З

Законотворчий свербіж. Як нові народні депутати виконують роздані виборцям обіцянки

Перші дні роботи Верховної Ради 7-ого скликання, з 12 по 14 грудня, запам’яталися українцям та світові передусім бійками та піар-акціями на кшталт спилювання кількох секцій незаконно встановленого паркану. Депутати голосили щодо тушок, вибирали керівництво парламенту, билися з приводу такого законотворчого процесу як «кнопкодавство», але про саму законотворчу діяльність мови не було. Повідомлення ЗМІ радше нагадували зведення з місця бойових дій, аніж парламентські хронічки.

Проекти законів сортувала Ярослава Мовчун.

Складалося враження, що за цими усіма «сенсаціями» та криками з приводу цих «сенсацій» народні обранці забули про головний свій обов’язок – творення справедливих і гідних законів, які б захищали інтереси виборців. Але як виявилося – депутати нічого не забувають і вміють працювати одразу у кількох напрямках: і одне одного дубасити, і закони писати. За ці кілька «спекотних» днів безпосередньо депутатами 7-ого скликання було подано 83 законопроекти. І хоча на сайті Верховної Ради поки що немає супровідної документації до них, як і текстів самих законопроектів, за їхніми назвами уже можна робити висновки, яку війну ведуть депутати та фракції на папері.

«Бомбочки» від літератора

Першим 12 грудня реєструвати цілий пакунок нових законів прибіг депутат з багаторічним досвідом Володимир Яворівський. Колишній голова Спілки письменників, з яким тепер судиться ця організація з метою повернути розпродане раніше майно, виявився гідним патріотом, принаймні, якщо вірити його законопроектам.

Володимир Яворівський

Мабуть член депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" так поспішав зі своїми першими трьома законопроектами, аби попсувати настрій своїм опонентам-регіоналам ще до пленарного засідання. Адже усі його законотворення можуть стати приводом для жорстоких баталій. Зокрема, Яворівський пропонує ратифікувати врешті-решт Європейську хартію регіональних мов та мов меншин, на яку так охоче посилають «регіонали», «покращуючи» статус російської мови, але, судячи з їхніх реплік абсолютно не знають, про що саме йдеться в цій хартії.

Крім того, літератор зазіхнув й на гаманці членів провладної партії та її спонсорів, запропонувавши розірвати угоду з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування доходів, яку ще далекого 1982 року уклав СРСР та яка досі працює на догоду українським олігархам.

І найбільший «камінь в город» регіоналів Яворівський запустив у вигляді законопроекту про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Згодом Яворівський приніс на реєстрацію ще стос законопроектів, де теж не обійшлось без «каміння» для регіонів, наприклад, законопроект про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум".

Загалом, Яворівський подав 10 законопроектів, і тільки один з них був створений ним у співавторстві з групою депутатів-опозиціонерів, яких умовно можна назвати захисниками Києва (про них окремо дещо нижче). Участь Яворівського в такій компанії зрозуміла, оскільки він цьогоріч обрався по одномандатному округу №213 у Києві.

Однак «бомбочки» від літератора можуть ніколи не вибухнути, адже в період 2010-2011 років Яворівським було подано 28 законопроектів, з них провалено – 22, прийнято – жодного.

Виборча програма в дію

Другим зі стосом документів прийшов на реєстрацію законопроектів колишній БЮТівець, а нині позафракційний депутат Сергій Міщенко. Як людина, що звикла слідувати букві закону (адже за плечима у Міщенка багаторічний досвід прокурорської роботи) він вирішив закріпити передвиборчі обіцянки конкретними діями.

Сергій Міщенко

Цього року пану Міщенкові довелось не солодко – вірного БЮТівця об’єднана опозиція захотіла помістити на непрохідне місце у списку – десь між 130 і 150 номерами. Тож Міщенко серйозно образився і вийшов з фракції БЮТ ще в липні. На вибори він пішов як самовисуванець по 98-мі виборчому окрузі, до якого входять місто Бориспіль та ще чотири райони Київської області. Не дивлячись на те, що конкурентом у нього був Олександр Мостіпан - близький товариш губернатора Київщини Присяжнюка, Міщенко переміг, заявивши, що ніколи більше не вступить до опозиційної фракції, але пообіцявши, що буде в опозиції до влади сам. Щоправда, не виключено, що з часом Міщенко приєднається до «Свободи», адже саме представники цієї політичної сили захищали його інтереси під час підрахунку голосів в окрузі.

