Ч

Чому навіть невеличке родинне застілля на свята – небезпечне

В Україні починається традиційний сезон "давайте вже після свят", також відомий як "від Романа до Йордана – українська рамадана". У зв'язку з цим наводимо дещо адаптований переклад статті, яку робили для американців напередодні їхнього Дня подяки (Thanksgiving). Після рекордного з початку пандемії пересування по країні заради родинних застіль, головний інфекціоніст США доктор Фаучі застерігав про "хвилю за хвилею" зростання кількості заражень на Covid-19 – і знову застерігає про ще більшу небезпеку різдвяних свят.

Уявімо безліч "маленьких родинних святкувань", де тільки одна людина за одним із чотирьох застіль хвора
Уявімо безліч "маленьких родинних святкувань", де тільки одна людина за одним із чотирьох застіль хвора

Ми всі думали, що знаємо, яких місць слід уникати: дискотеки, недільні служби в церквах, запаковані вагони електричок. Якщо ми не хочемо заразитися на Covid-19, варто уникати натовпів. Такою була мантра. Тож ми не ходили на літні вечірки й дивилися трансляцію служб, навіть на Великдень, онлайн або по телевізору (крім "УПЦ МП"). Ми гарненько проводили вечори вдома, замовляючи доставку їжі й, може, запрошуючи найближчих друзів і родину.

Про це йдеться у статті американського Five Thirty-Eight.

Однак нині коронавірусу ще більше і практично в усіх регіонах без винятку, й тепер науковці звинувачують саме ці невеликі "збори найближчих" у поширенні Covid-19. Експерти кажуть, що не варто святкувати з людьми, які не живуть у наших родинних бульбашках. Так, навіть із батьками чи бабусями та дідусями.

Чому навіть негативний тест на COVID-19 не значить «сміливо на Різдво до бабусі»

Ну, але ж експерти завжди хочуть, щоб ми відмовлялися від того, що живить наші душі, як-от переїдання чи надмірне вживання алкоголю – а тим часом з усіх боків наближається пітьма довгих зимових вечорів. Родинне застілля з десяти людей на Різдво та Новий рік не може бути аж таким великим ризиком для суспільства, хіба ні? Правда ж, неможливо створити подію суперпоширення, якщо людей менше, ніж у футбольній команді?

На жаль, останні місяці змінили ставки. Кількість випадків стала значно більшою, ніж була влітку. Коли кількість заражень зростає пропорційно до населення – збільшується й шанс заразитися навіть у невеликих зібраннях людей. І тепер різдвяні свята являють собою серйозну загрозу.

Тому що, як би ми не переконували себе у протилежному, Covid-19 – це хвороба, якою заражаються через перебування з іншими людьми переважно впродовж тривалого часу та в приміщеннях. І технічно розмір групи впливає лише на ймовірність того, що в ній буде заражена людина.

Уявіть різдвяно-новорічне застілля на десятьох людей. Якщо кожен із них не перебував у суворій самоізоляції, неможливо бути певним, що у них немає коронавірусу. Навіть тест перед вечерею – погана гарантія того, що ви не заразні, оскільки результат – лише фіксація окремого моменту часу. "Ви можете мати негативний тест сьогодні вдень, стати заразним ввечері, й не мати симптомів до завтра", – каже Дональд Мілтон, професор охорони здоров'я (environmental and occupational health) університету штату Меріленд.

Але яка ймовірність того, що одна людина під час вечері буде заразною?

wlfjd.jpg

Це залежить від рівня заражень у суспільстві загалом та від регіонів, з яких приїжджають родичі. Так, у деяких місцях у США зараз шанс того, що один із лише десятьох під час застілля виявиться заразним, становить аж 80%.

Але навіть якщо на вашому окремому обіді ризик значно менший – масштаб ризику для суспільства швидко стає зрозумілим, якщо подумати про кількість святкових обідів і вечерь.

