Ч

Чому Бахмут і досі не захоплено? Моніторинг росЗМІ за 27 березня — 2 квітня 2023 року

Російська пропаганда очікує на український наступ не менше, ніж українське суспільство. Минулого тижня російські медіа вкотре розповідали, чому контрнаступ ЗСУ буде провальним, і говорили, що після успішної оборони росіяни зможуть легко перемогти Україну. Дезінформатори не могли обійти тему повільного просування в Бахмуті. Шукали виправдання й назвали повільність і невдачі планом військового керівництва щодо знищення української армії в місті. Також у росЗМІ багато погрожували Швеції та Фінляндії через наміри приєднатися до НАТО, а Вірменії — за приєднання до Римського статуту. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Росіяни чекають на контрнаступ ЗСУ та знищують американську зброю, якої немає на фронті

Минулого тижня російська пропаганда повторювала старі наративи.

Одними з головних тем стали: пояснення, чому Бахмат досі не захоплено; аргументи, чому український контрнаступ провалиться; вихваляння російської військової техніки.

Відсутність перемог у Бахмуті пропаганда обґрунтовує хитрим планом командування: знищити в місті більше особового складу ЗСУ. На підтвердження цієї теорії наводять слова керівника ПВК “Вагнера” Євгенія Пригожина, що “украинская армия практически уничтожена в боях за Артемовск (так росіяни називають Бахмут — ред.)”. Цікаво, що українські посадовці також аргументують необхідність утримувати Бахмут величезними втратами росіян. Цей аргумент українська влада наводить уже не один місяць і він принаймні має підґрунтя, адже сторона, що атакує, як правило, зазнає більших втрат.

Дезінформатори розповідають, що росіяни будь-якої миті, якщо забажають, можуть повністю перекрити канали постачання до міста: “Наши военные в любой момент могут перерезать трассу. Однако мы не забегаем вперёд. Наша артиллерия стоит в считанных метрах от дороги. Здесь нам удобно обстреливать противника”.

Інше пояснення невдач — гуманізм росіян. За словами першого заступника постпреда РФ в ООН Дмитра Полянського: “Россия бережёт не только живую силу, но и местных жителей, поэтому при наступлении не применяет всей своей мощи”. Це при тому, що місто майже зруйноване.

Водночас пропагандисти переконані, що наступ ВСУ точно відбудеться, бо Захід тисне на Україну: “западные страны прекратят поддержку Украины, если украинская армия не добьётся прогресса на фронте с предоставленным ей оружием”.

Дезінформатори наголошують, що український наступ не відкине росіян до кордонів: “даже западные аналитики сомневаются, что Киеву удастся вернуть все утраченные территории одним ударом”.

По-перше, Росія збудувала нову лінію оборони: “наступления мы смогли создать там глубоко эшелонированную линию обороны”.

По-друге, дезінформатори повторюють старий фейк про неякісну зброю від Заходу: “«Леопарды» со всего мира ныне свозятся на Украину для утилизации”. Поразка України гарантована через відсутність авіації: “российским военным будет сложно форсировать реки для перехода на другой берег, а для ВСУ это станет практически невозможно из-за отсутствия авиации” та засобів дальнього ураження: “украинское наступление обернется морем крови и огромными потерями, если Запад не даст ВСУ дальнобойные ракеты”.

За словами пропагандистів, російська зброя та військово-промисловий комплекс переважає західні екземпляри: “Россия уже значительно превзошла всех остальных мировых производителей танков по выпуску своих Т-90”. Дезінформатори навіть додали для підсилення цієї тези нібито читачів Daily Mail, які “предрекли поражение британским танкам Challenger 2 на Украине”. До речі, використовувати “коментарі читачів західних ЗМІ” – типовий прийом російської дези. По-перше, коментарі можуть написати й російські боти. По-друге, щоб спростувати ці твердження, потрібно перевірити сотні чи тисячі коментарів. Таке мало хто робитиме. А враження від такого формулювання, ніби й західні ЗМІ до цього причетні.

А ще дезінформатори розповідали, що Росія вже успішно перехопила снаряд GLSDB: “Управляемый реактивный снаряд GLSDB впервые перехвачен средствами ПВО российских ВС”. Що виявилося фейком, адже США ще навіть не передали боєприпаси GLSDB Україні.

Швеція та Фінляндія жалкуватимуть за вступ до НАТО

Пропагандисти напоказ обурюються, що бажання Стокгольма й Гельсінкі приєднатися до Альянсу не обговорювали на референдумах: “шведские политики отказали народу своей страны в возможности изъявить свою волю”, “видимо, боялись, что результаты референдума могут разойтись с ожиданиями заокеанских "партнеров".

