва. У листопаді 2023 року міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що Франція наразі веде переговори з Україною про те, щоб Київ замовляв гаубиці у французьких виробників, натомість Франція надавала Україні воєнні матеріали з наявних запасів.

У жовтні 2023 року Лекорню також заявив, що Франція планує втричі збільшити кількість 155-мм снарядів, які вона надсилає в Україну, з 1000 до 3000 снарядів на місяць. Ці цифри невеликі – за скромними оцінками влітку 2023 року Україна випускала 6000-7000 снарядів на день. Але вони є частиною набагато більших зусиль, які Україна докладає для виробництва снарядів і отримання їх від багатьох різних постачальників.

Читайте також: У січні в Парижі почне роботу "артилерійська коаліція", — Міноборони

Лекорню також заявив, що Франція виділила €200 млн (майже $220 млн) для спеціального фонду підтримки України. Французький головний інженер із озброєнь Жан-Франсуа Док заявив у листопаді 2023 року, що Франція використовує свій фонд підтримки, щоб спробувати покрити частину витрат України на закупівлю деяких запчастин і озброєння. Зазначається, що Франція збільшить постачання боєприпасів для задоволення потреб України у 2024 році. Французька компанія Turgis & Gaillard Group у жовтні 2023 року підписала контракт з українською авіаційною компанією «Антонов» про спільне виробництво сучасного безпілотника на базі французького безпілотника AAROK класу MALE, і обидві сторони обговорюють можливість локалізованого виробництва в Україні.

Україна уклала контракт із французькою збройовою компанією Cybergun на постачання стрілецької зброї та гранатометів. П’ять італійських виробників озброєння та військової техніки (Leonardo SpA, Fincantieri, Elettronica, Iveco Defence Vehicles та FAE Group SpA) приєдналися до Українського оборонно-промислового альянсу 16 листопада 2023 року.

Читайте також: До оборонного альянсу України приєдналися п'ять італійських компаній: що вони виробляють

Данія та Нідерланди – заможні європейські країни без потужних виробничих баз – фінансують виробництво зброї в Центральній Європі, щоб підтримати зусилля з розвитку європейської ОПБ, яка підтримує Україну. У листопаді 2022 року Міністерство оборони США оголосило, що США та Нідерланди розділять витрати на модернізацію 90 чеських танків Т-72В для України.

У вересні 2023 року на авіабазі Рамштайн у Німеччині Чехія, Данія та Нідерланди підписали угоду про подальші поставки в Україну зброї переважно чеського виробництва за їхньої фінансової підтримки. Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен у вересні 2023 року заявив, що Данія у співпраці з країнами-партнерами закупить для передачі Україні 45 танків: 30 танків Leopard 1 і 15 Т-72.

У жовтні 2023 року Міністерство оборони Чехії оголосило, що Чехія та Данія поставлять майже 50 бойових машин піхоти та бойових танків, важке озброєння, 2500 пістолетів, 7000 гвинтівок, 500 ручних кулеметів та 500 снайперських гвинтівок, засоби радіоелектронної боротьби та розвідки та інше обладнання чеського виробництва для українських військових.

У жовтні 2023 року Міністерство оборони Данії оголосило, що Данія виділить 100 мільйонів данських крон (понад 14,7 мільйона доларів) на закупівлю боєприпасів для України, які будуть поставлені в 2024 році. У лютому 2023 року чеські офіційні особи оголосили, що голландська ініціатива зі збору коштів зібрала гроші для фінансування виробництва 100 чеських модифікованих позашляховиків Toyota, оснащених зенітними гарматами, які будуть відправлені в Україну.

Кілька інших європейських держав ведуть дискусії щодо приєднання до міжнародної коаліції, яка виробляє зброю в Україні або в Україні. У серпні 2023 року фінські ЗМІ повідомили, що Фінляндія вивчає можливість виробництва фінської бронетехніки в Україні після того, як Зеленський висловив зацікавленість у спільному українсько-фінському виробничому підприємстві. Міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер і Умеров у грудні 2023 року обговорили «українсько-бельгійську співпрацю в ОПК» та можливість прийняття Україною представників оборонної промисловості Бельгії в Україні на початку 2024 року. Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб у березні 2023 року заявив, що Словенія хоче брати участь у спільному з Україною виробництві боєприпасів.

Європейські держави також докладають стратегічних багаторічних зусиль щодо розширення європейських виробничих потужностей і оборонного виробництва, щоб задовольнити попит України та Заходу на зброю та військову техніку. Європейські діячі, ймовірно, готують свої ОПБ для підтримки довгострокової заміни застарілих європейських військових систем, підтримки українського опору російській агресії та відновлення арсеналів НАТО для підвищення боєготовності. 30 листопада 2023 року президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що військові витрати Європейського Союзу (ЄС) у 2023 році склали близько 270 мільярдів євро, з яких 60 мільярдів євро було виділено на інвестиції в оборону. Мішель заявив, що ЄС може інвестувати щонайменше 600 мільярдів євро протягом наступних 10 років, щоб покращити свою ОПБ.

