ЄС стежить за процесом. Єврокомісія очікує від України змін до закону про КСУ

Європейська комісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеційської комісії до закону №7662 про Конституційний суд.

Про це у коментарі Суспільному заявила речниця Європейської комісії Ана Пізонеро.

"Ми беремо до уваги ухвалення 13 грудня закону № 7662 щодо добору кандидатів на посаду судді КСУ, включаючи склад та правила прийняття рішень у Консультативній групі експертів (КГЕ)", — сказала вона.

За словами Пізонеро, ЄК зокрема очікує, що кількість членів КГЕ збільшать до семи.

akti_ccu.jpg

"Єврокомісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеційської комісії, опубліковані після ухвалення закону 19 грудня, включно зі збільшення кількості членів КГЕ до семи. Додатковий член має бути за міжнародною квотою для запобігання патовій ситуації у прийнятті рішень", — сказала речниця ЄК.

За її словами, це особливо важливо для зміцнення довіри громадськості до нового процесу добору суддів.

"Закон є ключовим для забезпечення призначення до КСУ суддів найвищої доброчесності та професійної кваліфікації", — сказала Пізонеро.

Читайте також: Зеленський підписав закон про КСУ, що суперечить рекомендаціям експертів і Венеційської комісії

Реформа КСУ є одним із семи "кроків", викладених у Висновку Єврокомісії від 17 червня, які Україна має здійснити у контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

"Європейська Комісія буде уважно стежити за цим процесом. Прогрес у судовій реформі залишається життєво важливим для зміцнення стійкості України", — сказала речниця ЄК.

Читайте також: ВР під виглядом євроінтеграції політично узалежнила Конституційний Суд, – експерт

ксу судова реформа євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні