Голландський суд заарештував активи Газпрому, щоб примусово стягнути $2.6 млрд на користь Нафтогазу

Суд у Нідерландах задовольнив клопотання НАК «Нафтогаз України» щодо арешту часток ПАТ «Газпром» у його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній «Газпрому».

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу, - передає Громадське.

руки геть!

В той же час, повідомляється, що шість із семи дочірніх компаній Газпрому в Нідерландах відмовились співпрацювати з судовими виконавцями.

«Нафтогаз застосує усі доступні законні засоби та інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від Газпрому присуджену суму. На жаль, російська компанія діє недобросовісно, не виконуючи як рішення арбітражу, так і накази європейських судів інших юрисдикцій», — прокоментував інформацію голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Крім цього, Нафтогаз домігся замороження акцій дочірніх компаній Газпрому, що займаються будівництвом та обслуговуванням «Північного потоку» та «Північного потоку-2».

«Швейцарський суд задовольнив клопотання Нафтогазу, і судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи», — повідомляє прес-служба Нафтогазу.

В Нафтогазі повідомляють, що вже фактично отримали 2,1 мільярдів доларів, які відповідно до рішення у транзитній справі були зараховані як плата за газ, поставлений Газпромом у 2014-2015 роках. Тепер компанія судиться для отримання решти 500 мільйонів доларів компенсації за рахунок арештованих активів Газпрому.

Нагадаємо, що 30 травня стало відомо, що Нафтогаз розпочав процес примусового стягнення з Газпрому 2,6 мільярдів доларів. За перемогу в арбітражному суді компанія нагородить своїх співробітників преміями, сума яких складе 46 мільйонів доларів.

За дорученням Порошенка, Нафтогаз розширить перелік країн, в яких почне конфісковувати майно Газпрому.

Нафтогаз судиться з Газпромом з 2014 року щодо 2 великих питань — ціни на російський природний газ і транзит газу.

22 грудня 2017-го Нафтогаз заявив, що виграв арбітраж проти російського Газпрому у справі про постачання газу. Також Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб в імпорті газу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу Газпром повинен доплатити НАК $2,56 мільярди.

Газпром підтвердив зобов'язання виплатити Нафтогазу $2,56 млрд, але заявив, що не погоджується із таким рішенням.

За рішенням Стокгольма, Україна зобов'язана купувати російський газ за формулою «бери або плати». Однак 1 березня 2018-го Газпром скасував поставки уже оплаченого газу Україні. Через припинення поставок з Росії, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн куб. м., або на 14%. В Україні тимчасово обмежили споживання газу, школам та ВНЗ рекомендували закритися до 6 березня для економії газу. Проте вранці 6 березня Міненерго заявило про завершення кризової ситуації з газопостачанням.

газ газпром нідерланди путін нафта суд Нафтогаз

Знак гривні
Знак гривні