Новий закон відкриває доступ до пляжів та водойм. Огороджувати заборонено (ФОТО)

Раніше були спроби це зробити, але безрезультатні. В Україні часто можна побачити картину на кшталт цієї:

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт №0869 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування".


Як у киян украли доступ до Дніпра: 85% берегів недоступні для громадян (ІНТЕРАКТИВ)

Це фото й наступні - фотографії нинішнього стану справ у Києві з нашого проєкту про вкрадений Дніпро

Закон передбачає "заборонити обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) у користування юридичним або фізичним особам", - пише Цензор.

Нагадаємо, цей законопроєкт "висів" після першого читанняще з 2015 року.

Закон гарантує громадянам безперешкодний і безкоштовний доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм і островів для загального водокористування. Передбачається, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надано юридичним або фізичним особам.

Але прийняття цього закону це - навіть не півсправи, а лише початок. Найголовніше, щоб тепер цей закон виконувався. У тому числі і чітка норма його прикінцевих положень:

"Огорожі або інші конструкції, що встановлені до набрання чинності цим Законом та перешкоджають доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, а також до берегів річок, водойм та островів (крім випадків, встановлених законом), підлягають демонтажу протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками"

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

береги природа закон урбаністика дніпро київ

Знак гривні
Знак гривні