Зе закон про столицю суперечить Конституції й де-факто федералізує Україну

Шестеро юристів, активістів і містобудівників прокоментували для видання Liga ініційований "Слугами народу" законопроєкт про столицю, головною метою якого є забрати владу в обраного мера й передати її призначеному голові КМДА.

- Закон суперечить положенням Конституції. Зокрема:

- федералізація території України. Законопроект визначає особливості майже всіх сфер життєдіяльності міста, які повністю або частково відрізняються від інших міст на території України.
   
- особливості бюджетного фінансування Києва - бюджет буде формуватися з міського та районних бюджетів в столиці. За Конституцією, це має визначатися Бюджетним кодексом України, а не законопроектом.

- скасування можливості презентувати проект рішення в порядку місцевої ініціативи. Це зменшить роль жителів в управлінні містом, зводячи її лише до голосування на виборах до Київради.

- окрема виборча система на місцевих виборах в Києві - поява районних депутатів.

- неконституційні повноваження мера підписувати міжнародні договори. За Конституцією, це право є тільки у Президента, прем'єр-міністра і міністра закордонних справ.

- встановлення правил гри для райрад. Згідно з Конституцією, повноваження районних рад в Києві визначаються рішеннями Київради. Зараз це робиться в обхід міськради, на думку співрозмовників LIGA.net це може закінчитися визнанням норм закону неконституційними, що поставить під загрозу створення райрад.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

законопроект київ узурпація назад

Знак гривні
Знак гривні