Україна відправила в бій західні танки у межах контрнаступу – FT

Сили оборони України відправили танки німецького виробництва в бій проти російських позицій на південному сході, розпочавши перші атаки з використанням важкої бронетехніки в межах контрнаступу.

Про це пише Financial Times з посиланням на двох військових, двох західних чиновників у Києві та військових аналітиків, інформує Zn.ua.

Співрозмовники видання сказали, що ці дії стали чіткою ознакою того, що після місяців підготовки й тренувань літня кампанія України зі звільнення окупованої території розпочалася всерйоз.

За словами військового аналітика Центру військово-морського аналізу (CNA) Майкл Кофман, бойові дії, схоже, ведуться «вздовж осі Токмака» – стратегічно важливого міста в Запорізькій області, розташованого вище за течією від Каховської дамби. Українські сили сподіваються забезпечити прорив на півдні та розірвати «сухопутний міст», який з'єднує Росію із Запорізькою і Херсонською областями України, відрізавши тим самим шляхи постачання до Кримського півострова.

«Якщо Україна зруйнує російський сухопутний міст, що з'єднує Крим з Росією, вся присутність Москви на південно-східній ділянці фронту може зруйнуватися», – сказав директор Rochan Consulting Конрад Музика.

Експерт московського «Центру аналізу стратегій і технологій» Михаіл Барабанов вважає, що затоплення після підриву Каховської ГЕС нібито може створити більш сприятливі умови для українського наступу.

«Російські позиції на нижньому, «російському» березі Дніпра затоплені, і затоплення триватиме недовго. Через 7-10 днів вода спаде, і Дніпро може стати мілкішим, ніж до вибуху. Це допоможе українцям переправитися через нього», – пояснив Барабанов.

352770262_603028655343550_8045229939999322606_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські війська місяцями укріплювали свої позиції протитанковими ровами, лабіринтами окопів, бетонними барикадами, сталевими «їжаками», котушками колючого дроту і мінними полями. Оборонні споруди видно на супутникових знімках, які бачили журналісти Financial Times і які проаналізували дослідники, які відстежують нарощування оборонних укріплень окупаційними військами.

Російські військові блогери зняли відео української контратаки біля цих укріплених позицій, опублікувавши його 8 червня у Telegram. На кадрах видно щонайменше два танки Leopard 2 німецького виробництва, які ведуть запеклий бій з московськими військами.

«Якщо це підтвердиться, це буде першим візуальним підтвердженням використання німецьких танків на українському полі бою», – пише видання.

Бій відбувся на південний схід від підконтрольного Україні міста Оріхів. На відео також видно щонайменше два бронетранспортери M113 американського виробництва. Міністерство оборони України не прокоментувало атаку, зафіксовану на відео. Деякі аналітики вважають, що, попри використання західних танків і бронетехніки, цей штурм може бути лише спробою українських військ випробувати російську оборону на міцність, що може призвести до більш масштабних атак у майбутньому.

«На сьогодні Україна залучила до боїв у Запорізькій області деякі важливі сили й засоби, такі як танки Leopard або танкові снаряди DM53A1. Але чи буде це головним поштовхом, ще належить з’ясувати», – сказав Музика.

Financial Times пише, що на відео з російського безпілотника видно, що під час штурму деяка українська бронетехніка була знищена, але незрозуміло, чи це були машини, передані Заходом (проаналізувавши знімки з пошкодженою у боях української бронетехнікою, журналіст Юрій Бутусов припустив, що один танк Leopard 2, чотири БМП M2 Bradley та інженерна машина розгородження натрапила на щільне мінне поле. За його словами, танк німецького виробництва втратив гусеницю і його евакуйовано для ремонту в тил – ТЕКСТИ). 

деокупація фронт західні танки контрнаступ

Знак гривні
Знак гривні