ВР під виглядом євроінтеграції політично узалежнила Конституційний Суд, – експерт

Верховна рада увалила проєкт закону №7662 щодо відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах в цілому.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За словами нардепа, проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України на конкурсних засадах" підтримали 245 народних обранців.

Як пише Судово-юридична газета, тепер зміниться процедура відбору суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, конкурс на посади суддів КСУ буде відбуватися у кілька етапів, а найбільша роль буде відведена Дорадчій групі експертів з 6 осіб.

Дорадча група експертів першого скликання (на 6 років) буде складатися із представника президента, Верховної Ради, з’їзду суддів (Ради суддів України), Венеційської комісії та міжнародних і іноземних організацій, які надають допомогу Україні у сфері верховенства права чи протидії корупції.

Саме Дорадча група експертів буде формувати список кандидатів, яких зможуть призначити/обрати на посади суддів КСУ суб’єкти формування Конституційного Суду. Оскаржуватися рішення Дорадчої групи експертів будуть в Верховному Суді.

Водночас голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков наголошує, що парламент під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнив Конституційний Суд.

"КСУ прийняли в редакції комітету. 245 за. Без 7-го члена комісії, без переважного голосу міжнародників. З повним політичним впливом. Хоч би один день міг бути святковим. Але ні – бажання узурпувати владу понад усе", – написав він.

Жернаков пояснює, що закон ухвалили в редакції, "в якій троє з шести членів комісії – призначенці політиків і судової мафії (з'їзду суддів), а рішення приймається простою більшістю", тоді як експерти й представники G7 та Венеційської комісії наголошували, що вирішальний голос у комісії, яка відбирає суддів КСУ, має бути в незалежних експертів, а не в політиків. .

"Це означає, що суддями КСУ зможуть стати тільки ті, хто політиків і судову мафію влаштовує. На сьогодні політична влада контролює вже 5 суддів КСУ. Ще п'ять місць на сьогодні вакантні (троє суддів за квотою ВР "раптово" пішли в відставку минулого тижня, ще дві квоти в з'їзду суддів).

Уже за пару місяців влада контролюватиме 10 суддів, а це більше, ніж половина з 18. Це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ.

Можна буде все: і провести дочасні вибори, і вбити закон про Антикорупційний суд, і пропхати будь-які зміни до Конституції.

Це все, нагадаю, нам подають під соусами "євроінтеграція" і "краще такий конкурс, ніж ніякого", – наголосив юрист.

контроль над ксу судова реформа конституційний суд

Знак гривні
Знак гривні