Репортаж ТЕКСТІВ про ексгумацію в Бородянці – у шортлісті журналістської премії True Story Award

Авторка репортажу "Людина в чорному мішку. Як ексгумують загиблих в Бородянці" – Ярослава Тимощук, що їздила до Бородянки навесні 2022 року, після відступу росіян. У ті дні в містечку на Київщині знаходили й опізнавали жертв російської армії, що окупувала Бородянку в лютому 2022-го, в перші дні великої війни. Її матеріал увійшов до шортліста престижної журналістської премії True Story Award.

Ярослава Тимощук. Фото з особистої Фейсбук-сторінки
Ярослава Тимощук. Фото з особистої Фейсбук-сторінки

Ця премія щороку присуджується незалежною фундацією та вручається репортерам, які відзначилися глибиною своїх досліджень, якістю журналістики та соціальною значущістю. 50 членів журі з 29 країн світу обирають 36 найкращих текстів (до цього переліку й увійшов репортаж Ярослави), потім визначають переможця. Очікується, що це відбудеться найближчими днями, наприкінці червня.

Переможець отримає 25 000 швейцарських франків, а всі номіновані тексти – по 1000 швейцарських франків.

"Для мене це був дуже емоційний текст, бо вперше я бачила так багато смертей впритул, – згадує Ярослава роботу над цим матеріалом. – Все було важко осягнути й описати. Селян, які не можуть посадити картоплі, бо в їхніх городах лежали мертві тіла. Оксамитовий плед, в який загорнули чоловіка, щоб поховати в тимчасовій могилі — точно такий є в нас удома, в такий загортаєшся, щоб подивитися кіно.

Кладовищем ходила жінка, яка вже тиждень чекала, щоб викопали з садка її брата — комунальна інфраструктура Бородянки була не готовою до масових поховань, як не міг бути до них готовий ніхто. Також я запам'ятала жінку, яка всюди шукала свого безвісти зниклого сина, боксера Олега Стукала. Вона ходила з його фотокарткою по всіх таких розкопках і питала, хто що де чув, була сплакана і розгублена. Як за рятівну соломинку, вона хапалася за думку, що син може бути в російському полоні.

Я дізналася, що тільки недавно, майже через рік, його тіло вдалося знайти та ідентифікувати. З ним було посвідчення майстра з боксу, яке він завжди носив при собі. Ці історії з нами на роки".

Ярослава Тимощук – талановита українська журналістка, протягом минулого року ТЕКСТИ опублікували кілька її репортажів про життя українців під час повномасштабного вторгнення російської армії – на Київщині, на Харківщині, на Донеччині. Почитати її матеріали можна тут.

київщина злочини РФ Бородянка премія

Знак гривні
Знак гривні