Рейтинг привабливості міст від The Economist: Київ поліпшує свої показники за рахунок економічного зростання

У порівнянні з торішнім рейтингом від The Economist столиця України піднялась на 13 сходинок, але все одно займає 118 місце зі 140 можливих. Так, у 2017-му Київ був на на 131-й сходинці.

Ми зайшли на сайт видання і скачали підсумок індексу. Щодо Києва там є одна фраза: "Over the past twelve months Kiev has also seen a significant improvement in liveability, reflecting a pick-up in economic growth and relative political stability despite the Donbas conflict".

Її можна перекласти так: «Протягом останніх дванадцяти місяців Київ значно поліпшує свої позиції за рахунок економічного росту та відносної політичної стабільності. Навіть попри конфлікт на Донбасі».

Але навіть такий рейтинг виглядає заниженим.

Як рахують експерти?

Агентство EIU, яке входить в групу The Economist, складає щорічні рейтинги найкомфортніших для життя міст планети. Рейтинг комфортності складається в кількох категоріях - стабільність, охорона здоров'я, культура і екологія, освіта та інфраструктура. У кожній категорії експерти виставляють кілька оцінок, з яких визначається середнє в категорії, а потім - сумарний рейтинг міста. Важливість кожної категорії для життя людини - різна, що враховують аналітики журналу. Стабільність, на думку експертів, займає 25% сумарного рейтингу.

Відень, Мельбурн і Осака в 2018 році визнані найкомфортнішими для життя містами. У лідерській частині рейтингу найчастіше зустрічаються міста Австралії і Канади - в топ-10 увійшли по три міста від кожної з цих країн. Також в топ-10 є два японських міста (крім Осаки, в рейтинг увійшла столиця країни - Токіо). Крім Відня, серед лідерів є ще одне європейське місто - данський Копенгаген.

У свою чергу, Київ набрав мало балів з огляду на загальну безпекову ситуацію в Україні.

Мер столиці прокоментував новину, а також присоромив журналістів, які поширюють сенсаційні заголовки, не аналізуючи їх.

«Навіть попри те, що, в цілому, Київ живе мирним життям, за 700 кілометрів від столиці тривають бойові дії. Ми звикли до такого життя. А для експертів "The Economist", - це загроза, яка в результаті впливає на оцінку комфорту життя в місті. Цей рейтинг є проекцією оцінки експертами того, що відбувається загалом в Україні”, -
зауваживмер Києва.

рейтинг медіа київ інозмі

Знак гривні
Знак гривні