Та це буде видно з часом, а зараз пан Міщенко зареєстрував аж 16 авторських законопроектів (друге місце за кількістю від одного автора), які стовідсотково збігаються з його передвиборчою програмою. Тут і посилення соціального захисту медиків, вчителів та військовослужбовців, і пропозиції щодо зменшення подохідного податку, і, звісно, захист інтересів працівників аеропорту «Бориспіль». А ще, Міщенко зареєстрував законопроект про відкликання народного депутата.

І тільки один документ пан Міщенко розробив у співавторстві, причому теж з позафракційним самовисуванцем Олегом Ляшком, який цього року обрався по одномандатному округу в Чернігівській області. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав самовисуванців.

Однак кількість – ще не означає якість. У 2010-2011 роках Сергій Міщенко подав аж 42 законопроекти, 24 з яких провалилися і тільки 7 було прийнято. Але 7 – це теж значний показник, бо у багатьох депутатів, як приміром у того ж Ляшка, за аналогічний період із 44 пропозицій не було прийнято жодної.

Вождь та його ідеологія

Справжніми "законними" тролями виявилися комуністи Очільник Комуністичної партії Петро Симоненко числиться автором аж 27 законопроектів. Прикметно, що тільки 2 з них він написав самостійно – обидва стосуються змін до Бюджетного кодексу: один щодо підготовки працівників робітничих професій, інший - щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку. Усі решта написані ним у співавторстві ще з цілою низкою депутатів від КПУ. Зрозуміти, що вождя в автуру вносять «для галочки», не важко, особливо звернувши увагу на те, що всього депутати фракції КПУ подали 29 законопроектів.

Петро Симоненко

Більшість законодавчих ініціатив комуністів досить популістські, скеровані насамперед на їхній електорат – пенсіонерів, ветеранів і трошки на молодь.

Але комуністи не забули й про ідеологічну складову своєї політичної сили. Чого вартий тільки законопроект про націоналізацію – повернення майна базових галузей національної економіки, що знаходяться у власності громадян і юридичних осіб, у власність держави. Його прийняття парламентом – це щось із галузі фантастики.

Але є серед цих ідеологічних законопроектів і більш підступні. Наприклад, комуністи хочуть внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за паплюження або руйнування монументів, споруджених в пам'ять тих, хто «боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців». Фактично комуністи заявляють: карати треба тих, хто смажить яєчню на Вічному вогні, а якщо хтось сплюндрує пам’ятник Степану Бандері чи Тарасу Шевченку – байдуже.

Не забули й комуністи про появу під куполом Ради своїх ідеологічних опонентів з ВО «Свобода», тож швиденько настрочили низку «антифашистських» законопроектів. Наприклад, про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму та про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті.

Та зазвичай ефективність законотворчості фракції КПУ мінімальна – із 28 законопроектів, поданих її вождем Петром Симоненком у 2010-2011 роках законом не став жоден. Троль і він і в Раді троль.

Союз трьох не працює

Попри заяви лідерів опозиційних фракцій про те, що вони подаватимуть важливі законопроекти разом – правда виявилась гіркою. За перші дні роботи нового парламенту трьома фракціями було зареєстровано тільки один законопроект - про внесення змін до Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України". Підготували його колишні журналісти: Андрій Шевченко (Батьківщина), Тарас Кутовий (УДАР) та Ігор Мірошниченко (Свобода). Так хлопці відреагували 13 грудня на внесений напередодні Кабміном законопроект про Суспільне телебачення.

Чи спрацює ця спроба співпраці, чи перший млинець відправиться в смітник – судити важко. Єдиний з трійці авторів, хто раніше був нардепом, Андрій Шевченко. У 2010-2011 роках ним було подано 32 законопроекти, 17 з яких провалилися, але 4 таки стали законами.

Прикметно й те, що цей законопроект став першим і поки що єдиним, до якого доклала руку фракція ВО «Свобода». Мабуть, свободівці були занадто зайняті мордобоєм, а оскільки новачки в парламенті, то ще не знають, що цей процес треба запускати паралельно з законотворчістю.

Кличко і його команда

Щодо союзу трьох, то опозиційні фракції не тільки не співпрацюють, а ще й заважають одне одному. Наприклад, за перші дні роботи парламенту фракція «УДАР» подала три законопроекти, і паралельно з кожним із них з них фракцією «Батьківщини» було подано майже ідентичний. (Про ступінь їхньої подібності зараз важко судити, оскільки текстів самих законопроектів ще немає на сайті ВР).

Наприклад, Віталій Кличко зі своїми фракційними колегами подав законопроект щодо скасування пільг народним депутатам. Подібний законопроект, щоправда, про обмеження пільг подав батьківщинівець Володимир Яворівський.

Віталій Кличко

Кличко зареєстрував проект змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", зміни в цей же закон хоче внести й опозиціонер Микола Катеринчук.

Або інший приклад: Кличко запропонував законопроект про об’єднання посад голови Київської міської державної адміністрації та Київської міської ради. І тут же група депутатів з «Батьківщини» зареєструвала законопроект про призначення на посаду голови КМДА виключно особи, обраної Київським міським головою.

Ударівці Віталій Ковальчук та Валерій Карпунцов уже зареєстрували проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

В той же час у фракції «Батьківщини» прослідковується становлення окремої групи «київських» депутатів, яких умовно можна назвати захисниками Києва. Налаштовані вони досить рішуче, принаймні судячи з їхніх перших законопроектів, й не виключено, що теж змагатимуться колись за посаду столичного мера.

Захисники Києва

Група депутатів з такою умовною назвою сформувалася у фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". Про це можна судити з їхніх перших законотворчих ініціатив та з попередньої політичної діяльності. До неї входять в основному нардепи, обрані в одномандатних округах столиці, та ті парламентарі, які раніше мали досвід роботи в київській міськраді.

Насамперед, це досить відомий у Києві своїми прагненням захистити столицю від руйнування громадський діяч і, уже в минулому, депутат Київміськради Олександр Бригинець. Попри те, що в перші дні роботи нового парламенту Бригинцю зламали пальця, він встиг стати співавтором 4 законопроектів, 3 з яких напряму стосуються Києва, четвертий – опосередковано. Олександр Бригинець обирався до парламенту по 217-му округу Києва.

Також до групи входять: Дмитро Андрієвський (округ № 222, Київ), колишні нардепи, які цьогоріч обрані по мажоритарні - Володимир Ар’єв (округ № 218, Київ), Володимир Бондаренко (округ № 219, Київ), Олександр Чорноволенко (округ № 220, Київ), Володимир Яворівський (округ № 213, Київ).

У цій умовній групі уже засвітили ще два депутати, обрані за списком опозиції – колишній депутат фракції БЮТ у столичній міськраді Андрій Павловський та дещо неочікувано нардеп з багаторічним стажем Юрій Стець.

В резерві для поповнення цієї групи є ще як мінімум 4 депутати «Батьківщини», обрані в Києві: Сергій Терьохін, Віталій Ярема, Ксенія Ляпіна та Леонід Ємець. Щоправда, вони поки що в законотворчості на благо столиці не засвітилися.

Отож, що ці захисники декларують? Пан Яворівський особисто написав законопроект про внесення в Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, Гостинного двору. Крім того, «захисники» хочуть внести правки в столичне самоврядування, як то розподіл повноважень між міськрадою та районними радами, домогтися зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходу бюджету міста Києва, запровадити мораторій на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг тощо.

Судити про їхню ефективність в майбутньому парламенті наразі важко. Щодо ефективності законотворчості Яворівського – було сказано вище, Павловський теж не тішить успіхами – 0 прийнятих законопроектів у 2010-2011 роках з 51 заявленого, 0 у Ар’єва (з 16), 0 у Чорноволенка (з 9), 1 прийнятий законопроект у Бондаренка (з 16) і 2 прийнятих у Стеця (з 8).

