Діють як "кремлеботи". Дослідники виявили підставну китайську мережу пропаганди для Європи

Дослідники Meta виявили, що New Europe Observation, який виглядає як ультраправий новинний інтернет-ресурс, насправді є підставною групою китайської пропагандистської мережі. Остання, до того ж, запозичила тактику у сумнозвісної російської "фабрики тролів".

Про це пише The Rolling Stone.

Гігант соціальних мереж Meta оголосив у середу, що заблокував 107 акаунтів у пов'язаній з Китаєм мережі, яка стоїть за фейковим новинним сайтом під назвою New Europe Observation. Цей ресурс, який, як стверджують дослідники Meta, був пов'язаний з китайською технологічною компанією, мав на меті розпалити заворушення в європейських країнах.

Фейкова мережа публікувала антиімміграційні матеріали, виступала проти бойкоту Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, критикувала тайванських політиків і просувала пропаганду про ставлення Китаю до мусульманської меншини уйгурів.

Показово, що New Europe Observation просуває свою пропаганду інакше, ніж інші китайські мережі тролів, що з'явилися відносно пізно порівняно з іншими кампаніями впливу, пов'язаними з національними державами. Китайські фабрики тролів активізувалися невдовзі після продемократичних протестів у Гонконзі й відтоді зосередилися переважно на грубих кампаніях масового спаму.

Натомість New Europe Observation дотримується тактики, яку використовує російська фабрика тролів "Агентства інтернет-досліджень". Ті, хто стоїть за New Europe Observation, намагалися найняти протестувальників для проведення демонстрацій проти Джорджа Сороса, зареєстрували компанію в Лондоні, уклали партнерство з угандійською НУО і шукали фрілансерів-перекладачів, які могли б підготувати текст на теми, що становлять інтерес для китайської зовнішньої політики.

Окрім слідів в Instagram і Facebook, дослідники Meta виявили акаунти, пов'язані з New Europe Observation, на багатьох інших платформах соціальних мереж, зокрема в Telegram, WordPress, Blogspot, Reddit і Twitter.

У минулі роки Twitter реагував на викриття інших соціальних мереж про скоординовану неавтентичну поведінку, вживаючи аналогічних заходів проти мереж, викритих іншими компаніями в цій галузі, такими як Meta і Google. Після того, як Ілон Маск очолив Twitter, компанія, схоже, значною мірою відмовилася від боротьби зі скоординованими мережами тролів.

Акаунт New Europe Observation досі доступний в Twitter.

тролі безпека. інтернет пропаганда китай-росія

Знак гривні
Знак гривні