П

Про поганих поляків та хороших “вагнерівців”. Моніторинг росЗМІ за 24–30 квітня 2023 року

Минулого тижня російські медіа знову писали, що український контрнаступ провалиться. Повідомляли, що Бахмут ось-ось буде під контролем Росії. Нарікали на поляків і грозили їм рішучими відповідями за русофобію та відсутність дипломатичного етикету. Також дезінформатори розповідають про повне “ополячення українців" і навіть вигадали історію, що в Україні відбувається процес об’єднання церков на чолі з уніатами, який фінансує Ватикан. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read this article in English

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Вода для мешканців Донбасу лише після “СВО”

Російські ЗМІ знову пишуть про те, що Бахмут невдовзі буде захоплено. І хоча історія з такими прогнозами триває вже багато місяців, пропагандисти повідомляють, що “к настоящему моменту «музыкантам» осталось пройти порядка 1,5 километров по городской застройке для полной зачистки Бахмута от ВСУ”.

Дезінформатори розповідають, що “ВС России перерезали пути снабжения ВСУ в Артёмовске (Бахмутіред). Подразделения украинской армии пока ещё могут перемещаться по трассе, ведущей на запад, но теряют часть резервов по пути”. Нагадаємо, про схожі повідомлення ми писали раніше в одному із своїх дезінфомоніторингів.

Варто додати, що пропагандисти плутаються в показах. Одні говорять, що місто захоплюють лише найманці: “Стоит отметить, что все наступательные действия в Бахмуте осуществляются исключительно силами штурмовых подразделений ЧВК «Вагнер»”. Інші говорять, що тут діє і регулярна армія: “Подразделения Воздушно-десантных войск сковывали ВСУ на северной и южной окраинах города”.

Росіяни очікують на український контрнаступ і знову запевняють, що він буде провальним. Одне з пояснень — активізація російської авіації та нова тактика росармії: “Новая тактика российской армии стала большой проблемой для ВСУ”. Водночас дезінформатори для підняття бойового духу росіян рясно розповідають “о новых подвигах военных РФ, несущих службу в зоне спецоперации”.

Публічні особи в Росії вже охрестили цей наступ як наступ Заходу: “Российский сенатор Алексей Пушков ... заявил, что анонсированное Украиной контрнаступление больше похоже на атаку Запада”, “На Западе делают такую огромную ставку на так называемое «украинское контрнаступление», что абсолютно ясно: это уже не контрнаступление Украины, а контрнаступление Запада”. Так пропаганда в разі успіху України розповідатиме, що його досягли натовці, а не українці, які "не вміють воювати".

Також було виявлено нову мету “СВО” (так у Росії називають війну проти України — ред.): відновлення водопостачання на Донбасі: “Вопрос водоснабжения городов наших республик напрямую зависит от хода СВО. Военнослужащие делают всё возможное и невозможное, чтобы ускорить решение этого вопроса”. Хто заважав це робити окупаційній владі раніше — невідомо, але наявні нарікання, що за України на Донбасі все було в жахливому стані: “Последние девять лет у нас проводился только точечный ремонт системы водоснабжения, капитального ремонта не было, при Украине этим системам внимания вообще не уделяли”.

Про реальні проблеми збезводнення Донбасу читайте в наших статтях тут і тут.

ПОЛЬЩА

Польща знову опинилася в об’єктиві російської пропаганди.

По-перше, пропаганда пише, що поляки “зливають” Україну: “Польша начала «сливать» Украину из-за зерновой конкуренции”.

Водночас росзмі стверджують, що поляки прагнуть поглинути українські землі: “Имперские галлюцинации толкают польское общество в пучину тяжёлых исторических ломок. Варшавские элиты спят и видят, как взять геополитический реванш у России, пересмотрев в том числе итоги Переяславской рады. В нынешних обстоятельствах оборзевшая Польша решила, что шанс поглотить остатки Украины может быть реализован или сейчас, или уже никогда”.

Про це заявив заступник секретаря Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв: “Накануне Медведев уже отмечал, что власти Польши вновь грезят идеей возрождения межгосударственной унии с Украиной и восстановления Речи Посполитой «от моря до моря»”.

Але найбільше пропаганда образилася на поляків після того, як влада Польщі оголосила, що розпочала процес вилучення російської нерухомості у Варшаві. Було зазначено, що це будівля, де розташовано школу, й приміщення, де раніше проживали російські дипломати. Тепер будівля порожня й потребує ремонту.

Росія заявила: “Столь наглый, выходящий за рамки цивилизованного межгосударственного общения шаг Варшавы не останется без нашей жесткой реакции и последствий для польских властей и интересов Польши в России”, “Варшава попросту не заслуживает дипломатических отношений с Москвой”, і пригрозила: “РФ, естественно, не сдастся просто так и рано или поздно обрушит свой гнев на Польшу. Из-за Варшавы, которая вывела свои антироссийские провокации на новый уровень, ситуацию в Восточной Европе ждет эскалация»”.

Щоб підкреслити обурення, дезінформатори залучили свою зброю — нібито читачів іноземних медіа: “Читатели Die Welt осудили захват российской школы в Варшаве, назвав «мелкой пакостью»”.

Також писали:

Жалкували про звільнення з телеканалу Fox News улюбленця російської пропаганди Такера Карлсона, який часто висловлював антиукраїнські погляди: “Ранее стало известно, что американский ведущий Такер Карлсон, неоднократно критиковавший президента США Джо Байдена, покинул Fox News”. Пропаганда пояснює звільнення телеведучого саме з критикою Байдена: “Карлсон не раз критиковал руководство США и и американского лидера Джо Байдена в частности”, “Он не раз заявлял о подтасовке итогов выборов президента страны в 2020 году”.

Для пропаганди Карлсон був людиною, яка розуміла, що США та Росії краще дружити, ніж ворогувати: “Карлсон высказал мнение, что действия американских политиков могут серьезно обострить натянутые отношения между Вашингтоном и Москвой”.

І людиною, яка говорила правду та викривала злочини США: “В конце марта он заявил, что заявления президента и чиновников Белого дома о взрывах на газопроводах «Северный поток» и «Северный поток – 2» могут стать самой смешной ложью американского правительства в текущем году”.

Писали, що в Україні готується нова церковна унія, яку підігріває Рим своїми ресурсами: “Казавшееся совсем недавно совершенно невероятным объединение украинских униатов и православных в единую церковь сейчас уже выносится на повестку дня. Верховодить при этом будут, конечно, опирающиеся на ресурсы Рима униаты, поскольку у ПЦУ нет поддержки ни от кого”, “Этому будет способствовать и продвигаемый не только правыми националистами, но и прозападными либералами переход на латиницу. И таким образом ползучий процесс «ополячивания» жителей нынешней Украины пойдет полным ходом”.

Обурювались, що у світі збільшуються видатки на оборону: “Очередной обзор СИПРИ наглядно демонстрирует степень мировой шизофрении”, “Мировые оборонные расходы в 2022 году выросли до $2,224 трлн и достигли самой большой суммы за последние восемь лет”. Особливо акцентували увагу, що видатки збільшила Європа й Україна зокрема: “Непосредственно европейские военные расходы в прошлом году подскочили на 13%. В самой же «незалежной» они выросли на 640%: это самый большой годовой прирост”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні