Що таке супер-поширення коронавірусу, і коли воно трапляється

Аналіз 54 кластерів аномально великого поширення коронавірусу в низці різних країн показав, що всі такі випадки відбуваються за кількома дуже схожими сценаріями. Початкових інфікованих у таких випадках називають супер-поширювачами.

Супер-поширення – це випадки, коли невелика кількість інфікованих заражає вірусом десятки (або більше) інших людей.

Поведінка людей на всіх цих вечірках, похоронах, релігійних службах, зустрічах однакова: тривале спілкування на близьких відстанях – зазвичай в людних, надмірно заповнених місцях. Приклади поширювачів: бармен з гірського курорту в Австрії, учасники вечірки в Бразилії, які обіймалися й цілувалися замість привітання. На похоронах в американському місті Олбані, штат Джорджія, люди на церемонії "витирали сльози, сякалися, співали гімни, сміялися, згадуючи історії про померлого. Більше двох сотень людей переповнили каплицю, а частина не вмістилася й залишилася назовні".

За винятком кількох прикладів, усі випадки супер-поширення відбувалися всередині приміщень. На схемі внизу видно, як кондиціонер допоміг поширити вірус в одному з китайських ресторанів. Заразилися лише люди, які були під потоком повітря з нього, але не всі.

sd.png

поширення коронавірус

Знак гривні
Знак гривні