Великі європейські виробники зброї сигналізують про готовність збільшити промислове виробництво для підтримки європейської обороноздатності. У січні 2023 року компанія Rheinmetall заявила, що готова швидко збільшити виробництво танкових і артилерійських боєприпасів, щоб задовольнити високі потреби України та Заходу, і просуває та завершує численні замовлення на виробництво 155-мм артилерійських снарядів, бойових машин піхоти, зенітних боєприпасів, та систем безпілотної розвідки для України.

Після підписання меморандуму 20 квітня 2023 року компанія Rheinmetall також співпрацювала з американським виробником Lockheed Martin для розробки системи GMARS європейського виробництва (на основі американської HIMARS) у Німеччині, і зазначила, що нове виробництво зброї буде інтегрувати наявні німецькі компоненти. Польща також підписала рамкову угоду з Lockheed Martin 11 вересня 2023 року щодо програми ракетно-артилерійської системи Homar-A, яка дозволить Польщі інтегрувати ключові компоненти HIMARS з польською вантажівкою Jelcz 6x6.

Розширення підтримки промисловості США для української ОПБ

Сполучені Штати підтримують розвиток ОПБ України. У вересні 2023 року Зеленський оголосив, що США та Україна прийняли «історичне рішення» про спільне виробництво зброї, зокрема систем протиповітряної оборони, і що Міністерство стратегічних галузей промисловості України підписало угоди про співпрацю з трьома американськими оборонними асоціаціями з понад 2000 членами щодо майбутньої можливої роботи в Україні.

Читайте також: Новий пакет допомоги, спільне виробництво зброї: що привіз Зеленський зі США

У жовтні 2023 року Камишін уточнив, що Україна та США спільно вироблятимуть системи протиповітряної оборони та боєприпаси в Україні. 17 листопада 2023 року Зеленський оголосив, що Україна активно рухається зі США до спільного виробництва зброї, і 11 грудня 2023 року взяв участь у зустрічі з провідними американськими оборонними компаніями у Вашингтоні, щоб обговорити спільне виробництво, зокрема встановлення України як «центр оборонного виробництва в Європі».

Міністерство оборони США оголосило, що 6 грудня 2023 року США та Україна підписали заяву про наміри щодо «спільного виробництва критично важливої зброї та пріоритетності обміну технічними даними».

Високопоставлений український чиновник у грудні 2023 року підтвердив, що дві американські компанії підписали з Україною угоди про спільне виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів в Україні, і що реалізація цих угод триватиме два-три роки.

Передача технологій Міністерства оборони США дозволила Україні в 2023 році розмістити FrankenSAMS — системи, що поєднують передові західні ракети протиповітряної оборони з модифікованими радянськими пусковими установками чи іншими ракетними установками. The Wall Street Journal 4 січня 2024 року повідомила, що армія США відновлює виробництво гаубиці M777 через використання цієї системи в Україні. Ці зусилля зосереджені на виробництві нових деталей, виготовлених британською BAE Systems, для ремонту та модернізації гаубиць M777, дислокованих в Україні. BAE Systems заявила, що очікує контрактів на цілі гармати M777.

Приватне американсько-українське співробітництво у налагодженні спільного виробництва, ймовірно, зменшить вартість американської безпекової допомоги для України.

Читайте також: Білий дім оголосив про запуск спільного з Україною виробництва зброї та надішле радника

Продовження західних інвестицій в українську ОПБ і спільне виробництво в Європі дозволять Україні з часом стати самодостатньою та інтегрувати Україну в більш широку західну мережу безпеки. Стратегічні інвестиції в колективну ОПБ європейських держав підвищать здатність Європи підтримувати Україну, інтерналізують європейські оборонні витрати та зменшать залежність Європи від оборонної допомоги США в довгостроковій перспективі.

Стратегічні зусилля України щодо розширення своєї ОПБ де-факто наближають Україну до стандартів НАТО. Україна поступово модернізує свою ОПБ і виробничі лінії, щоб відповідати стандартам оперативної сумісності НАТО, необхідним для майбутнього співробітництва України в сфері безпеки в рамках існуючих і зростаючих виробничих потужностей, які створюються в Україні та Європі. Зусилля України створити свою ОПБ підтримають не лише Україну, а й решту країн альянсу НАТО.

У листопаді 2023 року Камишин заявив Associated Press, що він зосереджується на тому, щоб зробити Україну «арсеналом вільного світу», припускаючи, що Україна прагне використовувати свою заплановану велику виробничу базу для підтримки міжнародних союзників. Україна також стала ключовим зв’язуючим агентом, який об’єднує Францію, Німеччину та Сполучене Королівство щодо спільних цілей щодо зміцнення європейської безпеки шляхом значного збільшення європейських витрат на оборону та оборонного промислового потенціалу.

Висновки

Сполученим Штатам не потрібно буде надсилати велику безпекову допомогу Україні на невизначений термін, якщо Україні вдасться виробляти свою зброю в Україні та організувати спільне виробництво в Європі — якщо припустити, що Україна зможе звільнити стратегічно важливі території, які зараз окуповані російськими військами. Стратегія України щодо зменшення її залежності від допомоги Заходу в галузі безпеки в довгостроковій перспективі залежить від звільнення Україною своєї південної території та створення умов для більш стійкої оборони.

