Львів і Кропивницький - найпрозоріші міста України (ІНФОГРАФІКА)

Львів, Кропивницький, Івано-Франківськ, Миколаїв і Київ - топ-п'ятірка в рейтингу відкритості міст України. Про це йдеться в таблиці, наданій ТЕКСТам для візуалізації організацією Transparency International Україна.

Топ-10

Відкритість міст оцінювалася за сумою таких показників: доступ до інформації, освіта, житлова політика, землекористування, соціальні послуги і так далі - всього тринадцять показників.

За сумою балів визначалися міста-переможці й міста-аутсайдери.

Показово, що навіть переможець Львів отримав менше 60 балів зі 100 можливих і потрапив у категорію F (найкращі - від A). Міста внизу рейтингу отримали від 10 до 20 балів зі 100 й потрапили в категорію J, іще далі за латинським алфавітом.

Повний рейтинг

для збільшення клікніть на зображення

Найвідкритіші й найзакритіші сфери

Як вказано у прес-релізі організації, найпрозорішою сферою в містах України є доступ та участь – рівень її прозорості цієї складає 46%. Це означає, що у багатьох містах громадськість може бути присутньою на засіданнях депутатьких комісій ради. Проекти рішень міськради і порядок денний сесій оприлюднюються завчасно. Громадськість може впливати на те, як витрачається бюджет. Окрім того, існує можливість подати електронний запит або звернення.

Друге місце за відкритістю посідає сфера інформування про роботу органів місцевої влади – майже 46% прозорості. У багатьох містах регулярно оприлюднюють протоколи засідань президій ради, відкрито публікують оголошення, анонси, повідомлення органів влади, а контактні дані депутатів є у вільному доступі.

45% прозорості демонструють міста у кадрових питаннях. Це означає відкритість процедур відбору претендентів на посади в органах влади, гендерний баланс тощо.

Найбільш закриті для людей сфери пов’язані з житлом, роботою комунальних підприємств та соціальних установ.

65% міст не отримали жодного балу в житловій сфері. Як правило, громада нічого не знає про розподіл житла, онлайн-черги на ремонти приміщень та будинків відсутні.

Майже в усіх містах незрозуміло, як визначається черговість ремонту дахів, підвалів, під’їздів та прибудинкових територій.

У 36 містах мешканці абсолютно не проінформовані про види соціальних послуг. Наприклад, люди не знають, які види послуг надають соціальні установи та скільки це коштує платникам податків.


МЕТОДОЛОГІЯ -
ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу.

***

Якщо Ви маєте дані для інфографіки - наприклад, статистику, або результати досліджень - ви можете надіслати їх нам у нашу Вайбер-групу. Наша команда опрацює ваші матеріали - і вони з’являться у вигляді інфографіки на сайті Texty.org.ua.

Для того, щоб приєднатися до групи, надішліть запит на приєднання до Texty.org.ua ІНФОГРАФІКА за номером +38 095 524 52 81. Давайте разом робити інформацію зрозумілішою і легшою для сприйняття!

Нагадуємо, Ви також можете приєднатися до “Текстів” у Твіттері (https://twitter.com/TextyOrgUa) або читати наші ексклюзиви на Телеграм-каналі (t.me/textyorgua). А ще ми робимо щотижневу добірку трьох найкращих матеріалів, підписатися на неї можна тут: https://goo.gl/Yc1W8b

жкг вінниця кропивницький рейтинг реформи Львів інфографіка місто київ

Знак гривні
Знак гривні