Суддя з одіозного ОАСК, якого розслідує НАБУ, скасував рішення Верховного Суду й дозволив Микитасю будувати висотку

У серпні Верховний суд заборонив фірмі Микитася будувати 72-метровий будинок майже в центрі Києва. У вересні суддя першої інстанції Погрібінченко будувати дозволив.

Як таке взагалі можливо, - дивується Джекі Чан

У вересні струнка система судочинства в Україні зазнала кардинальних змін, - пояснюють Наші Гроші. - Якщо раніше вона виглядала: перша інстанція-апеляція-касація, то тепер після касації додалась нова ланка – суддя Окружного адмінсуду Києва Ігор Погрібніченко. Саме він тепер має право трактувати рішення інстанції, яка донедавна була вищою, і перший свій вердикт у новій іпостасі він вже ухвалив.

Детальніше тут

Перед тим, як описати, як це сталось технічно, мусимо дати невеликий бекграунд.

Раніше суди трьох інстанцій, включно із Верховним, не дозволили будувати 26-поверховий ЖК «Покрова» на вул. Січових Стрільців, 59, що в десяти хвилинах їзди від Майдану Незалежності. Об’єкт мав стати плодом спільної діяльності Міноборони і корпорації «Укрбуд» екс-нардепа Максима Микитася, який нещодавно начебто вийшов із будівельного бізнесу.

проект Покрови

Хоча в 2016 році забудовники отримали дозвіл ДАБІ, знесли воєнкомат і встигли звести перші пару поверхів, однак на початку 2017-го ДАБІ дозвіл анулювала, встановивши, що проектна документація була розроблена на підставі нечинних вже кілька років містобудівних умов та обмежень (МУО) від 17.01.2011 (далі – старі МУО).

Крім того, свій припис про зупинення робіт видав Мінкульт, з яким забудовник не погоджував жодних документів щодо будівництва в історичному ареалі Києва, де діє обмеження по висотності (не вище 27 м).

Після програшу в судах у лютому цього року Міноборони отримало нові МУО, які обмежили висотність ЖК до законних 26,5 м. Однак розробляти на їх основі нову проектну документацію забудовники не поспішали, а натомість у червні звернулися до Окружного адмінсуду з вимогою збільшити граничну висоту об’єкта до 72,6 м, які начебто були передбачені старими МУО. І от 16 вересня суддя ОАСК Ігор Погрібніченко цю вимогу задовольнив.

Навіть не так. Суддя Погрібніченко зобов’язав КМДА внести в нові МУО зміни, дозволивши висоту в 72 метри.

Як же судді вдалось об’їхати рішення Верховного суду, який визнав старі МУО нечинними? А дуже просто. У своєму вердикті він визнав, що таке рішення ВС справді було, але що означало воно зовсім протилежне.

Річ у тому, що Верховний суд відмовився скасувати старі МУО, бо вони й так вже втратили чинність. І неможливо знищити те, чого вже не існує.

І щасливий суддя ОАСК записав у своєму рішенні, що оскільки ВС не скасував старих МУО, значить вони – законні.

Отак виглядають рішення ВС і його трактування суддею першої ланки:

Постанова Верховного Суду

Фінт вухами від Погрібніченка

Детальніше про казуїстику на Наших Грошах. А тепер маленька деталь:

Уся ця дика історія стала можливою завдяки посадовцям Департаменту містобудування та архітектури КМДА, які навіть не подали відзиву на позов, і суд кваліфікував це як визнання позову.

Коли чиновники КМДА свідомо не прийшли в першу інстанцію, то і на апеляцію розраховувати не доводиться.

Суддя ОАСК Ігор Погрібніченко 20.08.2019 у Вищій раді правосуддя під час розгляду питання про його відсторонення після отримання підозри від НАБУ у рамках «ОАСК-гейту»:

Погрібніченко Ігор Миколайович підозрюється у створенні штучних перешкод у роботі члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та постановленні завідомо неправосудних рішення та ухвали, вчинених в інших особистих інтересах, тобто, у скоєнні злочинів.

Незважаючи на це, ВРП відмовила в задоволенні клопотання заступника Генпрокурора про тимчасове відсторонення судді окружного адміністративного суду міста Києва Погрібніченка І.М. від здійснення правосуддя.

маразм суд київ будівництво абзац

Знак гривні
Знак гривні