На протесті проти перенесення посольства США до Єрусалиму ізраїльтяни застрелили 41 палестинця (+ФОТО)

Ізраїльські військові застрелили в понеділок щонайменше 41 палестинця на кордоні Смуги Гази й Ізраїлю під час акції проти відкриття посольства США в Єрусалимі, повідомляє Радіо Свобода і Аль-Джазіра.

За даними телеканалу Al Jazeera, у протестах беруть участь близько 10 тисяч палестинців. Деякі протестувальники намагалися перетнути прикордонні загородження.

Ізраїльські військові звинуватили угруповання «Хамас», що контролює Смугу Гази, в підбурюванні.

Напередодні армія оборони Ізраїлю за допомогою листівок закликала жителів Гази відмовитися від масових протестів і не перетинати прикордонні загородження.

Ісламістський рух «Хамас», який править у Газі від 2007 року, організував масові протести в останні шість тижнів, заявляючи про бажання привернути увагу до долі палестинців, які не можуть повернутися в будинки своїх предків на території Ізраїлю. Від початку протестів наприкінці березня загинули загалом 79 людей.

Аль-Джазіра наводить імена багатьох із них.

У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і перенесення американського посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Рішення Трампа різко розкритикували як потенційно конфліктне лідери арабських країн, а також представники Євросоюзу.

Річ у тому, що палестинці мріють, аби Східний Єрусалим колись був столицею їхньої майбутньої держави. Ізраїль приєднав Східний Єрусалим і оголосив все місто своєю столицею, цей крок не визнаний міжнародним співтовариством.

протести сша ізраїль палестина конфлікт

Знак гривні
Знак гривні