Уряд тимчасово скасував аукціони на Prozorro. Чому це непрозоре рішення і чим воно загрожує

Кабінет міністрів тимчасово змінив правила проведення торгів на Prozorro, відтепер всі торги будуть проводитися без аукціону.

Про це повідомляє BBC Україна.

Нововведення буде діяти на час воєнного стану та протягом 90 днів з часу його припинення чи скасування, повідомляє пресслужба уряду.

"Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції", – пояснюють в уряді.

Зміни в мінекономіки назвали "відповіддю на блекаути".

"В умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. В той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується", – заявила перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Водночас вона заявила, що певні зміни можуть запровадити на постійній основі. Для цього в новому режимі роботи будуть збирати аналітику, щоб визначити, чи справді в усіх сферах необхідні обов'язкові аукціони.

Юрій Ніколов, журналіст і засновник проєкту "Наші гроші", каже, що рішення уряду про тимчасове скасування аукціонів – шкідливе і непрозоре.

"Вам не здалось. Скасували рівно те, чим гордились "прозорщики" з моменту створення нової системи після Майдану. Кабмін прийняв рішення про повне скасування аукціонів на відкритих торгах. Нічого не пояснюючи. Приховуючи факт прийняття під новорічну ялинку 30 грудня", – обурився він.

"Тобто переможця тепер визначатимуть по стартовій заявці учасників. Їм не дадуть можливості проторгуватись вниз для економії бюджетних грошей", – наголосив Ніколов.

Водночас колишнє керівництво Prozorro зазначає, що зараз "немає криміналу", але наполягають, що таке рішення має бути виключно тимчасовим.

Зокрема, Василь Задворний, який залишив посаду директора ДП "Прозорро" у листопаді, зазначає, що на торгах основна економія – близько 80% – відбувалася завжди на "нульовому" раунді. А основним досягненням системи Prozorro він називає не аукціони, а відкритість ринку, коли всі бачать все, замовник і учасник торгів не можуть заздалегідь домовитися.

Водночас, на його думку, краще зробити аукціони необов'язковими, але не для всіх і не назавжди.

"Не бачу криміналу, але реалізація мені не подобається. Треба опціонально і не до кінця воєнного стану, а до стабілізації ситуації в енергетиці", – наголошує він.

З ним солідарний засновник Prozorro Макс Нефьодов.

"Вважаю, що логіка в таких змінах на час блекаутів є. Звісно, це має бути тимчасове рішення. Інакше – таки зрада", – пояснює він.

Як повідомила речниця фракції "Слуга народу" Юлія Палійчук, СН направила уряду звернення щодо ситуації, пов‘язаної зі скасуванням аукціонів у системі Prozorro на час воєнного стану.

"Прийняття Постанови №1495 несе низку корупційних ризиків, а також може викликати публічний резонанс та можливі спекуляції на вказаній темі, що може негативно вплинути на рівень довіри громадськості до системи Prozorro", – йдеться в листі.

аукціон економіка війна прозорро блекаут

Знак гривні
Знак гривні