У США нові голови Пентагону й ЦРУ

Сенат США схвалив кандидатуру Майка Помпео на посаді директора ЦРУ. Раніше повідомлялось, що Помпео звинуватив Росію в окупації територій України.

Запропонованого президентом Дональдом Трампом Помпео обрали після деякої затримки, що пов'язана з питаннями кількох законодавців про те, що він може розширити спостереження або дозволити використання певних методів допиту, які вважаються тортурами.

Пемпео підтримали 60 сенаторів, і 32 висловилися проти.

А новий глава Пентагону Джеймс Меттіс вже провів у понеділок телефонну розмову з Генсекретарем НАТО Йенсом Столтенбергом.

Крім того, Меттіс провів телефонні розмови з колегами з Канади і Великобританії з Харджітом Саджані і Майклом Феллоном.

Вони обговорили боротьбу з «Ісламською державою» та домовилися про співпрацю.

З міністром національної оборони Канади Меттіс обговорив питання безпеки, такі як Ірак, присутність НАТО в Східній Європі і протистояння ІД.

Також Меттіс поговорив з британським міністром оборони Майклом Феллоном. Вони домовилися про зміцнення оборонної співпраці США і Британії.

Нагадаємо, 21 січня Трамп підписав указ про надання права генералу у відставці Джеймсу Меттісу обійняти посаду міністра оборони країни.

Джеймс Меттіс має прізвисько "Скажений пес". Брав участь у багатьох великих військових операціях, зокрема у "Бурі в пустелі", а також військових операціях у Афганістані та Іраку.

Він також критикував Росію через анексію Криму та дії у східних регіонах України, називаючи це "дуже серйозною загрозою".

66-літній генерал відомий своїми досить провокаційними заявами. 2005-го року Меттіса критикували за висловлювання про те, що в Афганістані "весело постріляти деяких людей".

Раніше Сенат США переважною більшістю голосів схвалив законодавчий виняток, який дозволить відставному генералу Джеймсу Меттісу очолити Пентагон.

Законодавство США передбачає, що колишні військові можуть очолювати Пентагон, але мають піти у відставку не менш ніж за сім років до вступу на посаду.

Джеймс Меттіс пішов у відставку у 2013 році.

Законодавчий виняток, за який проголосував 81 сенатор (проти - 17), дозволив Меттісу обійти цю вимогу.

Меттіс критикував Барака Обаму за недостатню військову підтримку союзників, заявляв, що Америка страждає на "стратегічну атрофію" та називав агресію Росії проти України у Криму та на Донбасі "значно гострішою, значно серйознішою", ніж вважають у Вашингтоні та ЄС.

армія сша геополітика

Знак гривні
Знак гривні