Коли влітку, після першого весняного локдауну, все знову повідкривалося – люди дедалі більше стали зустрічатися надворі. Проте коли потім погода почала змінюватися, зібрання вже не припинились, а просто перемістились у приміщення.

Що більше у спільноті заражених людей, то більша ймовірність, що хтось із них опиниться за чиїмось святковим столом або в кімнаті під час вечірки. Й що частіше це стається, то вище піднімається "вода" цієї "повені" (the higher the waterline creeps).

Науковці у США радять множити офіційну кількість випадків за останній час на десять через неповне тестування. А що казати про Україну, де тестують дедалі повільніше, а контакти взагалі не відстежують?

Сезон свят, який надходить, відрізняється від попередніх. Різдво не існує в ізоляції. Це не те свято, яке відзначає лише одна родина. До того ж у наступні тижні це буде ціла серія родинно-дружніх подій, починаючи з Різдва за новим стилем (25 грудня), потім Новий рік, потім Різдво за старим стилем (7 січня), Старий Новий рік (14 січня), Василя, Йордана... Все це перетворює особистий ризик на потенційний вибух на суспільному рівні.

"Я думаю про соціальні зібрання та їхній вплив на спільноту за аналогією з вогнем, – каже Пинар Кескіноджак, директорка Центру систем охорони здоров'я в технологічному інституті штату Джорджія. – Якщо розкласти вогнище в мангалі чи обкласти його камінням – воно не пошириться. Саме так ми часто уявляємо маленькі зібрання. Однак якщо розкласти ватру на хвойній підстилці соснового лісу, де місяцями не йшов дощ, і багато інших невеличких груп зроблять те саме, уявіть, що відбудеться дуже швидко".

Це як той лондонець, який "непомітно" проводить вечірки лише для своїх – ніби ті потім не вийдуть у "відкритий світ"

Ризики множаться на кількість святкових обідів по всьому місту, а потім із часом, коли учасники цих застіль взаємодіють з іншими людьми у крамницях, приймальнях і на інших малих зібраннях упродовж наступних тижнів.

Саме так і виникає експонентне зростання, й саме тому експерти застерігають проти зібрання зараз, хоча все літо ви чули тільки про ризик великих концертів, дискотек, масових вечірок, фестивалів, які відвідують сотні та тисячі людей, а не той десяток, які можуть прийти й сісти за ваш святковий стіл.

Коли випадків було менше, потрібне було велелюдне зібрання, щоб виникла ймовірність зараження. Але "вода повені" піднялась, і тепер навіть додаткові струмки погрожують злитись у потік і затопити нас.

Знову ж, базові принципи не змінилися. По суті, те саме щороку відбувається з грипом. Діти заражають одне одного у школах, а потім місяць свят переїжджають з одного святкового родинного сімейного зібрання до іншого. Після кінця сезону свят починається пік сезону грипу.

Але Covid-19 – не грип. Він значно смертельніший. Він має значно гірші довгострокові наслідки для тих, хто перехворів. Його значно легше передати, навіть якщо ви не маєте симптомів або ще не маєте їх.

Нині цей вірус достатньо поширений, щоб виключати впевненість, що навіть у невеликій групі людей не буде когось заразного. А багато маленьких подій впродовж кількох днів створюють можливість для Covid-19 поширитись експонентно і піднятися з-за різдвяних столів насиченим новими жертвами.

Після чого ризик наступного свята – наприклад, 31 грудня після 25-го, або ж 7 січня після 31 грудня – стає ще вищим.

Може здаватися несправедливим просити людей не зустрічатися з родичами, яких вони стільки не бачили, просити студента не вертатися на канікули до батьків і бабусь, не дозволяти собі цього маленького задоволення. Але що знає вірус про справедливість?

Картинка, що стала основою українського мема "Сядь з нами поїж"
Картинка, що стала основою українського мема "Сядь з нами поїж"

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015-го. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

інозмі суспільство медицина пандемія епідемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні