Удар Covid-19 по США приблизно такий, як і по Європі. На щастя, роль помилок Трампа менша, ніж думає більшість

Усупереч думці багатьох американців, смертність від коронавірусу в Сполучених Штатах приблизно така сама, як і в Європі.

Ілюстрація The Economist
Ілюстрація The Economist

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

США вже подолали похмуру межу: 100 тисяч загиблих. Багато американців вважають, що їхній президент катастрофічно погано впорався з епідемією, що по їхній країні удар унікально сильний та що між Трампом і силою епідемії є простий причинно-наслідковий зв'язок.

Водночас, офіційний відсоток смертності від COVID-19 приблизно такий самий, як у середньому про Євросоюзу. Якщо брати окремі випадки, то в Нью-Йорку він такий, як в італійській Ломбардії. Каліфорнія – на рівні Німеччини. Штати з "сільським" населенням поки що уникли найгіршого – як і центральна Європа. Загалом, США зі своїми показниками перебувають приблизно між Швейцарією та Нідерландами.

Про що це свідчить?

По-перше, хворобі COVID-19 байдуже на лідерів та їхні погляди. По всьому світу найгірше в густонаселених містах, таких як Нью-Йорк, Лондон або Париж, а також у густонаселених місцях, таких будинки для літніх людей або тюрми.

Трамп міг би діяти швидше – як Тайвань або Сінгапур.

Він провалив те, що мав би робити американський президент під час кризи – як-от координація зусиль на федеральному рівні.

Однак як не спокусливо звинувачувати його в тому, що відбувається у США – Трамп не на все впливав, і реальність складніша.

Обмеження одноосібних помилок загальною системою

Це веде до іншої риси епідемії у США: вірус завжди б'є по суспільствах із високим рівнем бідності, ожиріння й таких хвороб, як діабет – особливо серед вразливих меншин.

Але у США саме федеральна, децентралізована система обмежила шкоду, якої міг би завдати Трамп.

Карантини різні в різних штатах, містах і районах.

Каліфорнія вдалася до дій швидко.

На північному сході губернатори повністю ігнорували Білий Дім, унаслідок чого (республіканські) губернатори штатів Меріленд і Массачусетс здобулися на критику з боку Трампа. Тим часом, хоча у Флориді губернатор не хотів запроваджувати карантин, – це все одно зробили на рівні графств (counties).

Трамп помилявся, але він не всесильний

Усе це не є виправданням Трампа та не звільняє його від відповідальності. Це – перша міжнародна криза з 1945 року, в якій США не тільки не прийняли на себе відповідальності, а й навпаки, обмеживши фінансування ВООЗ, підірвали координовану міжнародну відповідь. І це має значення – як і нездатність Трампа вдатися до послідовних дій або промовляти до громадян так, щоб не викликати обурення половини країни.

Але, іронізує видання, через чотири роки після обрання Трампа час, коли ми дивувалися його поведінкою, давно минув.

На щастя, дії Трампа все ж мали значно менший вплив, ніж думає більшість американців.

інозмі коронавірус трамп сша

Знак гривні
Знак гривні