Російські дипломати розповідають, що до них звертаються прості шведи, які виступають проти розширення НАТО: “Вопреки навязываемому в СМИ нарративу, число сомневающихся растет: в посольство поступает все больше писем от рядовых шведов с осуждением трансатлантических устремлений Стокгольма и солидарностью с Россией".

Пропаганда за визначенням не може визнати факт, що вступ цих країн до НАТО підштовхнули саме дії Росії, тому розповідають про давній план США втягнути скандинавів у “клуб русофобов”: “Втягивать Швецию в Североатлантический альянс начали задолго до начала специальной военной операции России на Украине”, “Русофобия внедрялась в сознание простых людей на протяжении длительного времени, старательно прививался иррациональный страх перед русскими”, "Когда же появился формальный повод... логичным завершением стал приказ из Вашингтона: бросайте, мол, изображать независимость, нам нужно, чтобы вся Северная Европа стала "новым фронтом НАТО против России".

Російська пропагандистська машина доєднала навіть проросійських угорських політиків (Угорщина — член НАТО), які пророкують скандинавам утрачений суверенітет: “Присоединение Финляндии к Североатлантическому альянсу лишь повышает риск эскалации и даже прямого вооруженного столкновения между НАТО и Россией. Об этом …заявила вице-председатель Государственного собрания (парламента) Венгрии Дора Дуро”, “После вступления в НАТО Хельсинки и Стокгольм потеряют свою независимость и утратят нейтралитет, который обе скандинавские страны сохраняли на протяжении 200 лет”.

Дезінформатори заспокоюють росіян: навіть при розширенні НАТО вони можуть стати спокійно, адже Швеція та Фінляндія стала “законною ціллю” російської зброї: “После вступления Финляндии и Швеции общая протяженность российско-натовских границ увеличится почти в два раза. …будьте уверены, новые члены враждебного блока станут легитимной целью для ответных мер со стороны России, в том числе военного характера". Та попередня риторика й передислокація військ з кордону Фінляндії в Україну свідчить, що безпосередньо з НАТО Росія воювати боїться.

Детальніше про це ми писали у статті: Сміливі на словах. Росіяни погрожують НАТО тільки тоді, коли загрози прямого зіткнення немає

Про що ще писали:

РосЗМІ розповідали про жорстокі “гонения” в Україні проти священників Української православної церкви Московського патріархату: “В последний год киевский режим организовал самую масштабную в новейшей истории страны волну гонений на УПЦ, к которой причисляют себя миллионы верующих”. УПЦ пропагандисти називають лише “канонической” на противагу “раскольников” з ПЦУ (Православна церква України): “При поддержке властей раскольническая Православная церковь Украины проводит рейдерские захваты храмов, националисты и раскольники нападают на духовенство и верующих, в храмах и монастырях”.

Дезінформатори активно обговорювали звинувачення проти колишнього президента США Дональда Трампа. Для них справа проти Трампа — політичний процес і намагання демократів протистояти намірам республіканців фокусуватися на американських справах, а не світових: “Общая канва мысли той части республиканских элит, которые стоят за Трампом, вполне понятна. У них есть план, и он явно представлен: «Мы уходим из Европы — это место остается для нас отравленным, как и при Отцах-основателях”.

Пропаганда вкотре розповідала про наміри Польщі анексувати Українські території: "Цели Польши в этом конфликте были очевидны с самого начала: максимально ослабить Украину, для того чтобы попытаться впоследствии вернуть свои исконные земли в границах Речи Посполитой. В скором времени поляки, скорее всего, смогут завершить свой коварный план: ввести войска в истощенную Украину и присвоить себе ее западные территории”. Та переконувала, що з аналогічними планами виступає Румунія, яка водночас прагне встановити повний контроль над Молдовою: “Бухарест надеется на бескровный аншлюс наподобие слияния Австрии с гитлеровской Германией. Сегодня оформление сделки по слиянию (поглощению Молдовы Румынией) – это лишь вопрос выбора удобного времени”.

Також в об’єктив пропагандистів потрапила Вірменія. Після заяв про намір приєднатися до Римського статуту росЗМІ погрожують Єревану невідворотними наслідками: “Источник в МИД РФ назвал абсолютно неприемлемыми планы официального Еревана по присоединению к Римскому статуту МУС и предупредил о «крайне негативных» последствиях для двусторонних отношений”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 32 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні