Академік НАНУ заявив у Москві, що вважає себе частинкою русского мира

Про це йдеться на офіційному сайті Московської патріархії, за повідомленням Цензор. НЕТ.

У повідомленні наголошується: "1 листопада 2018 року в державному Кремлівському палаці відбулося пленарне засідання XXII Всесвітнього російського народного собору, присвячене темі" 25 років по шляху суспільного діалогу і цивілізаційного розвитку Росії ". Захід відвідали Президент РФ Путін і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирило.

До присутніх звернувся зі словом член Президії ВРНС, академік Національної академії наук України, іноземний член Російської академії наук, почесний директор Інституту археології Національної академії наук України Петро Толочко:

"Чому я тут, на Всесвітньому російському соборі? Перш за все тому, що вважаю це даниною поваги моєму другові Валерію Ганічеву, який творив разом з вами цю організацію. На жаль, він пішов від нас, але я віддаю йому данину пам'яті своєю присутністю тут. По-друге, тому, що я вважаю себе частинкою "русского мира".

Русский мир починався не з Московського царства. Він народжувався на берегах Дніпра, на древньої Київської Русі. Коли перші літописці і перші богослови намагалися усвідомити, що таке Русь, вони ідентифікували цей величезний простір від Новгорода до Києва, від Карпатських гір до Волго-Донського межиріччя як єдиний православний російський простір ".

Він продовжив: "Свого часу я навіть пропонував дати для "русского мира" другу назву - Східнослов'янський православний світ. Вона більш нейтральна, хоча, по суті, те ж саме, і, звичайно, цей світ включає в себе і мою рідну Україну. Хотів би сподіватися , що час негараздів завершиться. Не знаю, що нам робити в Брюсселі чи Вашингтоні, я там чужий, але я свій в Москві і Петербурзі, і таких в Україні мільйони. Мені приємно, що процес нашої співпраці, розпочавшись Бог знає коли, не закінчується і сьогодні... Історична правда не дозволить розірвати наш кровний союз східнослов'янських братських народів! "

Глава РПЦ Кирило, коментуючи слова Толочка, зазначив: "Шановний Петре Петровичу, хотів би сердечно подякувати Вам за слова, які Ви тільки що сказали. Дуже важливо, що це слова вченого, а не політика. Людину, яка вивчає джерела і ясно, з наукової точки зору, уявляє собі картину нашого національного генезису, "звідки пішла Руська земля".

Джерело: Цензор. Нет.

євробляхарі транспорт київ розмитнення

Знак гривні
Знак гривні