Коломойського й Боголюбова підорзрюють у США за статтею, за якою зазвичай судять керівників організованих злочинних угруповань

Коломойського і Боголюбова підозрюють в порушенні закону, за яким судять у США лідерів синдикатів і ОЗУ. Бізнесменам закидають порушення спеціального федерального закону про організації, що діють під впливом рекету і корупції.

The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) передбачає розширені й більш суворі покарання за дії, вчинені в рамках діючої злочинної організації. RICO був написаний саме для того, щоб судити лідерів синдикатів і організованих злочинних угруповань, які не беруть безпосередньої участі в махінаціях, а дають вказівки, йдеться в матеріалі Дзеркала тижня, який резюмує Ліга.Бізнес.

Коломойського й Боголюбова також підозрюють в завдаванні збитків банку і легалізації на території США сотень мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом, а також у змові, в незаконному збагаченні.

За даними видання, увагу на колишніх власників Приватбанку Федеральне бюро розслідувань США звернуло давно - ще на піку української банківської кризи.

Читайте також:


"Найбільша афера століття". Як саме Коломойський украв 5.5 млрд доларів з України, - міжнародне розслідування

"США, м'яко кажучи, бентежило, що поки МВФ щосили намагається повернути стабільність українському фінсектору, НБУ видає рефінансування кептивним банкам і ніби не помічає, як це рефінансування відразу виводять із країни", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що ФБР спілкувалося цю тему і з екс-главою НБУ Валерією Гонтаревою, і з екс-міністром фінансів Наталією Яресько. Але обидві вони впевнені, що діяли правильно.

Дзеркало тижня вважає, що саме через розслідування в США Коломойський і Боголюбов повернулися в Україну. Оскільки саме Україна, а не Ізраїль, "своїх не видає".

Відповідно до частини 2 статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути виданий іншій державі, пише видання. За даними видання, Боголюбов, як тільки повернувся в Україну, відразу звернувся в міграційну службу, щоб повернути собі український паспорт, від якого він відмовився ще 15 років тому. Втім, Боголюбов згодом заявив, що просить лише про посвідку на постійне проживання.

У квітні видання The Daily Beast повідомило, що ФБР веде розслідування проти Коломойського в США. У ФБР цю інформацію офіційно "ані підтвердили, ані спростували".

21 травня ПриватБанк подав позов проти Коломойського і Боголюбова в Канцелярський суд штату Делавер (США), з якого стало відомо про покупку пов'язаними з олігархами компаніями ряду об'єктів нерухомості в США. ПриватБанк вважає, що покупка була здійсена на виведені з банку гроші. Якщо ця інформація буде доведена в суді, українські олігархи стануть фігурантами одної з найбільших справ щодо відмивання грошей в історії.

корупція коломойський сша фбр боголюбов кримінал

Знак гривні
Знак гривні