Найбільша афера століття. Як саме Коломойський украв 5.5 млрд доларів з України, - міжнародне розслідування

Колишнім власникам «Приватбанку» Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову вдалося вивести з його рахунків $5,5 млрд серед іншого завдяки тому, що Нацбанк не бачив різниці між українськими відділеннями банку та його філією на Кіпрі.

Іншими словами, філія банку на Кіпрі, створена в кінці 90-х років, мала статус українського відділення (цікаве питання, чому у неї був такий статус? - ред.)

Про це йдеться в матеріалі Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project), який посилається на висновки міжнародної детективної компанії Kroll. Центр називає це найбільшою аферою 21 століття.

"Гроші виводилися через дочірню установу "Приватбанку" на Кіпрі. Схема дозволяла приховувати факт, що гроші зникали, тому що Національний банк України розглядав кіпрську філію "Приватбанку" так само, як і його українські відділення, не розрізняючи їх. Тому чиновники так і не встановили, що готівка, яка перекладалася на Кіпр, покидала Україну.

Між тим регулятори на Кіпрі або не змогли побачити, що банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд доларів були підкріплені фіктивними контрактами, або ж регулятор на Кіпрі не вжив необхідних заходів, щоб перешкодити цим перекладам, відзначають розслідувачі.

Журналісти також пишуть, що доповідь вказує на незначну різницю між особистими та корпоративними рахунками Коломойського і Боголюбова: ( багатомільйонні переведення грошей з рахунків на рахунки відбувалися так, наче корпоративні гроші банку були власними коштами його акціонерів - ред.)

Головний механізм того, як виводилися гроші, був наступним: пов'язані з Коломойським та Боголюбовим фірми отримувати кредити від "Приватбанку", а потім переводили їх на рахунки офшорних компаній, що були у кіпрській філії банку, нічебто за виконання контрактів (фіктивних). Офшорні компанії мали реєстрацію Британських Віргінських островів, і також пов'язані з акціонерами "Привату".

Цими компаніями керували з так званого "банку у банку", який знаходився в головному офісі "Приватбанку" у Дніпрі. Частину з отриманих коштів кишенькові компанії повертали назад для того, щоб створювати видимість нормальної банківської діяльності. Серії транзакцій були настільки складними, що розслідувачі не виключають: вони були згенеровані комп'ютерним алгоритмом.

В 2015 році, після того, як акціонери відчули загрозу припинення роботи схем, (перед тим як в 2016 році регулюючі органи Кіпру призупинили ліцензію філії банку), мільярди доларів були переведені на рахунки у East-West United Bank Люксембургу та Bank Winter в Австрії, і щезли. Також для виведення коштів використовувалась інша філія Приватбанку - у Латвії.

Нагадаємо: уряд України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року прийняв рішення про націоналізацію банку. На його докапіталізацію в цілому держава витратила понад 155 млрд гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації Приватбанку завдали шкоди мінімум на $5,5 млрд.

Автор статті також згадує про нещодавне рішення суду на користь Коломойського, згідно з яким націоналізація Приватбанку визанана незаконною, і зазначає, що і так серйозний вплив олігарха в Україні значно підсилиться у випадку перемоги Володимира Зеленського на виборах. Коломойський підтримував кандидатуру Зеленського, серед іншого, за допомогою телеканалу 1+1, який йому належить.

Переказ Укрінформ.

Повний текст англійською

банки кримінал коломойський

Знак гривні
Знак гривні