Нафтові ціни знову обвалилися

Нафта різко подешевшала на торгах у понеділок. Ціни впали нижче 54 доларів за барель - це найнижчий рівень з березня цього року. Станом на 17:00 барель сорту Брент коштував 53, 44 долари.

Економічні аналітики називають дві основні причини зменшення нафтових цін. Перша - новий обвал на китайському фондовому ринку. На торгах у понеділок активи Піднебесної подешевшали на 8% - це найбільше одноденне падіння за минулі вісім років. Це може означати, що спроба уряду Китаю протидіяти економічній кризі в країні виявилася марною, і спад триватиме далі. А отже, китайська економіка, яка займає перше місце у світі по споживанню нафти, скоротить закупівлю цієї сировини.

Друга причина обвалу цін - це продовження росту видобутку нафти у світі на фоні спаду попиту. Аби втримати свою частку ринку, найбільші виробники Середнього Сходу постачають на 2-3% більше, ніж потребують їхні покупці. Не відстають й американці - минулого тижня кількість бурових установок на родовищах цієї країни зросла на 21 одиницю. Це найбільший приріст із квітня 2014 року.

Ці два чинники, найімовірніше, призведуть до подальшого падіння цін на нафту. Для України це означатиме не тільки стабільні або й дещо нижчі від нинішніх ціни на бензин, але й шанс придбати до опалювального сезону природний газ по ціні, меншій ніж зараз, адже нафтові й газові ціни пов'язані.

економіка нафта ціни бензин Китай

Знак гривні
Знак гривні