Впроваджуємо європейські стандарти контролю за якістю їжі. Рада ухвалила закон

Новий закон зменшує корупцію у сфері контролю якості за продуктами і впроваджує європейську систему контролю. Він також відкриває українським виробникам їжі шлях на європейські ринки, оскільки його прийняття є однією з вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Плюс для нас усіх - українським споживачам гарантується високий рівень безпечності продуктів місцевого виробництва.

«Законом передбачено запровадження системи ХАССП, що контролює на виробництві критичні точки для безпеки харчів. Це дозволяє попередити виготовлення небезпечного для здоров’я продукту ще на всьому ланцюгу виробництва. Система контролю, що діє до сьогодні, не дає гарантій безпеки харчів, бо контролювала лише готові продукти, а не весь ланцюг виробництва», – говорить Любов Акуленко, експертка євроінтеграційної групи Реанімаційного пакету реформ.

«Питання, з якими представник державного органу контролю прийде на виробництво для перевірки, заздалегідь відомі. Невідомо лише, коли на виробництві з’явиться перевіряльник. Спонтанні перевірки виробників – це практика Європейського Союзу. Це змушує виробників бути постійно готовими до перевірки. При цьому контролери обмежені вичерпним переліком питань, які вони можуть поставити виробнику,»- пояснює суть новацій ухваленого закону народний депутат фракції «Батьківщина», член міжфракційного об’єднання «Платформа реформ» Ксенія Ляпіна.

Народні депутати з «Платформи реформ» також відзначили величезну роботу спікера Олександра Турчинова задля ухвалення цього євроінтеграційного закону, – саме спікер мобілізував парламентарів на результативне голосування. Експерти Реанімаційного пакету реформ також відзначили активну позицію народних депутатів ВО «Свобода», що підтримали закон про безпеку харчів усім складом фракції.

Подивитися на повний екран

На проєвропейський закон про безпеку харчів українські виробники чекали 7 років. Блокували впровадження європейських правил на харчовому ринку чиновники від санітарії, бо із впровадженням цього закону вони втрачають корупційні можливості.

Загалом якість харчів контролювали чотири відомства: міністерство охорони здоров’я, мінагрополітики, мінекономрозвитку та мін природи. Натомість буде створено один спеціальний державний орган з відкритими для суспільства процедурами перевірки.

Закон прийняли вчора, 22 липня. Номер: 4179а, назва: «Щодо харчових продуктів». Ухвалення добивалися експерти «Реанімаційного пакету реформ» та народні депутати з міжфракційного об’єднання «Платформа реформ».

єс харчі економіка продукти євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні