Актори Боллівуду, які зараз "проти расизму", рекламували продукти "для світлішої шкіри" (ФОТО)

В Індії давно продаються продукти, які начебто "роблять шкіру світлішою": там, де люди мають дуже різні відтінки шкіри, (само)расизм віддавна часто проявляється в уявленні, що світліша шкіра – "краща" за темнішу". Й багатьох акторів Боллівуду, які зараз виступають "проти расизму", підловили на суперечності.

"Світлий та красивий" – торгова марка, яку рекламує Шах Рух Хан
"Світлий та красивий" – торгова марка, яку рекламує Шах Рух Хан

"Лицеміри".

Так починається стаття Аль-Джазіри про реакцію соцмереж на виступи акторів індійського Боллівуду на підтримку протестного руху в США, що почався як реакція на смерть чорношкірого Джорджа Флойда від рук білого поліцейського й загалом на структурний расизм у США.

Багатьом боллівудським акторам нагадують (із фото) їхню участь у рекламі засобів для "висвітлення шкіри", щоб зробитися "гарнішими".

Актрисі Priyanka Chopra, міс світу 2000 року, нагадали, по-перше, її висвітлювальний крем. А по-друге, її роль у фільмі мовою хінді під назвою "Мода", де вона соромиться мати секс із чорношкірим чоловіком.

Актора Шах Рух Хана, що цікаво, розкритикувала за висвітлювальний крем сторінка його власного фан-клубу.

Саме індійську кіноіндустрію звинувачують у посиленні обсесії в Індії зі світлішою шкірою, Боллівуд не репрезентує розмаїття індійців. Наприклад, актори з південних штатів, де більшість людей дещо темніші, дуже рідко з'являються у мейнстримових боллівудських фільмах.

Детальніше англійською

кіно індія сша інозмі протест соцмережі

Знак гривні
Знак гривні