Православне лобі ПР

В протистоянні «захисникам Києва» уже відзначилася Партія регіонів. Єдиний законопроект, поданий членом її фракції Юрієм Мірошниченком, стосується «відродження унікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві». Хоча тексту законопроекту ще немає на сайті ВР – не важко здогадатися, що цей законопроект створено на догоду священикам Московського патріархату.

Юрій Мірошниченко

Прикметно, що рівень ефективності законотворчої діяльності колишнього представника президента в парламенті Юрія Мірошниченка значно вищий, ніж в «захисників» - у 2010-2011 роках зі 109 запропонованим ним законопроектів було прийнято 15.

Міжфракційні зв’язки

І на завершення хотіло би зазначити, що наша опозиція як і раніше, так і в новому скликанні парламенту схильна до колабораціонізму. Попри те, що заявлений союз трьох фракції породив тільки один законопроект, члени «Батьківщини» подали вже по одному законопроекту з парламентськими ворогами – КПУ і ПР.

Так, в минулому адвокат та прокурор Віктор Швець «народив» разом з генералом міліції Володимиром Малишевим (який після керівництва Донецьким облуправлінням МВС працював особистим охоронцем донецького олігарха Ріната Ахметова) законопроект про приватну детективну діяльність. Мабуть, хочуть підготувати підґрунтя для успішної роботи ще одному своєму екс-колезі – майорові Миколі Мельниченку, котрий нещодавно заявив про створення власної детективної агенції «Тамплієри».

А опозиціонер Валерій Сушкевич, в далекому минулому очільник Національного Паралімпійського Комітету та взагалі знаний соціальний працівник, разом з №2 цьогорічного списку КПУ Петром Цибенко подав законопроект про першочергове безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни.

Попри зрозумілий популізм та голосні політичні заяви, в законопроектах новоспечених депутатів поки що мало корисних та реальних до втілення пропозицій. Ну, і хочеться нарешті дочекатися законопроектів депутатів з фракції ВО «Свобода», бо їхня спритність в бійках та скандалах, звісно, вражає, але хотілося б побачити й їхні інтелектуальні здібності.

Про ефективність законотворчості українських парламентарів дізнавайтесь з інтерактивної візуалізації ТЕКСТІВ: Верховна Рада як соціальна мережа: несподівані зв'язки, сірі кардинали, масфоловери.

Нижче перелік законопроектів, поданих новообраними депутатами з 12 по 14 грудня (включно)

Фракція Партії регіонів (209 депутатів)

1. Проект Закону про відродження унікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві (Мірошниченко Ю.)

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" (99 депутатів)

1. "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" (Яворівський В.)

2. Проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна від 29 жовтня 1982 року (Яворівський В.)

3. Проект Закону про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (Яворівський В.)

4. Проект Закону про внесення змін до статті 167 Податкового кодексу України (щодо оподаткування доходу у формі заробітної плати медичних, педагогічних і науково-педагогічних працівників, які працюють у закладах державної та комунальної форми власності) (Яворівський В.)

5. Проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про вищу освіту" (щодо можливості безоплатно здобувати другу вищу освіту) (Яворівський В.)

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо повторного голосування в одномандатних виборчих округах) (Яворівський В.)

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо доповнення Переліку будівлею Гостинного двору у місті Києві) (Яворівський В.)

8. Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (Яворівський В.)

9. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо обмеження пільг народного депутата) (Яворівський В.)

10. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо розподілу повноважень між Київською міською радою та районами в місті радами) (Павловський А., Бондаренко В., Одарченко Ю., Чорноволенко О., Бригинець О., Ар’єв В., Андрієвський Д., Стець Ю, Яворівський В.)

11. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо призначення на посаду голови Київської міської державної адміністрації виключно особи, обраної Київським міським головою) (Павловський А., Бондаренко В., Одарченко Ю., Бригинець О., Ар’єв В., Андрієвський Д., Стець Ю.)

12. Проект Закону про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг (Павловський А., Одарченко Ю., Бригинець О., Ар’єв В., Андрієвський Д., Стець Ю.)

13. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходу бюджету міста Києва) (Андрієвський Д., Павловський А., Бригинць О.)

14. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо визначення розміру допомоги) (Павловський А., Денісова Л.)

15. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо принципів формування та порядку встановлення набору продовольчих, непродовольчих товарів та послуг, розрахунку та затвердження прожиткового мінімуму) (Павловський А., Денісова Л.)

16. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантій відповідальності держави за повернення заощаджень громадян) (Павловський А.)

17. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії) (Сенченко А., Денісова Л.)

18. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони фінансування вищих навчальних закладів за рахунок благодійних внесків осіб, які навчаються у них (Томенко М.)

19. Проект Закону про внесення змін до статті 20 Закону України "Про рекламу" (щодо заборони використання зображень дітей у політичній рекламі) (Томенко М.)

20. Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо обмеження торгівельної площі місць торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами) (Томенко М.)

21. Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо реорганізації закладів охорони здоров'я) (Томенко М.)

22. Проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про електроенергетику" (щодо встановлення пільгових тарифів для сільського населення, не забезпеченого централізованим газопостачанням) (Томенко М., Кириленко І., Кравчук В.)

23. Проект Закону про внесення змін до статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо заборони надання благодійної матеріальної допомоги під час виборів) (Томенко М., Сас С., Кожем’якін А., Забзалюк Р.)

24. Проект Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо персональних пенсіонерів місцевого значення) (Сушкевич В.)

25. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення (Сушкевич В.)

26. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами І групи (Сушкевич В.)

27. Проект Постанови про розслідування фактів фальсифікацій під час виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року (Яценюк А.)

28. Проект Постанови про забезпечення функціонування модернізованого програмно-технічного комплексу-системи "Рада", що передбачає використання сенсорної кнопки (Яценюк А.)

29. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (Катеринчук М.)

30. Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення міжнародно-правових зобов'язань України (Швець В.)

Фракція Політичної партії "УДАР" (42 депутати)

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто герой Київ" (щодо об`єднання посад голови Київської міської державної адміністрації та Київської міської ради) (Кличко В., Ковальчук В., Карпунцов В.)

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо скасування пільг) (Кличко В., Пинзеник В., Аверченко С., Агафонова Н., Бєлткова О.)

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів у два тури) (Кличко В., Карпунцов В., Геращенко І., Павленко Р.)

Фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (36 депутатів)

Не подано самостійних законопроектів.

Фракція Комуністичної партії України (31 депутат)

1. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо вдосконалення підготовки працівників робітничих професій (Симоненко П.)

2. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (Симоненко П.)

3. Проект Закону про повернення майна базових галузей національної економіки, що знаходяться у власності громадян і юридичних осіб, у власність держави (націоналізацію) (Симоненко П., Баландін С., Левченко О.)

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збереження назв вулиць пов'язаних з Великою Вітчизняною війною 1941-1945 років) (Симоненко П., Парубок О.)

5. Проект Закону про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо посилення кримінальної відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять, тих хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців) (Симоненко П., Алексєєв І.)

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціального захисту учасників бойових дій та інвалідів війни ІІ та ІІІ груп періоду війни з Японією 1945 року, яким виповнилось 85 років і більше) (Симоненко П., Цибенко П.)

7. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму (Симоненко П., Алексєєв І.)

8. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо отримання пенсії за вислугу років без припинення роботи, яка дає право на цю пенсію) (Симоненко П., Цибенко П., Мартинюк А., Матвєєв В.)

9. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію) (Симоненко П., Цибенко П., Мартинюк А., Матвєєв В.)

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення педагогічних, медичних і фармацевтичних працівників (Симоненко П., Цибенко П., Байдюк Л., Матвєєв В.)

11. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціальних гарантій педагогічним, медичним і фармацевтичним працівникам, які працюють в сільській місцевості (Симоненко П., Герасимчук М., Бабич В.)

12. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення підготовки працівників робітничих професій (Симоненко П., Зубчевський О., Кілінкаров С., Буховець О., Гончаров С.)

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про професійно-технічну освіту" та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення підготовки працівників робітничих професій (Симоненко П., Зубчевський О., Кілінкаров С., Буховець О., Гончаров С.)

14. Проект Закону про повернення у державну власність приватизованих підприємств стратегічних галузей економіки (Симоненко П., Мартинюк А., Левченко О.)

15. Проект Закону про першочергові заходи щодо запобігання підвищенню цін і тарифів на житлово-комунальні послуги (Симоненко П., Кілінкаров С., Матвєєв В.)

16. Проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (Симоненко П., Кілінкаров С., Скарбовійчук Р., Баландін С.)

17. Проект Закону про переведення економіки України на інноваційну модель розвитку (Симоненко П., Кілінкаров С., Скарбовійчук Р., Баландін С.)

18. Проект Закону про забезпечення доступу до надбань культури і мистецтва та протидії їх комерціалізації (Симоненко П., Голуб О., Михайленко О., Борита О.)

19. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" (щодо списання заборгованості деяких категорій підприємств і населення) (Симоненко П., Михайленко О., Гордієнко С.)

20. Проект Закону про державну монополію на виробництво і реалізацію спирту, алкогольної продукції та тютюнових виробів (Симоненко П., Цибенко П., Матвєєв В.)

21. Проект Закону про державні гарантії розвитку фундаментальної та прикладної науки в Україні (Симоненко П., Скарбовійчук Р., Спіріна І.)

22. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо збереження права власності боржника на єдине житло та земельну ділянку, на якій воно розміщене) (Симоненко П., Дзарданов М.)

23. Проект Закону про відновлення мережі дошкільних навчальних закладів (Симоненко П., Зубчевський О.)

24. Проект Закону про посилення державного контролю за використанням природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб'єктів господарювання (Симоненко П., Гордієнко С., Кудря В.)

25. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної підтримки наукоємних виробництв в Україні) закладів (Симоненко П., Зубчевський О., Дзарданов М., Баландін С., Скарбовійчук Р.)

26. Проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (Симоненко П., Зубчевський О., Дзарданов М., Баландін С., Скарбовійчук Р.)

27. Проект Закону про введення мораторію на примусову реалізацію житла (Симоненко П., Кілінкаров С., Матвєєв В.)

28. Проект Закону про форвардну заставну закупівлю сільськогосподарської продукції у дрібних і середніх сільськогосподарських підприємств (Гордієнко С., Губар В., Парубок О.)

29. Проект Закону про посилення відповідальності за дискримінацію на расовому, етнічному і релігійному ґрунті (Голуб О., Дзарданов М., Присяжнюк О.)

Міжфракційна законотворчість

Свобода, УДАР, Батьківщина

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України" (Мірошниченко І. – Свобода, Кутовий Т. – УДАР, Шевченко А. – Батьківщина)

Батьківщина і ПР

1. Проект Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність (Швець В. – Батьківщина, Малишев В. – ПР)

Батьківщина і КПУ

1. Проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо першочергового безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни) (Сушкевич В. – Батьківщина, Цибенко П. – КПУ)

Позафракційні (27 депутатів)

Сергій Міщенко – обраний по о.98 (Київська область, м. Бориспіль), в 6-мі скликанні обирався від БЮТ №57

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони приватизації, передачі у концесію (оренду) Державного підприємства "Міжнародний аеропорт "Бориспіль")

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення дітей та малозабезпечених сімей безкоштовними лікарськими засобами)

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо поліпшення умов виходу на пенсію)

4. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощення оформлення спадщини для першої та другої черги споріднення)

5. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України (щодо зниження подохідного податку до 12 %)

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)

7. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поширення права на приватизацію житла для військовослужбовців та працівників Міністерства оборони України)

8. Проект Закону про впорядкування оплати праці обслуговуючого персоналу навчальних закладів

9. Проект Закону про внесення змін до статті 116 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо забезпечення прав засуджених осіб на медичну допомогу)

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання статусу державного службовця медичним та педагогічним працівникам)

11. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення зайнятості сільського населення)

12. Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України)

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо надання педагогічним та іншим категоріям працівників можливості працювати на своїх посадах після отримання пенсії за вислугу років)

14. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вирішення проблем сільської молоді)

15. Проект Закону про внесення змін до статті 102 Бюджетного кодексу України (щодо створення сприятливих умов для використання коштів місцевих бюджетів на програми соціального розвитку)

16. Проект Закону про відкликання народного депутата України

Сергій Мішенко та Олег Ляшко (обирався по о. 208, Чернігівська обл.)

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реалізації прав самовисуванців)

законопроект закон Рада політика мезозой влада

Знак гривні
Знак гривні