Україна хоче купити більше Джавелінів, водночас відмовляється від тренажерів БУК та С-300П

Україна звернулася до Сполучених Штатів із запитом про продаж більшої кількості протитанкових ракетних комплексів Javelin, повідомив Радіо Свобода тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

Україна «хотіла б придбати більше Javelin» з оборонною метою за програмою зовнішніх військових продажів Міністерства оборони США, уточнив американський дипломат в інтерв’ю, яке повністю буде оприлюднене згодом.

Про те, що Україна висловила зацікавленість в отриманні більшої кількості протитанкових ракетних комплексів «Джавелін», у березні 2019 року повідомляв і спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. 1 березня Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

Водночас, пише Мілітарний портал, після відмови від придбання мультимедійних тренажерів до зенітних ракетних комплексів «Бук-М1» Повітряні Сили ЗС України відмовились і від тренажерів для операторів ЗРК С-300П.

Причина цього рішення озвучується така сама – скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг.

Раніше закупівля п’яти мультимедійних комплексів для підготовки операторів зенітного ракетного комплексу С-300П планувалась для 38-го об’єднаного навчального центру Повітряних Сил Збройних Сил України.

Відповідний протокол засідання тендерної комісії військової частини А0704 було оприлюднено 30 липня. Тендерна процедура була розпочата 6 липня, очікувана вартість складала 2,56 млн. грн.

Нагадаємо, що раніше з цією ж причини інша військова частина відмовилась від закупівлі мультимедійних тренажерів обслуг дивізіону ЗРК «Бук-М1» загальною вартістю близько 8 млн грн.

Сімейство зенітних ракетних комплексів середнього радіусу дії С-300 призначене для боротьби з літаками стратегічної й тактичної авіації, крилатими, оперативно-тактичними та балістичними ракетами на висотах від 25 м до 27 км, та відстанях до 100 км в умовах інтенсивної радіопротидії. На заході комплекс отримав позначення SA-10.

сша зброя україна

Знак гривні
Знак гривні