Україна контратакує на кількох напрямках, але зі змінним успіхом – The Economist

Україна уже тиждень веде контрнаступ проти росіян, і повідомлення з фронту варіюються від оптимістичних до похмурих, пише The Economist. Далі переклад тексту.

11 червня 68-а бригада повідомила, що звільнила село Благодатне в Донецькій області, розташоване за 10 км від окупованої Росією території. Російські військові блогери припустили, що рейд пройшов набагато глибше і захопив інші прилеглі села. Певного прогресу було досягнуто і під Бахмутом, де українці просунулися вперед, щоб оточити зруйноване місто.

Цей прогрес контрастує з менш обнадійливими новинами з іншої контрнаступальної операції, що відбувається у Запорізькій області. Бої вздовж осі Оріхів – Токмак були важкими, визнало військове джерело, і Україна зазнала значних втрат у бронетехніці і особовому складі. За його словами, загинуло "більше десятка" солдатів. Україна атакувала за допомогою своєї добре оснащеної 47-ї бригади, але їй важко було впоратися з традиційними перевагами Росії в будівництві укріплень і в радіоелектронній боротьбі, додало джерело в українській військовій розвідці.

Читайте також: Як виглядає трирівнева система оборонних укріплень окупантів (СУПУТНИКОВІ ЗНІМКИ)

Стратегія України поки ще неясна. Через масштаб розгортання сил вздовж осі Токмака – і стратегічну роль міста як залізничного вузла і воріт для завдання удару по головній російській дорозі до Криму – в якийсь момент припускали, що це може перерости в основний наступ. Але джерело в Генеральному штабі ЗСУ закликало до обережності. "Ми не перекинули свої основні сили, і росіяни теж". За його словами, обидві сторони беруть участь у "шаховій партії", щоб витягнути резерви один одного. "Безпосереднім пріоритетом" України є зменшення російської переваги в артилерії шляхом націлювання на її системи вогню з великих відстаней. Кадри з далекої лінії фронту свідчать про те, що вони вже досягли певного успіху.

353860151_604453518534397_5230902184318965668_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Роль авіації, де Росія має явну формальну перевагу, є ключовою. Зараз на Запорізькому напрямку задіяно більше авіації, ніж будь-коли з початку війни. Але українські джерела припускають, що російські пілоти, як і раніше, не схильні до ризику і побоюються української протиповітряної оборони. Її посилюють мобільні західні гармати, такі як "Гепард", а також відновлені ракетні комплекси "Панцир", залишені росіянами під час українського контрнаступу в Харківській області восени.

Читайте також: Україна відправила в бій західні танки у межах контрнаступу – FT

Російські війська також активно застосовують безпілотники – від розвідувальних до ударних. Денис Ярославський, офіцер спецсил, який зараз воює біля Бахмута, повідомляє про масове збільшення використання БПЛА на цьому театрі бойових дій. За його словами, окрім ударних безпілотників Lancet, здатних знищувати танки й артилерійські системи, російські війська придбали значну кількість китайських безпілотників. (Західні джерела поки що не зафіксували жодних масштабних поставок зброї).

Ярославський впевнений, що Україна продовжить замикати коло навколо Бахмута. "Це важко, але ми постійно рухаємося. Протягом тижня ми займемо висоту... і Бахмут буде у нас як на долоні". Сергій Череватий, речник східного угруповання ЗСУ, заявив, що українські війська просуваються від кількох сотень метрів до двох кілометрів на день, що є набагато вищими темпами просування, ніж у росіян протягом минулого року. Прорив у Бахмуті, безумовно, став би ганьбою для Росії, яка вклала значні кошти у взяття міста. Але що Україна планує робити далі – незрозуміло.

353647975_604752385171177_2913934366760485303_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Однією з несподіваних змінних може стати ситуація на затопленій Херсонщині. Руйнування дамби в Новій Каховці 6 червня спричинило гуманітарну катастрофу. Але це також перевернуло українські військові плани. Руйнування мосту поряд з дамбою майже напевно поклало край будь-якій переправі важкого озброєння. Втім, українські військові джерела натякають на інший тип операції. За словами одного з них, повінь змила російські оборонні споруди на східному березі Дніпра, і це створило нові можливості. "Умови, мабуть, кращі для обмеженого штурму з використанням швидкісних катерів і спецпідрозділів", – сказав один зі співрозмовників.

Ексміністр оборони України Андрій Загороднюк каже, що українське військове керівництво, ймовірно, навмисно залишає ситуацію невизначеною. "З часом [контрнаступ] стане більш цілеспрямованим, але на початковому етапі він може бути більш ситуативним і розрізненим", – сказав він.

Природа також може зіграти свою роль. Прогнозується, що протягом більшої частини наступного тижня йтимуть дощі, що може призупинити деякі українські наступальні дії, а також ускладнить російські повітряні операції та розвідку. За словами джерела в розвідці, Україна просуватиметься настільки швидко, наскільки дозволять умови. "Нам потрібно поспішати, але повільно".

хід війни деокупація контрнаступ зсу фронт

Знак гривні
Знак гривні