Поточні лінії фронту не є стійкими в довгостроковій перспективі. Отже, Україна все ще має подолати негайну перешкоду: звільнити стратегічно критичну територію в окупованих Росією Херсонській і Запорізькій областях, а в ідеалі — більшу частину окупованого Донбасу, де розташовані українські видобувні ресурси та відповідні промислові об’єкти. Дуже ймовірно, що Україна залишатиметься залежною від високого рівня допомоги Заходу у сфері безпеки, поки Росія окупує більшу частину цієї території.

Читайте також: Як Україна може перемогти в обороні: розбір нової стратегії

Україна не може звільнити ці стратегічно критичні території без посилення підтримки Заходу в короткостроковій перспективі, особливо в той час, як Україна все ще активно захищається від російської армії, що вдосконалюється. Недостатні та невчасні поставки техніки у 2022 та 2023 роках сприяли розчаруванню контрнаступом України 2023 року. Україна має отримати достатню безпекову допомогу у більших обсягах, ніж це було у 2022 та 2023 роках, щоб мати можливість повернути свої стратегічно важливі території та звільнити свій народ, перш ніж розпочнеться будь-яка дискусія щодо скорочення допомоги Україні в довгостроковій перспективі.

Оборонні потреби України щодо звільнення своєї землі та людей з часом зростають, оскільки російська армія вчиться на своїх помилках і стає більш боєздатною. Станом на січень 2024 року російські війська відновили ініціативу на всьому ТВД (за винятком Херсонської області), і тепер російські військові можуть проводити регулярні ротації оперативного рівня в Україні. Російське виробництво безпілотників і крилатих ракет перевищило рівень до 2022 року. Росія частково пом'якшила західні санкції через тактику ухилення. Російські війська завдали найбільшої серії ракетних і безпілотних ударів по Україні з початку повномасштабного вторгнення вранці 29 грудня 2023 року. Російські військові перебувають на етапі тривалої реструктуризації збройних сил, спрямованої на суттєве збільшення чисельності російської армії за допомогою 12 нових дивізій протягом кількох років.

США потрібно буде продовжувати підтримувати Україну протягом кількох років, оскільки українська ОПБ в Україні та Європі ще тільки розкручується, а Україна звільняє ключові території, але інтенсивні зусилля України щодо розширення власної ОПБ та встановлення глибоких і широких оборонно-промислових партнерств зменшать потреби в міжнародній безпековій допомозі для України в перспективі.

Європа бере на себе лідерство в інвестуванні в українську ОПБ і налагодженні спільного виробництва в Європі, але Європа не може досягти цих цілей без підтримки США та міжнародної підтримки. Перед Європою стоїть завдання вчасно виконати цільові показники виробництва 155-мм снарядів, і вона працює над заміною обладнання, переданого Україні, не кажучи вже про суттєве збільшення його виробництва, щоб дати Україні змогу повернути критичну територію.

Імовірно, європейським і українським компаніям знадобиться багато часу, щоб повністю мобілізувати військово-промислову галузь. Мобілізація оборонної промисловості будь-якої країни для масового виробництва у воєнний час є довготривалою справою, і Україна й надалі залишатиметься вразливою, поки вона налагодить свою ОПБ. (Американській промисловості знадобилося кілька років, щоб повністю мобілізувати свою промисловість для воєнного виробництва під час Другої світової війни між 1939 і 1943 роками).

Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони та достатня кількість боєприпасів для захисту українських міст, військ на передовій та нових промислових об’єктів. Україна й надалі залежатиме від іноземної військової допомоги для придбання нових танків. ОПБ України має багато структурних реформ, які вона повинна здійснити, щоб повністю розкрити свій потенціал.

Оборонна промисловість України та Європи, ймовірно, зможе суттєво збільшити обсяги виробництва та стати більш самодостатньою протягом кількох років, якщо отримає належну підтримку США зараз. Українці знають, як керувати великою збройовою промисловістю. В Україні було процвітаюче виробництво та експорт зброї до того, як Росія вторглася в країну. Україна була четвертим у світі експортером зброї у 2012 році та дев’ятим найбільшим експортером зброї до 2015 року після вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Станом на 2019 рік Україна все ще була 12-м найбільшим світовим експортером зброї, незважаючи на погіршення її промислового потенціалу через п’ять років тривалої (частково замороженої) війни. Україна має інтелектуальний капітал для ведення збройової промисловості. В оборонній промисловості України станом на 2023 рік працює 300 000 працівників у близько 500 різних компаніях, з яких майже 400 є приватними.

Українське власне виробництво зброї у 2024 році рясніє інноваціями. Українська оборонна промисловість є піонером системної інтеграції між обладнанням НАТО та радянської епохи, розробкою зброї радіоелектронної боротьби та всіма сферами боротьби з дронами в безпілотних літальних, морських і наземних апаратах. Україна має шанс стати на власні ноги в майбутньому, якщо вона рішуче розширить свої можливості зараз.

опк виробництво зброї союзники україни допомога заходу реформи зсу

Знак гривні
Знак гривні