Настоятеля самобуду МП біля музею історії не пустили в Україну (ВІДЕО)

Священика УПЦ МП Гедеона (Харона), який є настоятелем самочинно збудованої на Старокиївській горі спершу каплиці, а далі "монастиря", в аеропорту Бориспіль затримали прикордонники і готують його депортацію.

самобуд на тлі Історичного музею

Про це повідомив помічник Гедеона на фейсбук-сторінці Гедеона.

Спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян підтвердив факт недопуску єпископа УПЦ (МП) Гедеона в Україну в аеропорту "Бориспіль".

Говорячи про причини такого рішення, Слободян зазначив: "У нього громадянство кількох країн. Прикордонники вилучили український паспорт". При цьому він уточнив, що далі з цим громадянином спілкуються інші правоохоронні органи.

На сторінці єпископа Гедеона в Фейсбуці викладена фотокопія протоколу вилучення (затримання) документа, в якому зазначено, що прикордонники виявили у нього паспорт для виїзду за кордон, який числиться як загублений. Зокрема, в протоколі міститься інформація про те, що цей документ на ім'я Юрія Харона, за даними управління Державної міграційної служби у Волинській області, внесено до обліку серед загублених, вкрадених, оголошених недійсними паспортних документів і підлягає вилученню.

У протоколі також зазначено, що єпископ Гедеон прибув рейсом "Франкфурт - Київ".

За словами секретаря єпископа протодиякона Антонія, питанням владики займається Служба безпеки України.

Гедеон

Єпископ Гедеон – в світському житті Юрій Самуїлович Харон - вельми цікава і нестандартна для церковного життя особистість. Він стверджує, що є етнічним греком. Родом з Одеси. У 80-х рр. минулого століття він прийняв чернецтво і священицький сан. Проходив службу в Курську і Сибіру. У 1991 р перебрався до Штатів, ймовірно до свого брата - відомого художника Олександра Харона. У США Гедеон довгий час служив священиком в місті Санта-Барбара в Каліфорнії.

В кінці 90-х Гедеон приїхав до Києва і відразу ж отримав місце в елітній столичній парафії - Іллінській церкві на Подолі. Туди ходили багато представників бізнесу та політикуму. До кінця не ясно, на яких підставах Харон перебував в Україні. Громадянство України отримати автоматично він не міг, оскільки ще в 1991 році емігрував з Росії в США. За словами Гедеона, там він був військовим капеланом, хоча нам не вдалося підтвердити цю інформацію. Він неодноразово заявляв, що має американське громадянство.

В мережі була опублікована інформація про те, що Гедеон має російський закордонний паспорт, виданий в російському посольстві в Україні з терміном дії до 2013 року. У російському головному управлінні з питань міграції є можливість перевірити реальність закордонного паспорта РФ. Так ось, його паспорта немає в списку недійсних (списку дійсних немає).

У травні цього року народний депутат Ігор Луценко направив до Державної міграційної служби та в Службу безпеки України запит, в якому йдеться, що в 2007 р суддя Черняхівського районного суду Житомирської області оштрафував Гедеона Харона за порушення правил перебування в Україні. З чого випливає, що на той момент у нього не було українського громадянства.

Коли історія з паспортом і громадянством Харона отримала резонанс, то в мережі з'явилися фото його українського паспорта, виданого в 2011 році. При цьому, громадянство Харон отримував в обхід комісії при Адміністрації Президента. На підставі ст. 8 Закону України «Про громадянство України» він отримав громадянство за територіальним походженням, виданим відділенням МВС у Волинській області.

Згідно з реєстром Державної міграційної служби України, паспорт Харона є недійсним. За даними джерела в міграційній службі, Харон дійсно отримав українське громадянство, але пізніше воно було анульоване, оскільки він надав недостовірні відомості при поданні документів.

Нагадаємо: 25 січня 2018 року поліція отримала повідомлення про спробу підпалу самобуду УПЦ МП біля Десятинної церкви в Києві. У зв'язку з інцидентом Шевченківський районний суд відправив у СІЗО на два місяці архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка. Прокуратура просила взяти їх під домашній арешт.

Піся цього 3 лютого, кілька сотень активістів провели акцію біля незаконно збудованої споруди-каплиці УПЦ МП на підтримку заарештованих архітекторів. Згодом їх відпустили на поруки.

Нагадаємо також, що цей самий Гедеон погрожував директорці Історичного музею язичницьким "родовим прокляттям". Архімандрит Гедеон аргументував появу самобуду тим, що уся навколишня земля «історично належить» УПЦ МП.

За матеріалом Цензора, Лівого берега та власними матеріалами

маразм УПЦ МП релігія київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні