Рада підтримала президентський закон про Антикорупційний суд, який міжнародні партнери вважають потенційно корупційним

Закон про Антикорупційний суд, прийнятий у першому читанні, повинен бути остаточно прийнятий навесні поточного року.

Про це під час засідання Ради нацбезпеки і оборони заявив президент Петро Порошенко.

Ідеться про проект 7440

«Вважаю, що закон повинен бути остаточно прийнятий навесні. До речі, вона вже прийшла», — сказав Порошенко, якого цитує Громадське.

Президент додав, що запуском Вищого антикорупційного суду він планує якнайшвидше завершити створення нової антикорупційної інфраструктури правоохоронних та судових органів.

«Антикорупційний суд – це останній крок до того, щоб хабарників не лише викривали й ловили, але судили та карали», — заявив президент.

1 березня 2018-го Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроект про Антикорупційний суд.

Цей законопроект про Антикорупційний суд президент України більше року обіцяв і ще кілька місяців уносив у парламент. Ідеться про Вищий антикорупційний суд, який глава держави взяв зобов’язання створити, прописавши його в законі про судоустрій та статус суддів.

Цей закон не відповідає міжнародним нормам

Міжнародний валютний фонд повідомив, що ухвалення президентського законопроекту про Антикорупційний суд у його нинішній редакції є порушенням Києвом своїх зобов'язань перед МВФ і суперечить рекомендаціям Венеційської комісії.

«Щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеційської комісії», — зазначає у листі представник МВФ.

Також у зверненні пояснюється, чому закон не дозволить створити суд, який мав би довіру в Україні та за кордоном.

Питання викликають три аспекти:

- процедури відбору суддів,
- щодо положень закону, спрямованих на гальмування створення АКС
- та щодо юрисдикції суду.

Загалом у документі — 9 системних зауважень.

Найбільше претензій пов’язано з питанням відбору суддів. МВФ вимагає від АП виконання рекомендацій Венеційської комісії і надання представникам міжнародних донорів України в антикорупційних питаннях права блокувати призначення недоброчесних суддів.

«Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як у президентському проекті)... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов’язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів», — йдеться у листі МВФ.

«У поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати», — додають у документі.

МВФ також висловив готовність допомогти Адміністрації президента переглянути закон, «щоб привести його у відповідність із зобов’язаннями української влади та рекомендаціями Венеційської комісії».

Водночас в Адміністрації президента заявляють, що законопроект був розроблений відповідно до рекомендацій Венеційської комісії.

«Сьогодні проект закону знаходиться у Верховній Раді, тому всі дискусії про ті чи інші норми повинні проходити в рамках правового поля в українському парламенті», — зазначає прес-служба АП.

Раніше організація Transparency International Україна запропонувала президентові України Петру Порошенку відкликати законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд» та внести його з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії.

суд законопроект мвф корупція

Знак гривні
Знак гривні