ЄС м'яко каже українській владі: попри війну, потрібно зберігати свободу слова та відновити "Прозорро" (Погляд)

Громадський діяч, співкоординатор руху "Простір свободи" та автор "Текстів" Тарас Шамайда наголошує, що Євросоюз усе більше усвідомлює, що спроби української влади використовувати війну як привід для наступу на свободу і демократію в Україні та гальмування важливих змін є серйозною проблемою. Далі пряма мова.

Спроби європейських політиків і дипломатів м'яко натякати господарям Банкової, що не можна, прикриваючись гаслами про єдність, руйнувати парламентаризм чи свободу медіа, а декларуючи курс на євроінтеграцію, зневажати європейські цінності, дали доволі обмежений ефект.

1f521d57fbca58eb5f866a41243e0ff9_1675346388_extra_large.jpeg

2 лютого до Києва прибула делегація з 15 єврокомісарів на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Фото: сайт президента України

Тож у вчорашній резолюції на підтримку саміту Україна – ЄС Європарламент поки що стримано-ввічливо, але вже публічно розділив поняття українського народу і влади, надіславши останній чіткий меседж.

Європарламент “вітає європейські амбіції народу України й тому закликає політичних лідерів та владу України використати цей імпульс та енергійно продовжувати програму реформ”;

Європейський парламент закликає “владу України чітко продемонструвати свою політичну рішучість діяти відповідно до європейських амбіцій свого народу, значно прискоривши прогрес у проведенні суттєвих реформ.

Європарламент підкреслює у цьому зв'язку необхідність:

Читайте також: Україна зробила два кроки вперед і один крок назад у боротьбі з корупцією – Politico

Зокрема, Європарламент “підкреслює необхідність відповідального, прозорого та ефективного використання фінансової допомоги ЄС та іншої міжнародної фінансової допомоги, а також наголошує на важливості перезавантаження системи державних закупівель в Україні шляхом повного відновлення системи ProZorro”.

“Закликає Уряд України продовжувати зміцнювати місцеве самоврядування – реформу, яка отримала значне національне та міжнародне визнання, а також вбудувати успіх реформи децентралізації в загальну архітектуру процесів ремонту, відновлення та реконструкції в Україні".

Читайте також: Зеленський підписав закон про КСУ, що суперечить рекомендаціям експертів і Венеційської комісії

Процитую голову євроінтеграційного комітету Верховної Ради Ivanna Klympush-Tsintsadze, яка слушно підсумовує суть цих та деяких інших положень резолюції Європарламенту:

"Перекладаючи простими словами: без реформ Україну в ЄС не візьмуть – аванси закінчуються. ЄС пришвидшує процедури, але це заслуга не так влади, як усього народу, який стікає кров’ю у війні.

Влада Україна мала б підтягтися до рівня свого народу і, нарешті, взятися за реформи, зокрема, почати реальну боротьбу з корупцією, припинити атаки на свободу слова, не забувати, що Верховна Рада не лише для слуг і не ухвалювати завідома шкідливих законів...

Європарламентарі прямим текстом вимагають повернути нашу систему ProZorro, натякають на неприпустимість тиску на місцеве самоврядування і руйнування проведеної децентралізації, а також говорять про потребу пожвавити міжпарламентський діалог".

Читайте також: Уряд тимчасово скасував аукціони на Prozorro. Чому це непрозоре рішення і чим воно загрожує

Не менш однозначно висловився і відповідальний за моніторинг подій в Україні євродепутат Michael Gahler:

"Хоча зусилля та досягнення України є чудовими, необхідно також надіслати попередження. Ані контекст війни, ані очікуване надходження значної міжнародної фінансової допомоги не повинні мотивувати відродження владної вертикалі та корупційних схем”.

Читайте також: "Це політичне переслідування всього місцевого самоврядування". Мер Чернігова Атрошенко про причини конфлікту з ОП

євроінтеграція антикорупція реформи децентралізація єс

Знак гривні
Знак гривні