Закон про примусове повернення чоловіків в Україну на час війни є популістичною ініціативою. Погляд військового експерта

8 квітня у Верховній Раді Україні було зареєстровано законопроєкт № 7265, відповідно до якого чоловіки, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, будуть зобов’язані повернутися до України під час війни

Головними ініціаторами стали депутати від різних фракцій у парламенті. Зокрема, це представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський, голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас (фракція «Слуга народу»), секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко («Голос») та голова комітету з прав людини Дмитро Лубінець («За майбутнє») та інші

«Пропоновані зміни спрямовані на забезпечення повноцінного функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану», — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Таке зобов’язання, як сказано в пояснювальній записці, не діятиме для тих, хто має поважну причину не повертатися до України. До таких причин належать відрядження, лікування в стаціонарі, катастрофи, стихійні лиха та інші обставини, що перешкоджають поверненню в Україну.

Повернутися всі перелічені особи повинні протягом 15 днів.

У разі невиконання норми повернення порушник карається позбавленням волі на 5−10 років.

Військовий експерт, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков наголошує, що законопроєкт є популістичною ініціативою, а не засобом розв'язання проблем у сфері оборони.

"Іще раз – країні не потрібен тупий популізм у стилі «Всі чоловіки віком 18–60 мають бути в війську і воювати».

Нам потрібна адекватна політика, виходячи із того, що протистояння із Московією перейшло в затяжну фазу.

Треба розв'язувати питання військового будівництва в воєнний час: чим воювати нашим армійцям в широкому сенсі? Тобто, щоб нові з’єднання отримали потрібні їм техніку і спорядження, пройшли належну підготовку. Щоб наявні з’єднання отримували необхідні поповнення в живій силі та техніці.

У широкому ж сенсі треба думати, що робити в умовах, коли ВВП України у 2022 році за прогнозами зменшиться на 45.1%, а допомога Заходу лише частково компенсує ці втрати. Тобто як жити та воювати із набагато меншою ресурсною базою.

Армійці дають відповідь на полі бою на питання, як воювати із ворогом. Чим воювати із ворогом – це вже не їхня компетенція. Як і загалом налагодити життя країни в умовах війни на тлі таких от втрат.

Нам не кінчений популізм на патріотичному ґрунті треба, а притомна державна політика".

мобілізація україна війна законодавство

Знак гривні
Знак гривні