Зеленський підписав закон про КСУ, що суперечить рекомендаціям експертів і Венеційської комісії

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий парламентом законопроєкт №7662 про "удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду", попри те, що цю редакцію критикували громадські експерти і вона суперечить оновленому висновку Венеційської комісії.

Про це повідомляє ЄП.

Згідно з карткою законопроєкту на сайті Верховної Ради, 20 грудня його повернули з підписом від президента. 

Нагадаємо, 13 грудня парламент підтримав проєкт закону №7662 про "удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду", але без правки про кількість членів Дорадчої групи експертів, спрямованої на ефективність незалежного відбору суддів.

Читайте також: ВР під виглядом євроінтеграції політично узалежнила Конституційний Суд, – експерт

Раніше експерти у сфери судової реформи попереджали, що це може зробити КС підконтрольним владі, та просили парламент не ухвалювати закон у такому вигляді, а після прийняття закликали Зеленського ветувати його.

19 грудня Венеційська комісія опублікувала оновлений висновок щодо законопроєкту в №7662, рекомендувавши змінити його у тій редакції, за яку висловлюються громадські експерти у сфері судової реформи.

Як пояснює голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, те, що Венеційська комісія змінила свій терміновий висновок, свідчить про те, що зміни, які вона туди внесла, мають фундаментальний характер.

Таких у новому висновку дві.

  1. Рішення ДГЕ (відбірної комісії) є обов'язковими; якщо кандидат отримав оцінку "невідповідний", то він далі не проходить. Але це вже було враховано в тексті #7662.
  2. Необхідний сьомий член ДГЕ, і це чітко зафіксовано у висновках.

"Все максимально чітко. Сьомий член має бути. Венеційка пішла на порушення своїх неписаних правил і продемонструвала, що для неї верховенство права і незалежність конституційних судів – не порожній звук. Якщо влада не піде на зміну закону і залишить усе як є після такого – це буде просто плювок в обличчя. Причому як Венеційці, так і ЄС, керівні органи якого прямо пишуть: реформа має відбутися в чіткій відповідності до рішень ВК", – наголошує Жернаков.

Жернаков звернув увагу на ще одну важливу деталь з висновку Венеційської комісії:

"Комісія бере до уваги, що український парламент прийняв закон 13 грудня 2022. Текст закону Секретаріат ВК отримав 16 грудня 2022, українською. Комісія не змогла дослідити текст закону як його було ухвалено, і мовчання щодо фінального тексту НЕ може бути інтерпретоване як його схвалення".

"Тобто, так само як і Представництву ЄС напередодні голосування не прислали останній текст проєкту, Венеційку ніхто з влади навіть до відома не поставив, що закон ухвалили, не те що текст надіслати. Це саме собою величезна ганьба. (16 грудня – день пленарки ВК, і текст вони отримали в цей день, і то НЕ від влади, просто уявіть).

Венеційка майже відкритим текстом каже - те, що ви наприймали 13 грудня, ми НЕ підтримуємо", – пише експерт.

ксу зеленський судова реформа євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні