Маріуполь: ситуація дуже складна, оборона триває, – заяви офіцера 36-ї бригади та голови Генштабу ЗСУ

Офіційна сторінка 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського ВМС ЗС України опублікувала звернення з Маріуполя. У ньому сказано, що в підрозділу закінчуються боєприпаси, ситуація дуже складна, підтримки немає, повідомляє "Новинарня".

Текст звернення опублікований у понеділок вранці, 11 квітня. 

Зв’язок із пресофіцером бригади втрачений, але військовослужбовець, який веде ФБ-сторінку бригади, підтвердив, що її не зламано.

Автором тексту є один із вищих офіцерів 36-ї бригади. Це не офіційна позиція військової частини, а “лист морського піхотинця”, через якого здійснювався зв’язок із підрозділом і який описує реальний стан справ в обороні Маріуполя морськими піхотинцями.

Офіцер попросив оприлюднити це звернення 11 квітня без вказання його особи після того, як він не зможе виходити на зв’язок. Наразі зв’язок з офіцером втрачено.

Новинарня” подає текст без змін, лише переклавши його з російської.

“Дорогий український народе. Ми – 36-та бригада морської піхоти імені контрадмірала  Михайла Білинського, не зрадивши присяги 2014 року вийшли  з Криму і продовжували гідно виконувати завдання щодо оборони України.

З початку війни ми вже 47 діб захищаємо Маріуполь. Нас бомбили з літаків, нас обстрілювали з артилерії, танків та інших вогневих засобів. Ми гідно тримали оборону, роблячи неможливе. Але будь-які ресурси мають властивість закінчуватися.

За час бойових дій нам один раз передали 50 122 снаряди, 20 мін та трохи “енлавів” і “Старлінк” Ілона Маска – спасибі, Ілоне, він витримав чимало авіаударів і досі працює. Більше нам нічого не передали.

Без Б/К (боєкомплекту – “Новинарня”), не маючи можливості оборонятися, противник поступово відтіснив нас на завод “Азовмаш”, оточив, скував вогнем, і тепер намагається нас знищити.

Був варіант привести до нас резерви, щоб посилити й продовжити оборону. Були варіанти бригаді зробити прорив та вийти до своїх військ. Ми доповідали про це в ОТУ “Схід”, і вони починали планувати операцію. Содоль, Делятицький намагалися щось зробити, але їх старші штаби завертали. Ми повідомляли про це в ООС, вони говорили “тримайтеся, ми працюємо”, обіцяли вертоліт, котрий так і не прилетів. Ми розмовляли з головнокомандувачем, котрий пообіцяв деблокаду. 

Ми розмовляли з Гарантом, котрий гарантував нам або політичне, або військове вирішення ситуації.

Понад місяць морпіхи воювали без поповнення боєприпасів, без їжі, без води, мало не сьорбаючи з калюжі, та гинули пачками. Гора поранених складає майже половину бригади. У кого не відірвані кінцівки й можуть ходити – повертаються до строю. Піхота вся загинула, і стрілецькі бої ведуть артилеристи, зенітники, зв’язківці, водії та кухарі. Навіть оркестр. Гинуть, але борються. Ми поступово закінчуємося. 

Мудрі генерали радять забирати боєприпаси у противника. Напевно, не вимерли ці совкові паркетники, тому багато народу за них помре дарма. Були шанси. Були можливості, але через боягузтво повідомляти по вертикалі вони не реалізовані. З нами вже ніхто не хоче спілкуватися, бо ми списані.

Сьогодні буде, напевно, крайній бій, оскільки БК не залишилося. Далі – в рукопашну. Далі для деяких – смерть, а для деяких – полон.

Дорогий український народе. Я не знаю, що буде далі, але я дуже тебе прошу згадати морських піхотинців добрим словом. І незалежно від того, як будуть розвиватися далі події, не говоріть погано про морську піхоту.

Вони зробили все можливе та неможливе.

Бо ми ВІРНІ ЗАВЖДИ!

11.04.2022″.

Від "Текстів": Публікація цього листа вже викликала бурхливу реакцію в українських соцмережах, частина користувачів закликає вище військове керівництво негайно втрутитися у ситуацію в Маріуполі й допомогти його оборонцям, інші користувачі закликають "не розганяти зраду" й довіряти військовому керівництву, яке краще знає, як воювати.

Утім, оцінки військових теж різняться. Приміром, колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко, який консультує нинішнього голову Генштабу Валерія Залужного написав на своїй сторінці у Фейсбук, "щоб досягнути успіху на війні, іноді треба ризикувати, сприймати та втілювати в рішення радикальні пропозиції. Якщо боятися брати на себе відповідальність або перекладати її на нижчі ланки управління, то на стратегічному рівні когось завжди чекатиме поразка і в рази більша відповідальність за наслідки". У своєму пості він не згадував, що має на увазі саме Маріуполь, але враховуючи, що він опублікував пост за декілька годин оприлюднення листа морських піхотинців, то можна припустити, що він мав на увазі ситуацію в Маріуполі.

Водночас Валерій Залужний відреагував на ситуацію у Маріуполі такою заявою:

"Триває оборона Маріуполя.

Зв’язок із підрозділами сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий та підтримується.

Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень.

Ми робимо можливе й неможливе для Перемоги і збереження життя особового складу та мирних мешканців на всіх напрямках.

Вірте у Збройні Сили України!"

маріуполь оборона війна генштаб зсу

Знак гривні
Знак гривні