Чому після виборів у США можливе насильство

На думку американських експертів, у поляризованому суспільстві ризик насильства після виборів президента США вищий, ніж будь-коли в нещодавній історії. Це залежатиме від того, хто й як саме переможе.

Озброєні протестувальники під будинком капітолію штату Мічиган виступають проти карантинних заходів – Scott Olson/Getty Images
Озброєні протестувальники під будинком капітолію штату Мічиган виступають проти карантинних заходів – Scott Olson/Getty Images

Про це пише американський Vox.

Дивіться також:

Хвилинка антропології. Чому суворі бородаті мужики, американські крайні праві, носять гавайки (ФОТО)

Ризик насильства у США найвищий у недавній історії. Нація вкрай поляризована, й кожна сторона вбачає в іншій загрозу країні.

Тривають суперечки про легітимність майбутніх виборів. Трамп закликав своїх прихильників приєднатися до "армії" (він вжив саме це слово) спостерігачів.

У випадку сумнівів і ліві активісти, і праві парамілітарні угруповання готуються виходити на вулиці.

Утім, це не є неминучим. Проте, як висловився один із експертів, "країна надто суха, щоб розкидатися випадковими іскрами". Ось за цим звітом, а також за цим і за цим – соціологи, політологи й навіть експерти з тероризму здіймають тривогу.

Якщо станеться найгірше – сумніви в чесності виборів, широкі заворушення, відмова одного з кандидатів визнати поразку – США можуть зануритись у темний період своєї історії.

Є надія, що все мине мирно, проте варто розуміти, чого потрібно остерігатись і чого не слід робити.

Суперники стали ворогами

Демократи та республіканці поляризувалися. Часто республіканці називають суперників "радикально лівими", демократи величають Трампа "фашистом".

Риторика обох кандидатів у президенти – хоча, звісно, одного з них більшою мірою – теж не сприяє примиренню.

Трамп називає Байдена "корупціонером", який "вб'є Американську Мрію":

"Він поховає вас у регулюванні, розбере ваші поліцейські департаменти, розчинить ваші кордони, конфіскує вашу зброю, вб'є свободу віросповідання, знищить ваші приміські спільноти", – кричав Трамп у вівторок перед натовпом.

Байден в одному з ключових штатів, де перемога невизначена (swinging state), Айові, заявляв, що Трамп – "буквально загроза існуванню Америки".

Серед інших чинників поляризації – ЗМІ, які дуже виразно займають певну сторону.

Збільшення ворожості посилило схильність громадян до насильства, щоб не дати прийти до влади "ворогам". У жовтні 2020 року було проведено опитування, що показало: кожен третій американець, який ідентифікує себе як демократа чи республіканця, вважає, що "насильство для просування політичних цілей партії може бути виправданим".

Злість у випадку сумнівів щодо чесності виборів

Страх того, що вибори буде "вкрадено", передусім походить із поведінки Трампа.

Він неодноразово проголошував без доказів, що демократи "фальсифікують" вибори проти нього.

Республіканський посадовець у Техасі заявив, що в його штаті демократи можуть виграти, лише якщо "вкрадуть вибори" (при цьому Техас теж є так званим swinging state, де перемагають то одні, то інші).

Трамп мобілізує своїх виборців у "армію" спостерігачів. Чинний президент не обіцяв мирної передачі влади в разі поразки – сказавши, що подивиться, що станеться, після підрахунку голосів.

Але й демократи не довіряють чесності процесу. Так, штаб Трампа судиться зі штатами, щоб вони не могли рахувати голоси після дня виборів, що потенційно призведе до тисяч неврахованих голосів (а найпізніше голосують представники кольорових меншин, які переважно підтримують демократів).

Сам Байден – хоча він потім швидко відмовився від цих коментарів – казав, що Трамп може виграти лише шляхом юридичного "крутійства" (chicanery).

Через те, що голосують як заздалегідь, так і в день виборів (уже 97 млн людей зробили свій вибір), голосують як поштою, так і особисто – в одних штатах, де спершу здавалося, що перемагає Трамп, перемогу може здобути Байден, і навпаки. Це теж не сприяє зниженню нервовості.

суперечка кількох людей розпалюється, удар або постріл – і відео цієї події, що потрапляє в соцмережі, призводить до ескалації

Літо неспокою може призвести до зими насильства

У травні озброєні праві протестували проти локдауну. У Мічигані їм навіть вдалося зайти до капітолію штату.

У тому-таки місяці після вбивства поліцейськими чорношкірого чоловіка Джорджа Флойда почалися масові протести політично протилежного напряму – вони були, йомвірно, найбільшими протестами щодо расової несправедливості у США з часів Мартіна Лютера Кінга.

8f9331a2-156f-4091-b4ab-ed320c8ecfc2.jpg

Протест Black Lives Matter на Мангеттені: фото AFP

На думку експертів, це літо мобілізувало тисячі громадян по всьому політичному спектру, збільшивши готовність людей з обох боків виходити на вулиці у випадку сумнівів у результаті виборів. І між протилежними сторонами можуть відбуватися сутички, зокрема "гидкі" (ugly), пише Vox.

Найбільш імовірний варіант: суперечка кількох людей розпалюється, удар або постріл – і відео цієї події, що потрапляє в соцмережі, призводить до ескалації в результаті реакції на побачене.

Інший сценарій – окрема людина, яка починає вбивати політичних опонентів. Це може різко перетворити мирну демонстрацію та насильницьку.

І, звісно, є сценарій, який ми раз за разом бачили влітку: поліцейські з надмірною силою відповідають на протест, без потреби призводячи до ескалації та потенційно провокуючи більш агресивну відповідь уже з боку демонстрантів.

За будь-якого з подібних варіантів, заспокоювати прихильників доведеться Байдену та Трампу. І якщо більшість аналітиків вважають, що Байден закликатиме до деескалації – то Трамп має історію заохочення політичного насильства.

Коментарі Трампа не раз називали підморгуванням у бік ультраправих. Водночас деякі крайні ліві, які асоціюють себе із рухом "антифа", теж відкрито виступають за насильницькі тактики проти тих, кого вони сприймають як расистів або фашистів.

Але важливо пам'ятати, що попри серйозну загрозу, насильство не є неминучим. Його потенціал після виборів вищий, ніж зазвичай – проте найгіршого можна уникнути, якщо виявляти стриманість. І це стосується як лідерів, так і звичайних громадян.

Повністю англійською

трамп вибори насильство аналітика сша байден

Знак гривні
Знак гривні